reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Dziewczyny a to wzw kupowalyscie swoje czy z przychodni?? Bo mnie mama ostatnio nastraszyla ze te w przychodni maja rtec...
Ja nie kupowałam, mały był zaszczepiony tą samą szczepionką co po urodzeniu, hepavaxem. Jeśli chcesz mieć własną szczepionkę to musisz wziąć od lekarza receptę na engerixa, bo chyba przychodnie nie mają normalnie tej szczepionki. Ona kosztuje 50-60 zł

reklama
Co do tych szczepień, to ostatnio sobie trochę poczytałam, że namawianie na te 5w1 i 6w1 to czysty zabieg marketingowy. Jak szczepiłam synka Infanrixem, to mówili o krztuścu acelularnym, który jest tylko w tych skojarzonych, a refundowane niestety są komórkowe. Jak to było wówczas (w roku 2007) nie wiem, ale ostatnio na forum czytałam, że jest refundowana szczepionka DTP w postaci acelularnej (Tripacel, ponoć bezpieczna szczepionka), tylko nie każdemu jej podają, wola namawiac na 5w1. Niektórzy mówią, że trzeba mieć zaświadczenie od neurologa, że nie można podawać szczepionki w postaci celularnej i wtedy Tripacel jest refundowany, jak to jest w rzeczywistości dowiem się 1 kwietnia, bo wtedy idę na wizytę do poradni szczepień, a u nas na pewno w grę będą wchodzić tylko acelularne szczepionki. A wy możecie się dowiedzieć w swojej przychodni jaką szczepionką refundowaną szczepią i czy mają Tripacel.

5 w 1 -120 zl
pneumokoki- 300 zl
mningokokoi 300 zl
rotavirus 400 zł
+ koszt szczepienia u pediatry prywatnego 50 zl
=1170
plus minus bo ceny zaokragliłam
po 6 tyg powtorka i potem po 12 m.ż

Viki- a u Was nie zalecaja w 6 tygodniu szczepić?może nie doczytałam ale skąd to opóźnienie?

ja zdecydowałam sie teraz na 5 w 1 i pneumokoki,meningokoki po roczku a rota za jakis miesiąc.

Ostatnia edycja:
5 w 1 -120 zl
pneumokoki- 300 zl
mningokokoi 400 zl
rotavirus 400 zł
+ koszt szczepienia u pediatry prywatnego 50 zl
=1270
plus minus bo ceny zaokragliłam
po 6 tyg powtorka i potem po 12 m.ż

ja zdecydowałam sie teraz na 5 w 1 i pneumokoki,meningokoki po roczku a rota za jakis miesiąc.

U nas trochę inne ceny
5w1 też 120
pneumokoki 275
meningokoki 145
rota 300

ja tez pneumokoki i meningokoki po roku na rota nie szcepie

Vikiigus - nie czytałam twoich linków bo bym oszalała ze strachu chyba ;-)

Ja nie kupowałam, mały był zaszczepiony tą samą szczepionką co po urodzeniu, hepavaxem. Jeśli chcesz mieć własną szczepionkę to musisz wziąć od lekarza receptę na engerixa, bo chyba przychodnie nie mają normalnie tej szczepionki. Ona kosztuje 50-60 zł

Gosia zaszczepiłam tak samo jak ty :)

Dziewczyny, na pneumokoki i meningokoki można doszczepić w każdej chwili? Bo nie wiem czy Mała pójdzie do żłobka. Jak nie, to chyba póki co nie ma sensu.
Na rota raczej, bez względu czy będzie żłobek czy nie, się nie decydujemy. Nie wiem czemu, ale mam odczucia, że to tak jak z grypą. Szczepią na jakieś wirusy, a i tak inne mogą zaatakować. Co o tym myślicie.

Ewusia u nas ceny podobne, ale szczepi sie nie w 6 tygodniu tylko po 6 tygodniu życia, jeśli są przeciwwskazania to się odkłada, nie ma obowiązku dokładnie wtedy szczepić. U mnie szczepienie było liczone nie od nia narodziny Kuby tylko od dnia zaszczeoienia, bo mały nie był szczepiony w pierwszej dobie tylko w 3.

A Polis jak szczepisz na pneumokoki to musisz wiedzieć, ze to są 3 dawki co 6 tygodni czyli średnio 300 x3 i jak zaczniesz szczepić w Polsce to tak będziesz musiała to kontynuować.

Rachel mam takie samo zdanie jak ty co do rotawirusów.:-)

Jsorbek w końcu sie zdecydowałam jednak tak a nie na 6w1

reklama
dzięki Gosia,a ja tu się stresuję datą

rachell- meningokoki i pneumokoki można zaszczepic 1 raz,ale powyżej 2 roku u malucha,półrocznego malucha szczepimy dwa razy.
Z pneumo lepiej nie czekać tyle jeśli i tak mamy szczepić,lekarze mówią że najwięcej dzieci choruje właśnie mniejszych.

Rota należy skończyć w pierwszym połroczu życia maluszka.

Ostatnia edycja:
Do góry