reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

ja mialam szczepić NFZtowską, ale po opinii położnej wybieram skojarzoną. Ponoć lepsza strzykawka i igła,, mniejsze stężenie "złych" pierwiastków będących składnikiem szczepionek, przez to mniejsze ryzyko efektów ubocznych. Co do rota i pneumo - jeszcze pomyślę. Pracuję z dzieciakami, więc powinniśmy, ale nie wiem, czy już teraz i na oba.

reklama
Jeśli chodzi o szczepienia dodatkowe to dobrze jest zrobić przerwę, nie szczepić wszystkim na raz, nawet szczepionkę na rota odłożyć w czasie pomiędzy obowiązkowe. A pneumokoki to lepiej zrobić jak dziecko skończy pół roku, bo tak wszystko na raz to za dużo dla takiego maleństwa.

a ja nadal mam dylemat bo sie okazuje ze do tej 6w1 to trzeba byc odpowiedniej wagi - a tak jak pislaam moja viki ma dopiero jakies 4200-300 - a to zdecydowanie za malo - i tak jak obilo mi sie o uszy - zbyt duza dawka tam jest na tak male ciałko:) tak czy siak mamy zaczekac conajmniej tydzien ...i teraz sie zastanawiam - a moze to znak ze jednak szczepic tymi podstawowymi..w koncu to na to samo ...tylko tego klucia mniej...a zdrugiej strony co z tego ze klucia mniej jak takie jedno moze byc za duze na raz ...najczesciej takie dwumiesiecznbe dzieci waza wiecej bo rodza sie z wieksza waga i wtedy w ogole problem nie jest poruszany...cos wy wiecie w tym temacie?

Jeśli chodzi o szczepienia dodatkowe to dobrze jest zrobić przerwę, nie szczepić wszystkim na raz, nawet szczepionkę na rota odłożyć w czasie pomiędzy obowiązkowe. A pneumokoki to lepiej zrobić jak dziecko skończy pół roku, bo tak wszystko na raz to za dużo dla takiego maleństwa.

Gosiu-moja pani doktor twierdzi, że na pneumo najlepiej zaszczepić jak najszybciej, bo to właśnie maluszki najciężej przechodzą takie choroby. My w 6 tyg. rozpoczniemy rotawirusy a w 12 tyg. pneumokoki.

vikiigus-pierwsze słyszę o tym, ze dziecko może być za małe na szczepionkę, ale może dlatego, że moi chłopcy do najmniejszych nie należą :-) A myślałaś o tej 5w1? Czy Viki też jest za mała? Ja słyszałam taką opinię jak Julia, czyli, że skojarzone są dużo lepsze od tych refundowanych-mają mniej zanieczyszczeń. Widzę, że Viki już jakiś czas temu skończyła 6 tygodni, więc chyba musisz się pośpieszyć z decyzją.

Gosiu-moja pani doktor twierdzi, że na pneumo najlepiej zaszczepić jak najszybciej, bo to właśnie maluszki najciężej przechodzą takie choroby. My w 6 tyg. rozpoczniemy rotawirusy a w 12 tyg. pneumokoki.

vikiigus-pierwsze słyszę o tym, ze dziecko może być za małe na szczepionkę, ale może dlatego, że moi chłopcy do najmniejszych nie należą :-) A myślałaś o tej 5w1? Czy Viki też jest za mała? Ja słyszałam taką opinię jak Julia, czyli, że skojarzone są dużo lepsze od tych refundowanych-mają mniej zanieczyszczeń. Widzę, że Viki już jakiś czas temu skończyła 6 tygodni, więc chyba musisz się pośpieszyć z decyzją.

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

no wlasnie gosia juz odpowiedziala - tak naprawde to nie chodzi o wiek tylko wage wlasnie - no na logike - dajesz dziecku jakies cialo obce i zawsze jest to okreslona ilosc - wiec jak dziecko bedzie za male to moze sie okazac ze za duza dawka - to tak jak z antybiotykiem... i tak jak pislam Viki za mala - niby tak 4,5 to min...a te 5w1 to pislam ze odradzaja ze wzgledu na koreanska szczpionke na wzw w zestawie...a jesli chodzi o pneumokoki i rotawirusy - to tak naprawde sens jest szcepic jak przebywasz z dzieckiem w tzw. skupiskach ludzi - bo tak sie tez zarazasz ...ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

Mój też ma lekki stan zapalny w miejscu po szczepieniu, lekarka powiedziała, że to normalne.
A jeśli chodzi o wizyty kontrolne u lekarza to byliśmy już 2 razy - jak miał 2 tygodnie (wtedy kazali mi z nim przyjść) i jak skończył 4 tygodnie (tu nieobowiązkowo - chciałam sama, a możemy tak przychodzić w każdą środę).

ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

też tak uważam, chociaż nie jestem zupełnym przeciwnikiem szczepień
i szczepię z założenia na te podstawowe

a w 5 w 1 nie ma właśnie wzw, jest w tej 6 w 1

reklama
Do góry