reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

stycznióweczki u lekarza:)

GRATULUJE Abeja :laugh: to juz mamy pierwsza parke na BB ;D czekamy na reszte dziewczynek i chlopczykow :)

reklama
mi lekarz powiedzial ze prawdopodobnie bedzie dziewczynka ale nie jest pewny bo dzidzi sie ukrywa. Moj mezus sie cieszy a ja narazie niczego nie zakladam napewno. Niestety straszliwie cierpie na kregoslup, wystarczy siatka z zakupami a potem nie moge sie z krzesla podniesc ><

aniay

Moje książeczki radzą :

- dużo i aktywnie odpoczywać - lekki spacer, relaksacyjne pływanie, leżenie
- noś obuwie na niskim obcasie
- możesz stosować pas ciążowy
- nie dźwigaj ciężarów też zakupów
- używaj raczej plecaka niż torby na ramię
- utrzymuj prawidłową postawę, stojąc w jednym miejscu, lekko uginaj kolana, przenoś ciężar ciała z nogi na nogę.
- poproś lekarza o wskazanie prostych ćwiczeń, które uśmierzają ból kręgosłupa
- ulgę przynosi także masowanie bolącego miejsca

Konsultacji ginekologicznej wymaga :

- jeśli bóle nie ustępują lub mają charakter pulsacyjny
- bóle "ciągnące się" od podstawy kości krzyżowej
- jeśli bóle są rytmiczne i nie ustępują przy zmianie pozycji oraz po odpoczynku, mogą być spowodowane skurczami macicy i rozwieraniem się szyjki macicy (tzw. bóle z krzyża)
- gdy bóle pojawiają się lub nasilają w trakcie oddawania moczu, a także kiedy towarzyszy im przy tym pieczenie lub bolesność.

Trzymaj się aniay ... co nas nie zabije to nas wzmocni ;)

MariaOla
:-* za troske i rady
wlasnie z takimi pulsujacymi bolami trafilam do szpitala ale z ciaza wszystko ok i prawdopodobnie wynikaly one z przemeczenia bo przeszly i sie nie powtorzyly. Jestem na nospie i niestety musze spac na twardym bo inaczej polamana wstaje. A o cwiczenia rzeczywiscie bede musiala zapytac

Jedna z moich książeczek radzi robić np. skłony, na siedząco, do wyprostowanych nóg z nieco rozstawionymi stopami - skłony robimy naprzemiennie do lewej i do prawej nogi, nie za mocno, bo nie możemy czuć obciążenia.
Niewiem do końca co to takiego ten pas ciążąwy, ale też ma być pomocny przy bólach pleców, głównie w okolicach krzyża, może o to też zapytaj swojego gina.

MariaOla twoje rady przydadzą się również mnie. Tylko mnie boli kręgosłup bardziej w części lędzwiowej (tj. w pośladkach) :( Tylko, że mnie ból dokucza jak za długo siedzę lub leżę, a jak już wstanę i zacznę się ruszać (np. sprzątać, chodzić, ćwiczyć) to jest zdecydowanie lepiej. Ale wystarczy, że na moment jestem w pozycji horyzontalnej to ból wraca. Nie znajdziesz nic w tych swoich mądrych książeczkach na to?

Aniay pływanie na prawdę polecam. Bardzo pomaga, ale też nie na długo. Da natomiast odprężenie kręgosłupowi i pomoże rozruszać wszystkie te mięśnie, których nie możemy rozćwiczyć z powodu ciąży. Przy pływaniu ruszają się wszystkie mięśnie.

Bóle okolic kręgosłupa są dość typowe dla ciąży, co wiąże się ze zmianą środka ciężkości, a co za tym idzie ze zmianą postawy i sposobu poruszania się. Im bardziej brzusio rośnie tym bardziej kręgosłup wygina się, w ten sposób, że pupka odchodzi nieco do tyłu (tzw. kaczy kuperek), by rozłożyć środek ciężkości.
Przy siedzeniu utrzymuj prawidłową postawę, możesz używać podwyższenia pod stopy (szczególnie gdy drentwieją), wstań przejdź się po pokoju, zaś przy leżeniu to sama musisz znaleźć swoją wygodną pozycję, ale wydaje się, że pozycja na boku (może być na lewym) z nieco podkurczonymu kolanami, choć zalecane są częste zmiany pozycji. Możesz wykonywać opisane niżej ćwiczenia (choć tych ćwiczeń powinno być więcej trzeba zapytać Elżbietki lub nawet gina). No i jak sama napisałaś duuuużo pływać ... to świetny sposób na wzmocnienie wszystkich mięśni, a także ralaks dla ciała i duszy.

A jakie ćwiczenia uprawiasz Monika ???

Służę radami z moich magicznych książeczek ... mam sposoby na różne dolegliwości ;) Powodzenia mamuśki

Cześć dziewczyy :) Nie było mnie tu troche ale miałam remont mieszkania bo po ślubie chcemy gdzieś wyjechac na kilka dni aby odpocząć a potem przyszły tatus idzie na trzymiesięczny kurs oficerski. Jak wróci to zostanie nam kilka dni do porodu tak wiec o remoncie w tedy nie ma mowy. Jestem ostatno zabiegana z powodu przygotowań do slubu który biore 26 czyli za kilka dni!!!!!
Tydzień temu na wizycie u lekarza był tez tatuś! Nie macie pojecia jak przezywał swoje pierwsze spotkania z maleństwem. Pani doktor powiedziała nam ze na płeć jest jeszcze zbyt wczesnieale w tym przypadku moze sie pokusić o podanie nam płci
Bedziemy mieć dziewczynkę!!!!!!!!!!
Tatuś jest w 7 niebie a do tego jaki dumny :)

Agnieszka22 gratuluję dziewczynki oraz życzę wszystkiego dobrego na nowej drodze życia!! :laugh:

MariaOla zanim zaszłam w ciążę chodziłam na Pilates (to coś podobnego do jogi), żeby wzmocnić sobie mięśnie kręgoslupa. Jak dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, to instruktorka pokazała mi parę ćwiczeń, które mogę robić, a które mi nie zaszkodzą. Niestety prze to moje plamienie nie moglam już uczęszczać na zajęcia, ale te parę ćwiczeń robię w domu. Jedno z nich to tzw. rolowanie kręgosłupa, czyli zwijanie kręgu po kręgu od części szyjnej po część krzyżową. To ćwiczenie jest świetne. Dzięki niemu nie mam jeszcze problemu z częścią krzyżową, mimo, że mam jej skrzywienie (za mocne wygięcie kręgosłupa). Drugie ćwiczenie to klęk prosty, a następnie schodzenie pośladkami jak najniżej w dół, a ręce powinny być na maxa wyciągnięte do przodu. Z uwagi na rosnący brzuszek nogi powinny być rozchylone, tak aby pomiędzy nimi zmieścił się brzuszek. Trzecie ćwiczenie to położyć się na czymś miękkim, tak by w plecy było wygodnie, na nogi zgięte tak by stopy połączyły się ze sobą. Na stopy najlepiej założyć sobie jakiś pasek np. od szlafroka, i starać przyciągnąć je do siebie jak najbliżej. Nogi trzymać na podłodze a nie w powietrzu. Taka pozycja wbrew wszystkiemu jest bardzo przyjemna, a przy okazji rozciągają się mięśnie krocza. Czwarte ćwiczenie to klęk prosty i podnoszenie nóg na przemian w bok (podobnie jak siusiają pieski ;)).
Ale w związku z tym, że bolą mnie lędźwie, to chcę się wybrać pod koniec sierpnia do tej instruktorki, żeby poradziła mi jak się tego bólu pozbyć i co robić by nie wracał.

reklama
a ja raz jeszcze polecam cwiczenia z pilka.. taka dużą.. skacze na niej i to swietna, odprezajaca zabawa a jednoczenie dobre cwiczenia dla ciezarowek... no.. poza skokami są jeszcze inne... mam caly zestaw od mojej siostry przyszlej fizjoterapeutki :) jak znajde w formacie zeskanowanym to sie odezwe i porozsylam zainteresowanym :)

Do góry