reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

stycznióweczki u lekarza:)

heehee
do świątecznego porodu nic nie mam , ale obawiałabym się rodzić w okolicach sylwestrowych ... chociaż może alkoholowe podmuchy będą działać jak dodatkowe znieczulenie ;D

reklama
Abeja ... już drugie USG ?? Mój gin milczał na ten temat, a następna wizyta dopiero za 3 tygodnie ... powinnam się upomnieć o kolejne USG ??

Ja idę na USG dopiero za dwa tygodnie. No i dobrze, bo dzieciątko będzie już większe i wszystko lepiej będzie widać. I tak z tego co wiem najważniejsze jest badanie około 20 tygodnia, bo wtedy można wiele rzeczy wcześnie diagnozować. Ela, a co ty sądzisz?

Też po 20 tyg, ale tak na sto procent to nie jestem pewna, tylko,że one mogą stwarzać niebezpieczeństwo dla dziecka i wykonuje się je na wyraźne wskazanie.

Co do tego porodu to tez sie martwie, by nie bylo to w swieta czy w sylwestra :laugh:a A co do badan to tez mam skierowanie. By wiedziec czy dzidzia dobrze sie rozwija:) A jak z dolegliwosciami macie jakies? mnie czasami boli troche brzuch,zazwyczaj wieczorem,piersi troche.Po za tym czuje sie dobrze :laugh:

co do usg, to moge wam powiedziec jak przewiduje to NFZ lub w warszawie specjalny program dla ciężąrnych
I - na początku ciazy w celu jej zdiagnozowania/potwierdzenia
II - około 18-22 tydz
III - około 33 tyg.
i to tyle
z tym ze później w szpitalu przed porodem narzekają ze nie mają aktualnegi i czasami łaskawie zrobią ::)

ja mialam robione w 7 tyg, bo mialam plamienia. sama planowalam zrobic 8-9 tydz zeby juz ładnie było widac. teraz chce pójść po skończonym 12 tyg zeby wszytsko ładnie zobaczyć :) ale to już prywatnie i mój gin jak mu sie to nie podoba nie musi o tym wiedzieć :p
ja wychodze z załozenia ze usg nie szkodzi dziecku ani matce. ale do wszytskiego trzeba podejsc ze zdrowym rozsądkiem :)
chociaz ja najchetniej bym se zakupiła usg do domu :D. dobrze ze mnie nie stac ;)

Pierwsze usg robilam bedąc na Śląsku.. dokladnie w dniu matki - mama stala za plecami i fasolka  a potem zdjecie w ramce to byl dla niej prezencior na maxa. Szaleje ze szczescia, ze będzie babcią :)
To usg w 12 tyg robilam już u siebie w Trójmieście - prywatnie. Tu w trójmiescie pierwsze usg jest  bezplatne dopiero od 18 tyg!
Mój lekarz prowadzacy zalecil usg w 12 tyg - badał kark, tętno itd. Siedzieliśmy chyba z godzinę. Ciesze się, bo mialam ostatnio trochę problemów, jakieś bóle, cos na ksztalt dolegliwości biegunkowych.. etc.. i trochę się balam. A teraz wiem, ze z babelkiem wszystko ok :)
Tez mówil, ze to najważniejsze bedzie  po 20 tygodniu.

A! no i okazalo się, że wg usg termin powinnam miec na 5 a nie 9 stycznia. Ale póki co, lekarz kazal trzymać się terminu liczonego z ostatniej miesiączki..

A tak btw... chcecie znać pleć wcześniej?

reklama
Ja jestem za robieniem usg co miesiac dlatego ,ze to dzieki niemu (oprocz badan) da sie wykryc czy dzidzia sie dobrze rozwija i fajnie jest widziec jak sie z miesiaca na miesiac zmienia.Ja chodze prywatnie do lekarza, wiec usg mam robione przy kazdej wizycie.Tak powinno byc w kazdej przychodni panstwowej.Usg nie szkodzi ani dziecku ani jego matce.Zgodze sie z Elzbietka,ze tez gdyby mnie bylo stac kupic sobie usg to bym se kupila :laugh: :laugh: :laugh:

Do góry