reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Tak , ja z udziałem męża . Patrząc przez pryzmat ciąży , będę chciała tym razem wziąć prywatnie położna ze szpitala . W pierwszej ciąży wody odeszły mi o 21:30 . Męczyłam się całą noc w szpitalu. Był cały komplet . Zwymiotowałam , oddałam stolec i oddałam mocz . Dali mi morfinę , byłam już tak wykończona że chcieli mi młoda oddesac. Nie zgodziłam się . Wysłałam męża do ordynatora który prowadzil moja ciąże ,żeby zrobił mi cesarkę . Za fatygę wziął 200 PLN , że szedł na oddział i powiedział że jestem młoda ( miałam 20 lat ) i lepiej żebym urodziła naturalnie. Męczyłam się do kolejnej zmiany położnych . O 14:00 była zmiana , przyszła nowa wymasował mnie i w moment urodziłam . Dlatego uważam że zrobienie lewatywy i położna na wyłączność to podstawa 😅. Cesarska wg biologi totalnej wpływa negatywnie na rozwój emocjonalny dziecka , przy porodzie wytwarza się oksytocyna która wywołuje laktację . Więc jeśli nie ma wskazań zdrowotnych to bym się nie zdecydowała . Z drugiej strony na biomedycznych podstawach rozwoju na uczelni dowiedziałam się że duży odsetek niedorozwoju u dzieci spowodowany jest niedotlenieniem mózgu spowodowany często zaniedbaniem medyków przy porodzie . Dlatego uważam że wydanie 1.500 PLN na położna to najlepsza inwestycja. Jest do Twojej dyspozycji już kilka tyg przed porodem , można się z nią skonsultować o każdej porze , jest cały czas trwania przy porodzie oraz kilka godzin po .
Ooo dzięki za szczegółowy opis
Właśnie rozważam prywatną położną - niestety te z NFZ mam jakoś słabe wspomnienia bo szwy mi zdejmowały po operacjach i zawsze coś zostawiły (ostatnia rana babrała mi się tydzień po zdjęciu szwów i nie wiedziałam o co kaman , zaczęłam w niej chamsko dłubać i sama wyjęłam sobie szew - rana po dwóch dniach wyglądała pięknie - i to taka bzdeta jak szew a co dopiero mówić o ciąży etc. i porodzie)

reklama
Tak , ja z udziałem męża . Patrząc przez pryzmat ciąży , będę chciała tym razem wziąć prywatnie położna ze szpitala . W pierwszej ciąży wody odeszły mi o 21:30 . Męczyłam się całą noc w szpitalu. Był cały komplet . Zwymiotowałam , oddałam stolec i oddałam mocz . Dali mi morfinę , byłam już tak wykończona że chcieli mi młoda oddesac. Nie zgodziłam się . Wysłałam męża do ordynatora który prowadzil moja ciąże ,żeby zrobił mi cesarkę . Za fatygę wziął 200 PLN , że szedł na oddział i powiedział że jestem młoda ( miałam 20 lat ) i lepiej żebym urodziła naturalnie. Męczyłam się do kolejnej zmiany położnych . O 14:00 była zmiana , przyszła nowa wymasował mnie i w moment urodziłam . Dlatego uważam że zrobienie lewatywy i położna na wyłączność to podstawa 😅. Cesarska wg biologi totalnej wpływa negatywnie na rozwój emocjonalny dziecka , przy porodzie wytwarza się oksytocyna która wywołuje laktację . Więc jeśli nie ma wskazań zdrowotnych to bym się nie zdecydowała . Z drugiej strony na biomedycznych podstawach rozwoju na uczelni dowiedziałam się że duży odsetek niedorozwoju u dzieci spowodowany jest niedotlenieniem mózgu spowodowany często zaniedbaniem medyków przy porodzie . Dlatego uważam że wydanie 1.500 PLN na położna to najlepsza inwestycja. Jest do Twojej dyspozycji już kilka tyg przed porodem , można się z nią skonsultować o każdej porze , jest cały czas trwania przy porodzie oraz kilka godzin po .
A kiedy myślisz zacząć szukać takiej prywatnej położnej ? W którym tygodniu?

dokładnie mam to samo jeśli chodzi o te wyniki/zakresy i sama to interpretuj 😅🙈. Tez się zastanawiałam nad Nifty ale właśnie porozmawiałam z moją krewną jak u nich wyglądał ten wynik Sanco a robili go stosunkowo niedawno bo w styczniu to mi tłumaczyła, że to była jedna kartka gdzie była płeć (u nich trafiona bo chłopak na Sanco i kilka tyg później na USG potwierdzony) i nie pamiętała dokładnie ale mówiła, że kilka grup chorób. Jej to tak tłumaczył lekarz, że gdyby któraś z tych tam setek chorób/delecji była to w danej grupie byłaby pod dołem wypisane co konkretnie. Jeśli nie ma tego jest tylko wypisana ogólna grupa chorób i cos w stylu że nie dotyczy. Więc niby przejrzyste te wyniki Sanco są dosyć. Ja się zdecydowałam i myślę, że w najbliższy czwartek wykupię to w diagnostyce 😁.
Ja robiłam Sanco a pierwszej ciąży, teraz też planuje. Umówiona jestem na 8 lipca. Dość szybko miałam wyniki, ale trochę sobie liczą za takie badanie 🤨

Zgodnie z założeniami totalnej biologii, czyli recall healling, na co dzień nie jesteśmy świadomi własnych konfliktów psychicznych i ich wpływu na zdrowie. Sprawę komplikuje fakt, że część z nich mogła wydarzyć się w czasie ciąży matki lub tuż po urodzeniu, czyli w okresie, który rzutuje na całe życie. To nie koniec: „Program przechowywany w mózgu dotyczy nie tylko nas, ale również czterech pokoleń klanu rodzinnego wstecz. Schorzenia związane są z emocjonalnym urazem przodków, które odnawiają się zgodnie z cyklami czasu, pamięcią biologiczną komórek, historią rodziny”. Mogę polecić książkę „ Nie zaczęło się od Ciebie „ Marek Wolynn” bardzo dobra pozycja , „utracony bliźniak. Dramat w łonie matki „ a z psychologi tradycyjnej tutaj jest artykuł jak cesarka wplywa na matkę i dziecko Link do: Cięcie cesarskie w ujęciu psychologicznym - Depresja poporodowa - Centrum Medyczne Meavita | Kraków, Rusznikarska 14

Zgodnie z założeniami totalnej biologii, czyli recall healling, na co dzień nie jesteśmy świadomi własnych konfliktów psychicznych i ich wpływu na zdrowie. Sprawę komplikuje fakt, że część z nich mogła wydarzyć się w czasie ciąży matki lub tuż po urodzeniu, czyli w okresie, który rzutuje na całe życie. To nie koniec: „Program przechowywany w mózgu dotyczy nie tylko nas, ale również czterech pokoleń klanu rodzinnego wstecz. Schorzenia związane są z emocjonalnym urazem przodków, które odnawiają się zgodnie z cyklami czasu, pamięcią biologiczną komórek, historią rodziny”. Mogę polecić książkę „ Nie zaczęło się od Ciebie „ Marek Wolynn” bardzo dobra pozycja , „utracony bliźniak. Dramat w łonie matki „ a z psychologi tradycyjnej tutaj jest artykuł jak cesarka wplywa na matkę i dziecko Link do: Cięcie cesarskie w ujęciu psychologicznym - Depresja poporodowa - Centrum Medyczne Meavita | Kraków, Rusznikarska 14

Przepraszam, nie doprecyzowałam... Chodzi mi o naukowe źródła, badania WHO.

reklama
Również dobrze można napisać że trudny poród siłami natury wpływa negatywnie na rodzącą 🫤
Zresztą, ja się urodziłam dzięki CC i naprawdę nie wpłynęło to negatywnie na mój stan emocjonalny 😉
tez pływa na pewno kleszczowy . Jak jest uzasadniona cesarka to wręcz należy dla dobra marki i dziecka , bo inaczej skutki mogą być opłakane. Jeśli kobieta wie że psychicznie nie da rady urodzić dziecka siłami natury to też należy rozważyć co będzie miało dla niej mniejsze skutki psychiczne i dla dziecka , ale myślę że zrobienie cesarki w myśl zasady żeby było łatwiej i szybciej to może przynieść odwrotne skutki . Zresztą gdyby cesarka była taka fajna to medycy tylko wykonywaliby cesarki, bo po co się mieliby męczyć ciężarną i siebie .

Do góry