Ja mam na 8 lipiec.To będzie 13 tydzień.Od razu dostałam skierowanie.mam 45 na karku.Mam nadzieję że wszystko dobrze będzieMacie już ustalone terminy prenatalnych? Tak czytam o tym teście papp-a i bardzo się ich boję. Patrząc na mój wiek, na pewno statystycznie mi wyjdzie ryzyko chorób genetycznych
reklama
tak, mam 19 czerwca USG prenatalne. 3 dni wcześniej robię pappa i hcg z krwi.Macie już ustalone terminy prenatalnych? Tak czytam o tym teście papp-a i bardzo się ich boję. Patrząc na mój wiek, na pewno statystycznie mi wyjdzie ryzyko chorób genetycznych
Ja mam 2 lipca i to będzie 12 tydzień. Myślisz o zrobieniu innych badań? Np. Nifty albo Sonco? Czytałam na innych forach że niektóre dziewczyny robią wcześniej te płatne i jak wychodzą im dobre wyniki, to ze spokojem podchodzą do papp-a. Tylko ten koszt mnie trochę przeraza tym bardziej że my się splukalismy na badania przed in vitro, ktore niby miało być naszą jedyną opcją na zostanie rodzicami....Ja mam na 8 lipiec.To będzie 13 tydzień.Od razu dostałam skierowanie.mam 45 na karku.Mam nadzieję że wszystko dobrze będzie
Czyli na USG już pójdziesz z wynikami. A mi powiedzieli że w jeden dzień usg a na drugi pobranie krwi. To kto w takim razie ma mi te badania z krwi ocenić? Mój lekarz prowadzący? Wydawało mi się że właśnie po to są prenatalne aby jeden lekarz ocenił te dwa badania a nie osobno.tak, mam 19 czerwca USG prenatalne. 3 dni wcześniej robię pappa i hcg z krwi.
Palinka13
Moderator
no u mnie nifty 2100.. ale ja chyba zrobie. Dla spokojnej glowy po tylu poronieniach. Jednak wole wiedziec chyba. Ale tez mi szkoda kasy bo kupilismy dom i kasa potrzebna a tu dopiero wydatki sie zacznaJa mam 2 lipca i to będzie 12 tydzień. Myślisz o zrobieniu innych badań? Np. Nifty albo Sonco? Czytałam na innych forach że niektóre dziewczyny robią wcześniej te płatne i jak wychodzą im dobre wyniki, to ze spokojem podchodzą do papp-a. Tylko ten koszt mnie trochę przeraza tym bardziej że my się splukalismy na badania przed in vitro, ktore niby miało być naszą jedyną opcją na zostanie rodzicami....
Oj zaczną my budowaliśmy dom, więc znam te wydatki ale przy nich te 2 tysi to nic, tym bardziej że to chyba dobrze wydane pieniądze. Albo spokojna głowa do końca ciąży albo...no właśnie, co jak wyjdą źle ....no u mnie nifty 2100.. ale ja chyba zrobie. Dla spokojnej glowy po tylu poronieniach. Jednak wole wiedziec chyba. Ale tez mi szkoda kasy bo kupilismy dom i kasa potrzebna a tu dopiero wydatki sie zaczna
Poprzednim razem jak poszłam na USG prenatalne to lekarz je wykonujący wpisał w komputer wszystkie wyniki - Pappa, betaHCG i wyniki z USG i dopiero wtedy ocenił ryzyko. Zawsze wpisują dwa ryzyka - podstawowe z wieku oraz skorygowane właśnie o wyniki krwi i usg.Czyli na USG już pójdziesz z wynikami. A mi powiedzieli że w jeden dzień usg a na drugi pobranie krwi. To kto w takim razie ma mi te badania z krwi ocenić? Mój lekarz prowadzący? Wydawało mi się że właśnie po to są prenatalne aby jeden lekarz ocenił te dwa badania a nie osobno.
W załączniku pokażę Ci jak wyglądał mój wynik badań prenatalnych właśnie z pappa i betą.
Załączniki
Dziękuję, to już rozumiem skąd te wartości skorygowane. A te wyniki już skorygowane kiedy dostałaś? Od razu czy np na maila? Z kim o nich rozmawiałaś? Z tym co robil usg czy swoim lekarzem?Poprzednim razem jak poszłam na USG prenatalne to lekarz je wykonujący wpisał w komputer wszystkie wyniki - Pappa, betaHCG i wyniki z USG i dopiero wtedy ocenił ryzyko. Zawsze wpisują dwa ryzyka - podstawowe z wieku oraz skorygowane właśnie o wyniki krwi i usg.
W załączniku pokażę Ci jak wyglądał mój wynik badań prenatalnych właśnie z pappa i betą.
Te wyniki dostałam od razu, jak lekarz w komputerze wszystko wpisał - na wizycie tej prenatalnej. Od razu mi wszystko wyjaśnił, wytłumaczył te wartości.Dziękuję, to już rozumiem skąd te wartości skorygowane. A te wyniki już skorygowane kiedy dostałaś? Od razu czy np na maila? Z kim o nich rozmawiałaś? Z tym co robil usg czy swoim lekarzem?
Cały ten opis plus zdjęcia z USG dostałam do ręki wychodząc
Mój lekarz prowadzący tylko przeczytał te wyniki i tyle.
reklama
Palinka13
Moderator
no i to jest najgorsze wlasnie .. co jesli.. jak sie na to przygotowacOj zaczną my budowaliśmy dom, więc znam te wydatki ale przy nich te 2 tysi to nic, tym bardziej że to chyba dobrze wydane pieniądze. Albo spokojna głowa do końca ciąży albo...no właśnie, co jak wyjdą źle ....