reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Te wyniki dostałam od razu, jak lekarz w komputerze wszystko wpisał - na wizycie tej prenatalnej. Od razu mi wszystko wyjaśnił, wytłumaczył te wartości.

Cały ten opis plus zdjęcia z USG dostałam do ręki wychodząc :)

Mój lekarz prowadzący tylko przeczytał te wyniki i tyle.
No właśnie, czyli dobrze mieć papp-a przed usg. A nie na odwrot. Chyba jutro muszę zadzwonić do tego szpitala gdzie będę mieć robione te usg i się zapytam jak to wygląda. Dziękuję za wyjaśnienie 😘

reklama
Opowiem CI historię z mojej poprzedniej ciąży. Marzec 2020, pandemia, ja z krwawieniami, krwiakami w 7 miesiącu ciąży uwięziona w domu, a mój mąż w pracy albo na mieszkaniu, które dla nas remontował. No nie powiem - zajeżdżał się dla mnie i dla dziecka, dla nas. Pewnego wieczoru, ja w szale ciążowych hormonów, tak na niego naskoczyłam, że do dziś pamięta moją furię: "że siedzę sama, nikt o mnie nie pamięta, siedzę w łóżku i gapię się w TV" (nie dało się inaczej, nikt mnie nie chciał odwiedzać, bo każdy bał się mnie zarazić koronawirsem). Ale oberwało się jemu, po 16 godzinach poza domem.

Twój partner/mąż na pewno się stara, jednak czasami zdrowo jest, aby gdzieś wyszedł. No może faktycznie nie powinien codziennie Cię zostawiać, ale też pewnie patrzysz na to częściowo przez pryzmat hormonów. Nie chcę go bronić, ale facetom trzeba mówić krótko i drukowanymi: "chcę byś spędził ze mną wieczór". Tak, im potrzebne jasne komunikaty.

Ja sama często łapię się na tym, że na mojego męża się wku**iam, bo się nie domyślił. No nie domyślił, bo oni tak nie postrzegają świata :)

Mam nadzieję, że dziś już dobrze u Was :)
Dziekuje Mouna87 ❤️podniosłaś mnie na duchu . Faktycznie czuję że hormony robią swoje i potrzebuje większego wsparcia .

Macie już ustalone terminy prenatalnych? Tak czytam o tym teście papp-a i bardzo się ich boję. Patrząc na mój wiek, na pewno statystycznie mi wyjdzie ryzyko chorób genetycznych 😞
Ja 38 lat w tym roku kończę i kilka dziewczyn tutaj ma skończone 35 lat . Trzeba być dobrej myśli :) badania prenatalne mam umówione na 5 lipca

Dziewczyny widzę że piszecie o badania nifty, papp, czy mogłybyście mi wytłumaczyć o co chodzi, jakie są możliwości tych badań, kiedy je wykonać i co z refundacją? Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Dziewczyny widzę że piszecie o badania nifty, papp, czy mogłybyście mi wytłumaczyć o co chodzi, jakie są możliwości tych badań, kiedy je wykonać i co z refundacją? Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Papp jest refundowane, za resztę trzeba płacić ok 2 tysiące. Pappa robią razem z USG w 1 trymestrze to tzw badanie prenatalne. Kiedyś było refundowane tylko dla kobiet 35+ i dla tych ktore urodzily chore dzieci lub maja chore dziecko w rodzinie. Od niedawna refundacja dla wszystkich, trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącego

prenatalne sa teraz darmowe dla wszystkich (dokladnie chyba za 2 tyg) a nifty to badania genetyczne plodu z krwi matki za 2 tysie

Papp jest refundowane, za resztę trzeba płacić ok 2 tysiące. Pappa robią razem z USG w 1 trymestrze to tzw badanie prenatalne. Kiedyś było refundowane tylko dla kobiet 35+ i dla tych ktore urodzily chore dzieci lub maja chore dziecko w rodzinie. Od niedawna refundacja dla wszystkich, trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącego
Dzięki za wyjaśnienie, czyli papp to prenatalne 😉

reklama
Do góry