No właśnie, czyli dobrze mieć papp-a przed usg. A nie na odwrot. Chyba jutro muszę zadzwonić do tego szpitala gdzie będę mieć robione te usg i się zapytam jak to wygląda. Dziękuję za wyjaśnienieTe wyniki dostałam od razu, jak lekarz w komputerze wszystko wpisał - na wizycie tej prenatalnej. Od razu mi wszystko wyjaśnił, wytłumaczył te wartości.
Cały ten opis plus zdjęcia z USG dostałam do ręki wychodząc
Mój lekarz prowadzący tylko przeczytał te wyniki i tyle.
reklama
Ja tego nawet do myśli nie dopuszczamno i to jest najgorsze wlasnie .. co jesli.. jak sie na to przygotowac
Migotka2024
Fanka BB :)
Dziekuje Mouna87 podniosłaś mnie na duchu . Faktycznie czuję że hormony robią swoje i potrzebuje większego wsparcia .Opowiem CI historię z mojej poprzedniej ciąży. Marzec 2020, pandemia, ja z krwawieniami, krwiakami w 7 miesiącu ciąży uwięziona w domu, a mój mąż w pracy albo na mieszkaniu, które dla nas remontował. No nie powiem - zajeżdżał się dla mnie i dla dziecka, dla nas. Pewnego wieczoru, ja w szale ciążowych hormonów, tak na niego naskoczyłam, że do dziś pamięta moją furię: "że siedzę sama, nikt o mnie nie pamięta, siedzę w łóżku i gapię się w TV" (nie dało się inaczej, nikt mnie nie chciał odwiedzać, bo każdy bał się mnie zarazić koronawirsem). Ale oberwało się jemu, po 16 godzinach poza domem.
Twój partner/mąż na pewno się stara, jednak czasami zdrowo jest, aby gdzieś wyszedł. No może faktycznie nie powinien codziennie Cię zostawiać, ale też pewnie patrzysz na to częściowo przez pryzmat hormonów. Nie chcę go bronić, ale facetom trzeba mówić krótko i drukowanymi: "chcę byś spędził ze mną wieczór". Tak, im potrzebne jasne komunikaty.
Ja sama często łapię się na tym, że na mojego męża się wku**iam, bo się nie domyślił. No nie domyślił, bo oni tak nie postrzegają świata
Mam nadzieję, że dziś już dobrze u Was
Migotka2024
Ja 38 lat w tym roku kończę i kilka dziewczyn tutaj ma skończone 35 lat . Trzeba być dobrej myśli badania prenatalne mam umówione na 5 lipcaMacie już ustalone terminy prenatalnych? Tak czytam o tym teście papp-a i bardzo się ich boję. Patrząc na mój wiek, na pewno statystycznie mi wyjdzie ryzyko chorób genetycznych
Papp jest refundowane, za resztę trzeba płacić ok 2 tysiące. Pappa robią razem z USG w 1 trymestrze to tzw badanie prenatalne. Kiedyś było refundowane tylko dla kobiet 35+ i dla tych ktore urodzily chore dzieci lub maja chore dziecko w rodzinie. Od niedawna refundacja dla wszystkich, trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącegoDziewczyny widzę że piszecie o badania nifty, papp, czy mogłybyście mi wytłumaczyć o co chodzi, jakie są możliwości tych badań, kiedy je wykonać i co z refundacją? Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Palinka13
Moderator
prenatalne sa teraz darmowe dla wszystkich (dokladnie chyba za 2 tyg) a nifty to badania genetyczne plodu z krwi matki za 2 tysieDziewczyny widzę że piszecie o badania nifty, papp, czy mogłybyście mi wytłumaczyć o co chodzi, jakie są możliwości tych badań, kiedy je wykonać i co z refundacją? Będę bardzo wdzięczna za pomoc
W.anna
Dzięki za wyjaśnienie, czyli papp to prenatalnePapp jest refundowane, za resztę trzeba płacić ok 2 tysiące. Pappa robią razem z USG w 1 trymestrze to tzw badanie prenatalne. Kiedyś było refundowane tylko dla kobiet 35+ i dla tych ktore urodzily chore dzieci lub maja chore dziecko w rodzinie. Od niedawna refundacja dla wszystkich, trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącego
W.anna
Kurczę kwota powalaprenatalne sa teraz darmowe dla wszystkich (dokladnie chyba za 2 tyg) a nifty to badania genetyczne plodu z krwi matki za 2 tysie
reklama
Palinka13
Moderator
no porazka .. juz tyle czlowiek wydal na te wszystkie badania to jeszcze malo..Kurczę kwota powala