reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

A taka ciekawostka.

Wiecie, że przy CP u kobiet brzydko mówiąc "patologicznych", czyli takich u których zachodzi prawdopodobieństwo że zaraz znowu będą w ciąży, w ogóle nie stosuje się mtx? Od razu jest wycinany jajowód bądź jajnik z ciążą
Nie jestem pewna czy przy obecnych obostrzeniach dot. usunięcia ciąży i drobiazgowemu potwierdzaniu, przeciąganiu i sprawdzaniu przez kilku lekarzy podejrzanej ciąży pozamacicznej daje tej inf wiarę. Raczej nie, taki zabieg musi być potwierdzony i udokumentowany, że był niezbędny. Na jakiej podstawie niby określają kobietę jako "patuskę" kolokwialnie ujmując?

Ostatnia edycja:
reklama
Tez mi się wydaje, że kiedyś było dużo tematów tabu. Do dzisiaj dużo osób ukrywa swoje historie 🙂 Czasami jak pada temat i rzucę otwarcie "poroniłam dwa razy" to nagle ktoś się otwiera i opowiada swoją historię 🤷 Zaznaczmy jeszcze, że społeczeństwo nadal nie do końca szanuje uczucia matki 😔 mnie siostra też zapytała dlaczego przeżywam skoro ledwo się dowiedziałam o ciąży i poroniłam.... "Bo to było moje dziecko " i wiem, że nie ogarnia... Mój ulubiony tekst "no to będzie co drugie" 🤦no super, bardzo to pocieszające 🤷 Myślę, że słuchając takich komentarzy odechciewa się otwierać. Przez to też wiele kobiet ma problem poradzić sobie ze stratą bo są w tym same
Ale ja byłam na takim forum jak to. Tam wyłącznie rozmawiałyśmy o takich tematach. Wszystkie byłyśmy w ciąży i było nas tam bardzo dużo od początku od 1 pozytywnego testu. Ani jednej dziewczyny z cp nie bylo, a byłam na 2 wątkach w 2 różnych latach. Ja się nie upieram, że nie było przypadków, tylko musiało być ich mniej, a tutaj teraz 14 lat pozniej non stop ktoś taką ciążę trafia. Ciekawe, moze któraś ma dostęp do informacji, statystyk ile przypadków cp występowało w podziale na lata?

Nie jestem pewna czy przy obecnych obostrzeniach dot. usunięcia ciąży i drobiazgowemu potwierdzaniu, przeciąganiu i sprawdzaniu przez kilku lekarzy podejrzanej ciąży pozamacicznej daje tej inf wiarę. Raczej nie, taki zabieg musi być potwierdzony i udukomentowany, że był niezbędny. Na jakiej podstawie niby określają kobietę jako "patuskę" kolokwialnie ujmując?
Nie wiem, nie mam pojęcia. Czytałam to w jakiejś gazecie medycznej, być może to był jakiś stary artykuł 🤔

Nie wiem, nie mam pojęcia. Czytałam to w jakiejś gazecie medycznej, być może to był jakiś stary artykuł 🤔
Jak ja rodziłam 2 corkę, taka dziewczyna z sali, dość młoda, biedna (patologiczna?), taka nieporadna życiowo biorąc pod uwagę wrażenie, właśnie przeszła 5 cc. Slyszałam jak grono lekarzy zwróciło się do niej, by wiecej dzieci dla bezpieczeństwa własnego już nie posiadała, i nic poza ostrzeżeniem jej nie mogli zrobić i nie zrobili. No ale to nie przypadek cp.

Nie jestem pewna czy przy obecnych obostrzeniach dot. usunięcia ciąży i drobiazgowemu potwierdzaniu, przeciąganiu i sprawdzaniu przez kilku lekarzy podejrzanej ciąży pozamacicznej daje tej inf wiarę. Raczej nie, taki zabieg musi być potwierdzony i udokumentowany, że był niezbędny. Na jakiej podstawie niby określają kobietę jako "patuskę" kolokwialnie ujmując?
O, znalazłam

Załączniki

• Screenshot_20240121_111529_Chrome.jpg
    Screenshot_20240121_111529_Chrome.jpg
    216,9 KB · Wyświetleń: 105
Jak ja rodziłam 2 corkę, taka dziewczyna z sali, dość młoda, biedna (patologiczna?), taka nieporadna życiowo biorąc pod uwagę wrażenie, właśnie przeszła 5 cc. Slyszałam jak grono lekarzy zwróciło się do niej, by wiecej dzieci dla bezpieczeństwa własnego już nie posiadała, i nic poza ostrzeżeniem jej nie mogli zrobić i nie zrobili. No ale to nie przypadek cp.
Przepraszam, źle to ujęłam. Patologiczne to faktycznie złe słowo ;)

Ja mam dzisiaj plan zacząć składać book nooka dla mamy, a w międzyczasie leżeć do góry brzuchem 😆
Ja sprzątanie cd. Nie wiem kiedy odkopię się z kurzu poremontowego... przy okazji naszło mnie na sprzątanie wszystkich przestrzeni szafkowych i pozbywaniu się wszelkich gratów z każdego pomieszczenia, więc powolutku odkopię się gdzieś na wielkanoc.🤯😱

reklama
hejo w niedzielkę! Jakie plany?
Ja dziś rozpoczełam dzień odkupieniem za kfc xD
grzenką z hummusem, omletem i sałatką z awokado i papryką z olejem z czarnuszki :D Żeby nie było, ze jem same śmieci :D
Ja własnie potruchtałam na bieżni pol godzinki. I czekam aż mąż zrobi kuchnię na błysk żebym mogła ugotować na dzis i najbliższe trzy dni obiady :)

Do góry