reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

reklama
Oby test wywołał małpę jeszcze dzisiaj 🤞później immunolog, monitoring i następny cykl jest Wasz ❤️
Tak jest 💪
Zastanawiam się tylko, czy lekarz może mi odmówić...
W sensie po prostu chcemy zainwestować gdzie indziej kasę. Także nie mogę wykonać zaproponowanych przez lekarza badań. Jestem ciekawa, czy on może odmówić mi leczenia/leków, jeśli chciałabym się starać mimo niewykonania badań zalecanych?

Tak jest 💪
W sensie po prostu chcemy zainwestować gdzie indziej kasę. Także nie mogę wykonać zaproponowanych przez lekarza badań. Jestem ciekawa, czy on może odmówić mi leczenia/leków, jeśli chciałabym się starać mimo niewykonania badań zalecanych?
Ale o jakich lekach i badaniach mówisz?
Bo na moim przykładzie niby nie mam wskazań do heparyny, a ja dostanę :) tak samo jak do dupka - proga zawsze naturalnego miałam ładnego a dostałam w 2 i dostanę teraz po USG potwierdzającym ciążę w macicy.

Tak jest 💪
Nie powinien odmówić. Po prostu informujesz, że nie stać Cię aktualnie na tak drogie badania i prosisz, by prowadził Cię bez tego. :)

Ale o jakich lekach i badaniach mówisz?
Bo na moim przykładzie niby nie mam wskazań do heparyny, a ja dostanę :) tak samo jak do dupka - proga zawsze naturalnego miałam ładnego a dostałam w 2 i dostanę teraz po USG potwierdzającym ciążę w macicy.
Zalecił nam histeroskopie, biopsje endometrium, drożność plus ewentualną korekcję przegrody macicy (chociaż twierdzi, że to nie aż tak duża wada). Do tego czasu mamy nie zachodzić w ciążę. A przed histero i biopsją zalecił 3 cykle monitoringu. Takze to trochę spora przerwa dla nas. A my dopiero co robiliśmy prawie roczną przerwę, potem staraliśmy się 7 miesiecy o ciążę.
W tej przerwie nic nie proponował, żadnych badań 🤷‍♀️

Ja chce zrobić jedynie tę biopsje. I tak się zastanawiam, czy może odmówić, jak mu powiem, że nie jestem w stanie na ten moment zrobić tych innych badan, a chcemy tak czy siak się starać i próbować.

Zalecił nam histeroskopie, biopsje endometrium, drożność plus ewentualną korekcję przegrody macicy (chociaż twierdzi, że to nie aż tak duża wada). Do tego czasu mamy nie zachodzić w ciążę. A przed histero i biopsją zalecił 3 cykle monitoringu. Takze to trochę spora przerwa dla nas. A my dopiero co robiliśmy prawie roczną przerwę, potem staraliśmy się 7 miesiecy o ciążę.
W tej przerwie nic nie proponował, żadnych badań 🤷‍♀️

Ja chce zrobić jedynie tę biopsje. I tak się zastanawiam, czy może odmówić, jak mu powiem, że nie jestem w stanie na ten moment zrobić tych innych badan, a chcemy tak czy siak się starać i próbować.
Wiesz co ja bym postawiła sprawę jasno tak jak pisze @nieznośne_poplątanie.
Teraz w ciągu dwóch tygodni mam dwa takie przykłady ze swojego życia właśnie na wizytach lekarskich, że postawiłam sprawę jasno i mówiłam bez ogródek. Ale nie na zasadzie „bo czytałam w internecie” tylko mówiłam o sprawie jasno. I wyszło mi to na dobre :) nie ma się co bać z nimi rozmawiać tylko podejmować próbę dialogu, to też ludzie.

reklama
Ja robiłam na NFZ i kazał mi co pół roku przychodzić na cytologię.
A miałaś dobre wyniki?
Albo może mu się spodobałaś 😁
Byłam kiedyś całe dwa razy i takiego moim
pseudo gina. Na początku studiów, mało kasy, a w sumie zależało mi wtedy na szybkim 'przegladzie' i recepcie na anty.
Na pierwszej wizycie chciał zbadać piersi, mówię okej. Ale to było bardziej macanie moim zdaniem, wyglądał przy tym jak jakiś zbok. Przysięgam. Za miesiąc przyszłam po receptę i on znów chciał piersi badać. To była ostatnio moja wizyta u niego :D

Do góry