reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

reklama
Oj to również ja. Jeszcze trochę i będę moje koty ubierac w te wszystkie śpioszki które już nakupowalam z Vinted z myślą o przyszłym bobo 😅 mam nawet kosz Mojżesza w którym aktualnie koty maja leżankę 😅
z doświadczenia przyjaciół wiem, że po urodzeniu dziecka ten stan się nie zmieni i kosz jak i każde inne miłe miejsce, nadal beda należeć do kotów ;)

O ja pierniczę ponad 30 stronic do nadrobienia 😮 zaszalałyście. Byłam dzisiaj na monitoringu. Pęcherzyk 24 mm 12dc. Zazwyczaj w 12 DC miałam 20mm także no działane czy jak to mówicie trzonowane było. Zapomniałam o ACC, ale mąż mówi, że pow wiesiołku całkiem przyjemnie się zrobiło 🙂 jak się nie to w kolejnym cyklu drożność. Jutro zadzwonię do szpitala i sprubuje się umówić na NFZ, jak się nie da do pójdę prywatnie. Kurcze nawet nie wiem do tego szpitala do mam dzwonić na rejestrację . Czy gdzie ? 🫣 Skierowanie mam, nawet dwa jedno z zapisem RTG, drugie z USG, bo niewiadomo jakie będą w moim szpitalu robić 😅

na ulotce pisze ze wynik do 5 minut. I tak też wstawiłam zdj. Ale nie wyrzuciłam go tylko zostawiłam przy umywalce i po godz była ciemniejsza kreska. Brac wynik po takim czasie pod uwagę??
Wynik po czasie jest nie ważny. Dlatego też apka jest spoko, bo możesz porównać testy z poprzednich dni.

chyba tak zrobię. Ale już widze, że jak mu powiem o takich badaniach to będzie sceptyczny, on był sceptyczny też na iui wydawać hajs. Kurde, niby nas na to wszystko stać, ale taka mentalność biedaka. Szkoda kasy. Ale no trzeba, bo jak nie wierze, ze to tylko w nasieniu jest problem... nie ma na co czekac.
mój mąż na wszystko sępi. Serio na wszystkim szuka oszczędności, bo budujemy dom. . . Wkurza mnie do strasznie. Jedyne co to na badania nie żałuję. Kiedyś miałam gina i dentystę w jednym dniu, dentysta 600 i gin 500. O dentyście to przez miesiąc wspominał, że dziadyga tyle skasował 🫣😅 o gin zapomniał. Generalnie ja się czuję trochę oszukana. Dzisiaj mi zaproponowała drożność, po dwóch cyklach stymulowanych... Czyli muszą na CITO szukać innego lekarza.
Podwójnie się wkurzam, bo jak chodzę na monitoring to za pierwszą wizytę place 420 za drugą 330 doliczając leki to tysiak strzela co miesiąc. Jak dziewczyny pisały, że płacą 150 złotych to aż gęsiej skórki dostałam. Taki los biedaka, kroją go na każdym kroku 😖

reklama
Badania kariotypow sprawdzą, czy zestaw 23 par chromosomow, który ma każdy z nas jest prawidłowy, czyli czy w każdej parze są dwa identyczne chromosomy. To tak ogólnie:) może być jednak tak, ze pomimo bycia zdrowym w kariotypie będą jakieś błędy. Taka osoba może sobie z tego przez całe życie nie zdawać sprawy, bo nie da to objawów, natomiast może to powodować właśnie problemy z prokreacja. Tak było w mojej sytuacji - razem z mężem mieliśmy wszystkie wyniki dobre, a przez 3 lata starań zaszłam w dwie ciążę (biochem i puste jajo). Okazało sie, ze mąż ma nieprawidłowy kariotyp - translokacje zrównoważona wzajemna dwóch chromosomów. Skutkowało to tym, że każda potencjalna ciaza miała 50% powodzenia. Czyli mogłabym równie dobrze siedem razy pod rząd poronić (lub mieć biocham i nawet nie wiedzieć, że byłam w ciazy), albo mieć kilka ciaz pod rząd zdrowych. Każdy przypadek to była ta sama loteria, bo zależy które chromosomy wybierze plemnik, który dotrze do jajeczka. Tych mutacji w kariotypach jest sporo, dlatego naprawdę warto zrobić to badanie - robi się je z krwi :)

Przy nieprawidłowym kariotypoe najskuteczniej jest podejść do ivf i przebadać wcześniej zarodki.

Mam nadzieje, ze zrozumiałe napisałam;)
czyli ktoś kto miał 3 biochemy i 1 zdrową ciążę również powinien zrobić takie badanie. Bo ta jedna zdrowa ciąża to jest jak loteria i nie daje pewności, że jest prawidłowo. Dobrze rozumiem ? 😮 Dziękuję serdecznie za te informację

Do góry