reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

A ja mam takie pytanie, czy są jakieś przesłanki do podejrzewania trombofilii? Czy raczej to wychodzi we krwi po prostu?
Generalnie chodzi o skłonność do występowania zakrzepów - m.in. zakrzepica żylna (obrzęki czy bolesność kończyn, poszerzone żyły etc.), czy zatorowość płucna, ale jednocześnie, początkowo może nie dawać zupełnie żadnych objawów lub np. jedynym objawem mogą być problemy z zajściem lub utrzymaniem ciąży.

reklama
A Ty robiłaś badania na zespół antyfosfolipidowy? Cos Ci wyszło?
Bo ja jestem takim przypadkiem, że wszystko mam czyste tylko te mutacje…
Za pierwszym razem mi wyszło (to było jakiś czas po poronieniu, wyznaczone przez lekarza kiedy zbadać) potem trzeba powtórzyć też w konkretnym odstępie od pierwszego i już drugie badanie mi nie wyszło. Także kij wie, według jednego gina mam,według immunolog nie mam 🤷‍♀️

Leczenie niepłodności w innych krajach troszkę inaczej wygląda i nie zawsze wszystko to co mówią we vlogach ma sens /przelozenie (taki tylko disclaimer żeby nie było że wszystko co tam oglądam jest w 100% merytorycznie poprawne). Ale te kanały oglądam/ogladałam pod kątem treści staraniowych:
Mac Dingle - przechodzili przez IUI i ivf. Właśnie urodziła im się córeczka.
Jessi & Alessio - Właśnie zaczęli Ivf. Ona ma mocno posuniętą endometriozę i adenomioze. Robią ivf we Włoszech.
Della Vlogs - młodziutka dziewczyna o niskim AMH. Przechodzili przez kilka punkcji ale niestety nieskutecznie. W zeszłym roku ostatecznie adoptowali dziecko.
Julie and Camilla - norweska para ktora ma synka z ivf (ciąża z komórki od partnerki, plemniki od dawcy)
Rachel Vinn - przechodziła przez IUI i teraz jest po punkcji. Czeka na swój pierwszy transfer.
Mama Doctor Jones - lekarka. Oglądam dla ciekawostek ginekologicznych.
Demi and Tom - przeszli kilka poronień. Ostatecznie udało im się poprzez IVF i mają pół roczną dziewczynkę. Mieli jakąś ogromną liczbę pobranych komórek (około 60) i ostatecznie ponad 40 blastek (u nas by to nie przeszło). Teraz ogłosili że są w drugiej ciąży - naturalnej :)
Megan Moon - urodziła bliźniaki w Korei przez ivf dzięki dawstwu komórek od młodszej siostry.
Hannah Witton/More Hannah - starała się ponad rok, ostatecznie udało im się naturalnie mimo problemów zdrowotnych (stomia na jelicie).
Dr Lora Shahine - lekarka nieplodnosciowa.
Fab and Ell - niskie wyniki nasienia, starali się jakoś 2 latam ostatecznie udało im się zajść w bliźniacza ciążę naturalnie przez wizyta w klinice.
Taylor R - zaszła w ciążę w Korei dopiero po ivf.
Allie & Sam - amerykańska para, mają bliźniaków przez ivf z dawstwa partnerskiego
LeighAnnvlogs - choruje na toczeń. Udało im się zajść w ciążę dzięki ivf, niestety córka urodziła się rzadką chorobą genetyczną.
I pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam :)
Dopiero zobaczyłam post. Dziękuję bardzo za aż taki asortyment doświadczeń. Na pewno sprawdzę 💜

Za pierwszym razem mi wyszło (to było jakiś czas po poronieniu, wyznaczone przez lekarza kiedy zbadać) potem trzeba powtórzyć też w konkretnym odstępie od pierwszego i już drugie badanie mi nie wyszło. Także kij wie, według jednego gina mam,według immunolog nie mam 🤷‍♀️
A będziesz miała refundowana heparynę po pozytywnym teście?

mi się utrzymuje choroba lokomocyjna od dziecka 🙄 w aucie mam najgorzej, czasem już po 10min jazdy zaczynają się mdłości 🙈
Mi dokucza wówczas, gdy chce patrzeć w telefon/komputer lub czytać w aucie książkę albo gdy w aucie są jakiekolwiek odświeżacze powietrza - wyczuwam je wraz z otwarciem drzwi i nie jestem w stanie przetrwać bez nudnosci w ich obecności. Jeśli muszę siedzieć z tyłu - zawsze muszę siedzieć na środkowym miejscu i widzieć drogę. Wtedy jest w miarę ok ;)

A z ciekawostek - gdy jestem w ciąży, jest mi niedobrze w aucie (niezależnie od innych czynników) i to nawet gdy jestem kierowcą 🤦‍♀️

reklama
Mi dokucza wówczas, gdy chce patrzeć w telefon/komputer lub czytać w aucie książkę albo gdy w aucie są jakiekolwiek odświeżacze powietrza - wyczuwam je wraz z otwarciem drzwi i nie jestem w stanie przetrwać bez nudnosci w ich obecności. Jeśli muszę siedzieć z tyłu - zawsze muszę siedzieć na środkowym miejscu i widzieć drogę. Wtedy jest w miarę ok ;)

A z ciekawostek - gdy jestem w ciąży, jest mi niedobrze w aucie (niezależnie od innych czynników) i to nawet gdy jestem kierowcą 🤦‍♀️
tak, nie ma opcji parzenia w telefon.
Trochę pomagaja mi opaski sea band :)

Do góry