reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Oooo super! Właśnie zaczynam poszukiwania jakiegoś sensownego biura projektowego w Krakowie lub okolicach bo chce zrobić kilka zmian konstrukcyjnych i żeby mi ktoś fajnie zaaranżował przestrzeń :) jak masz jakieś sprawdzone namiary to będę wdzięczna! I też będziemy wynajmować to obecne [emoji12] tylko dzidzia by się przydała do szczęścia... Ale może akurat się trafi jakoś niedługo, a potem mnie szlag trafi jak będę jednocześnie musiała dopilnować wykańczania i w ciąży albo z noworodkiem biegać [emoji16][emoji23]
Będę robić te testy dalej.. Dziś też już robiłam ale chyba za wcześnie od picia zrobiłam bo trochę jaśniejsza, jeszcze powtórzę :)

W przyszłym tygodniu moja koleżanka z pracy wraca z urlopu. Ona jest po architekturze wiec jak masz jakiś rzut techniczny to mogę ja poprosić żeby rzuciła okiem jak to funkcjonalnie zaaranżować lub przearanzowac. Czasem jak jest dobry projekt to nie ma sensu na sile nic kombinować. My teraz robiliśmy jednanie zmiany w sanitarce i delikatnie w elektryce. A jak kupujecie od dewelopera i byłaby potrzeba zeby zerknąć na umowę deweloperska pod katem prawnym i czy nie ma tam klauzul abuzywnych czy tez niekorzystnych zapisów to chętnie pomogę.: zajmuje się tym na codzień [emoji846][emoji846]
I u mnie wlansie tak wyszło, ze wszystko w jednym czasie... ale... będzie ok. Musi [emoji846]

reklama
Cześć dziewczynki, jestem nowa, napykałyście sporo stron, dlatego nie będę wszystkiego czytać, ale chciałabym Was troszkę poznać.. Jestem Dominika i mam dwóch synków, od tego cyklu staramy się z mężem o trzecie dziecko. Jestem po dwóch cc, zastanawiam się, czy jest tu mama, która urodziła trzecie dziecko sn po 2cc :)

Witaj [emoji6] ja już mam zapowiedziane ze jeżeli będzie kolejna ciąża to już tylko cc, tez jestem już po dwóch. A jak mogę się zapytać kiedy miałaś cc?

W przyszłym tygodniu moja koleżanka z pracy wraca z urlopu. Ona jest po architekturze wiec jak masz jakiś rzut techniczny to mogę ja poprosić żeby rzuciła okiem jak to funkcjonalnie zaaranżować lub przearanzowac. Czasem jak jest dobry projekt to nie ma sensu na sile nic kombinować. My teraz robiliśmy jednanie zmiany w sanitarce i delikatnie w elektryce. A jak kupujecie od dewelopera i byłaby potrzeba zeby zerknąć na umowę deweloperska pod katem prawnym i czy nie ma tam klauzul abuzywnych czy tez niekorzystnych zapisów to chętnie pomogę.: zajmuje się tym na codzień [emoji846][emoji846]
I u mnie wlansie tak wyszło, ze wszystko w jednym czasie... ale... będzie ok. Musi [emoji846]
Widocznie tak miało być u Ciebie - intensywny okres a potem już tylko spokój i życie w powiększonej rodzince [emoji173]
Zdecydowaliśmy się na mieszkanie na najwyższym piętrze, będą skosy do fajnego zaaranżowania, nad głową będzie poddasze, więc chciałabym pozbyć się stropu i zrobić otwartą antresolę, uwidocznić więźbę dachową na tyle, ile to będzie możliwe (oczywiście potrzebne będzie zrobienie solidnej izolacji bo dach kryty blachą) i to wszystko w stylu loftowym? Nie wiem, tu się jeszcze zastanawiam... Ogólnie mieszkanie ma 62m2 użytkowej powierzchni, ile będzie poddasza nie wiem, bo na razie planów oficjalnie dostać nie mogę. I będziemy mieli taras 35m2, też do zagospodarowania bo przy odbiorze kluczy będzie tylko żwir.

Widocznie tak miało być u Ciebie - intensywny okres a potem już tylko spokój i życie w powiększonej rodzince [emoji173]
Zdecydowaliśmy się na mieszkanie na najwyższym piętrze, będą skosy do fajnego zaaranżowania, nad głową będzie poddasze, więc chciałabym pozbyć się stropu i zrobić otwartą antresolę, uwidocznić więźbę dachową na tyle, ile to będzie możliwe (oczywiście potrzebne będzie zrobienie solidnej izolacji bo dach kryty blachą) i to wszystko w stylu loftowym? Nie wiem, tu się jeszcze zastanawiam... Ogólnie mieszkanie ma 62m2 użytkowej powierzchni, ile będzie poddasza nie wiem, bo na razie planów oficjalnie dostać nie mogę. I będziemy mieli taras 35m2, też do zagospodarowania bo przy odbiorze kluczy będzie tylko żwir.

To tyle co nasze. Podpowiem Ci, ze zgodnie s obowiązującą norma powierzchnia poniżej 1,90 jest powierzchnia pomocnicza i za metraż poniżej 1,90 właśnie deweloper nie powinien brać kasy. Uwielbiam lofty: my tez na ostatnim pietrze i tez z tarasem [emoji846][emoji846] izolacja jest ważna. Porozmawiajcie z deweloperem czuje ramach zmian lokatorskich nie zaaranżuje Wam tarasu, kwestia wyceny.

To tyle co nasze. Podpowiem Ci, ze zgodnie s obowiązującą norma powierzchnia poniżej 1,90 jest powierzchnia pomocnicza i za metraż poniżej 1,90 właśnie deweloper nie powinien brać kasy. Uwielbiam lofty: my tez na ostatnim pietrze i tez z tarasem [emoji846][emoji846] izolacja jest ważna. Porozmawiajcie z deweloperem czuje ramach zmian lokatorskich nie zaaranżuje Wam tarasu, kwestia wyceny.
Ekstra, to cieszę się że osoba z branży decyduje się na podobne mieszkanie co ja - laik [emoji16][emoji16][emoji16] gadaliśmy już na temat tego czy możemy zrobić jakieś zmiany w projekcie bo blok dopiero ma mury postawione, ale powiedzieli że muszą oddać mieszkanie tak jak mają pozwolenie na budowę a co my potem z tym zrobimy to oni już nie będą wnikać [emoji12] no i na tarasie chciałabym mieć deskę a oni nie wykańczają w takiej formie :( ale wszystkie rzuty i plany konstrukcyjne mamy dostać po podpisaniu umowy (może jakoś na priv się zgadamy, bardzo chętnie Ci to podrzucę bo nie jestem pewna czy nie mamy np liczone powierzchni od 1,5m)

Ekstra, to cieszę się że osoba z branży decyduje się na podobne mieszkanie co ja - laik [emoji16][emoji16][emoji16] gadaliśmy już na temat tego czy możemy zrobić jakieś zmiany w projekcie bo blok dopiero ma mury postawione, ale powiedzieli że muszą oddać mieszkanie tak jak mają pozwolenie na budowę a co my potem z tym zrobimy to oni już nie będą wnikać [emoji12] no i na tarasie chciałabym mieć deskę a oni nie wykańczają w takiej formie [emoji20] ale wszystkie rzuty i plany konstrukcyjne mamy dostać po podpisaniu umowy (może jakoś na priv się zgadamy, bardzo chętnie Ci to podrzucę bo nie jestem pewna czy nie mamy np liczone powierzchni od 1,5m)

Jasne. Pisz na priv. Hmmmm... są oczywiście zmiany, których nie można robić bo są niezgodne z prawem budowlanym np. Jak chcesz zamknięta kuchnie to ta kuchnia nie może być węższa niż 2,5 m2 i przy tym największy pokój nie może być mniejszy niż 16 m2. Są jeszcze przepisy odnoście odpowiedniej wentylacji itp, ale to ze nie mogę zrobić to nie jest prawda. Nie mogą zmienić liczby mieszkań, czyli z 2 zrobić jednego i sprzedać jako jedne bo to już wymaga zmiany pozwolenia na budowe i moga mieć problemy z użytkowaniem. My np. tarasy wykańczamy, ale jak ktoś chce inny materiał, np. dechę waśnie to nie ma problemu. Generalny wykonawca wycenia i jak klient akceptuje to robimy. Zmieniamy ścianki, instalacje, nawet grzejniki jak ktoś sobie chce i za to zapłaci. Aaa i pytanie? Inwestycja jest pod ustawa deweloperska ??? a rzuty i plany to ja klientowi udostępniam przed podpisaniem umowy. Masz do tego prawo. Mało tego, w umówię oświadczasz, ze zapoznałas się m. In. z projektem budowlanym a stan prawny jest dla Ciebie zrozumiały i zgodny z oczekiwaniami. Poza tym deweloper ma obowiązek dostarczyć Ci prospekt z załącznikami, w tym umowa i rzuty wcześniej, w czasie umożliwiającym zapoznanie się z ich treścią w formie pisemnej. Masz tez prawo zapoznać się ze sparwozdabiem finansowym spółki za 2 lata o z umowa o prowadzeni rachunku powierniczego i aktualnym stanem Ksiag wieczysztych, z pozwoleniami na budowę, wypisem i wyrysem z rejestru grntow i to przed podpisaniem umowy. Serio to ważne. Niech Ci PZT koniecznie udostępnia

Ostatnia edycja:
Na Byłych Więźniów. Przyjeli mnie, w ciągu 5 dni miałam wizyte i nawet wchodziłam do gabinetu bez kolejki :D Mi ovarin bardzo poprawił jakość śluzu płdnego, ale jak już kiedyś pisałam miałam go tylko głęboko, wokół szyjki. Nie wydostawał się na zewnątrz, wiec gdyby nie to, ze badalam szyjke, to nawet nie wiedzialabym ze mam sluz plodny [emoji14]
Ja wlasnie zawsze mialam pelno sluzu plodnego co wydostawal sie na wkladke a przy ovarinie wcale. No wiec postanowilam go nie lykac.

Dziewczyny, zwołuję konsylium - czy mam omamy czy te kreski ciemnieją i jest w końcu szansa na owu w tym cyklu?
Dodatkowo mam newsa... Zdecydowaliśmy się na kupno nowego mieszkania, więc głowa będzie (a nawet już jest :D) zajęta innymi sprawami niż tylko staraniami ;p
Zobacz załącznik 864685
Ciemnieja kochana wiec jeszcze i chwilunia i owu bedzie:)

reklama
Do góry