reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Pieniądza szczęścia nie dają, ale ich brak też nie. Wniosek jest taki że lepiej być nieszczęśliwym w Mercedesie niż w autobusie :p
W każdym razie jako dziecko doświadczyłam biedy wiem i pamiętam bardzo staram się by moje dziecko nigdy tego nie przeżyło

reklama
Dziewczyny zrobiłam znowu test owulacyjny bo pojawił mi się śluz płodny. Co myślicie negatywny? Myślałam że może przesunięta owulacja.
Jak dla mnie negatywny

f2w39jcg9ne8irhy.png

mhsv15nmhdmpbr2g.png

Cześć dziewczyny w nowym wątku :)
@Migdalove dobry pomysł, szczerze mówiąc ostatnio zaniedbałam poprzedni na tyle że kompletnie nic nie wiem co się dzieje, kto dołączył i w ogóle :D
Z nowym wątkiem ja od siebie obiecuję sumiennie zaglądać i się udzielać :)
.
.
.

W piątek mam wizytę u ginekologa, miała być w poniedziałek ale miałam mały problem z odebraniem wyników :)
Od tygodnia też mieszkamy u siebie.
Jestem w trakcie rozsyłania CV mam nadzieję na szybki odzew z czyjejś strony

Widzę, że piszecie o wieku " idealnym " na zostanie matką, o stabilizacji finansowej itp.

Ja urodziłam córkę rok po skończeniu szkoły a w ciążę zaszłam miesiąc po odebraniu wyników matury. Chociaż starania trwały 2 lata :)
Osobiście nie miałam na co czekać, rodzina była dla mnie zawsze na pierwszym miejscu pragnęłam mieć dziecko a kiedy padło podejrzenie że dzieci mogę nigdy nie mieć to nie było na co czekać :)
Udało się i na to jedno dziecko nas stać. Narzeczony ma stałą pracę, mamy mieszkanie własne. Jest dobrze, córce na pewno niczego nie brakuje i brakować nie będzie. Ale chciałabym spróbować postarać się o jeszcze jedno i tu wiem że jeśli do pracy nie wrócę możemy zapomnieć o kolejnym dziecku.
Wracając do tego wieku. Mam skończone liceum, maturę, prawo jazdy, spełnione wszystkie inne marzenia, od września wracam do szkoły.
Dla małej i dla malucha o którego będziemy się starać.

Jak dla mnie jedna będzie gotowa i psychicznie i finansowo na dziecko mając 20 lat a inna dopiero mając 30-40 :)

Jeżeli chodzi o wiek....opisze swoją historie... Ja wyszłam za mąż w maturalnej klasie ( nie byłam w ciąży) 4 miesiące po ślubie postanowiliśmy starać sie o dziecko- ja jeszcze w szkole miałam rentę rodzinna, mąż pracował. I tak po 4 cyklach zaszłam w ciąże i urodziłam. Syn był wypełni planowany ale postanowiliśmy ze drugie dziecko pojawi sie jak pójdę do pracy - macierzyńskie itp. będzie łatwiej . Później wyjechaliśmy za granice i u mnie powstała bariera językowa... nie chciałam ciąży bo jak ja do lekarza czy rodzić... i tak mięło 6 lat ... Teraz oboje chcemy dzidziusia.. ale niewychodzi :( a z perspektywy czasu uważam że mogłam mieć jedno dziecko po drugim ale włączyła sie jakaś ,,klepka'' że lepiej będzie poczekać... Zgadzam sie z Tym że każdy musi indywidualnie podejść do decyzji o dzieciach co czuje i jak mu serce i rozum podpowiada. Jedna osoba w wieku 20 lat jest gotowa na dzieci a inna w wieku 30+

Jeżeli chodzi o wiek....opisze swoją historie... Ja wyszłam za mąż w maturalnej klasie ( nie byłam w ciąży) 4 miesiące po ślubie postanowiliśmy starać sie o dziecko- ja jeszcze w szkole miałam rentę rodzinna, mąż pracował. I tak po 4 cyklach zaszłam w ciąże i urodziłam. Syn był wypełni planowany ale postanowiliśmy ze drugie dziecko pojawi sie jak pójdę do pracy - macierzyńskie itp. będzie łatwiej . Później wyjechaliśmy za granice i u mnie powstała bariera językowa... nie chciałam ciąży bo jak ja do lekarza czy rodzić... i tak mięło 6 lat ... Teraz oboje chcemy dzidziusia.. ale niewychodzi :( a z perspektywy czasu uważam że mogłam mieć jedno dziecko po drugim ale włączyła sie jakaś ,,klepka'' że lepiej będzie poczekać... Zgadzam sie z Tym że każdy musi indywidualnie podejść do decyzji o dzieciach co czuje i jak mu serce i rozum podpowiada. Jedna osoba w wieku 20 lat jest gotowa na dzieci a inna w wieku 30+
To jest właśnie moim zdaniem najgorsze, jak chce się bardzo mieć dzieci, a się odkłada to na później, bo to nie jest ten czas, bo dużo pracy, bo szkoła nie skończona, a później jest problem.. tak na prawdę nigdy nie ma tego odpowiedniego czasu, zawsze będzie coś. Mam nadzieje, ze szybko uda Ci się zajsc w ciąże i mieć drugiego maluszka! :)

To jest właśnie moim zdaniem najgorsze, jak chce się bardzo mieć dzieci, a się odkłada to na później, bo to nie jest ten czas, bo dużo pracy, bo szkoła nie skończona, a później jest problem.. tak na prawdę nigdy nie ma tego odpowiedniego czasu, zawsze będzie coś. Mam nadzieje, ze szybko uda Ci się zajsc w ciąże i mieć drugiego maluszka! :)
To prawda .tak czesto jest.

reklama
Widzę, że na tapecie temat wieku odpowiedniego na macierzyństwo :)

Z moich obserwacji wynika, że teraz w modzie jest pierwsze dziecko po 30-stce. Ani razu odbierając córkę z przedszkola nie widziałam mamy, która wyglądałaby na podobny wiek do mojego (ja mam 25 lat).

Teraz wiele mamusiek stawia na studia, potem kariera, podróże, a następnie dzieciaczek.

Mi się życie ułożyło inaczej, córeczka była dla wszystkich niespodzianką, pojawiła się w samiuteńkim środku moich studiów. Nie podróżowałam- to mnie dopiero czeka jak dzieci będą odchowane. Robienie kariery- w toku :)

Ogólnie, nie czuję, jakby mnie coś ominęło w życiu, nie przewiduję, że moje dziecko będzie miało gorszy start w życiu. Rozumiem plusy i minusy wczesnego/późnego macierzyństwa i szanuję obydwa podejścia i myślę, że zamiast generalizować, które jest lepsze, trzeba sobie indywidualnie ustalić priorytety w życiu.
Ja tez miałam 18 lat jak syn się urodził ale nawet jednego dnia nie zalowalam tego, wiem że dzieci podrosna jak już bd drugie , a ja będę mieć wtedy czas na różne rzeczy , ważna dla mnie jest wlansie w tej chwili rodzina:)

Napisane na SM-J730F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry