reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Z tym że jesli nie uda sie ani w maju ani w czerwcu bede musiala zawiesic starania do marca 2020. A to z tego wzgledu, ze umowe dwuletnia po dwumiesiecznym okresie probnym mialabym do ktoregos tam marca 2020. Czyli zachodzac w ciaze najpozniej w czwrwcu mialabym termin na marzec czyli caly macierzynski bylby objęty umową. A chcialabym uniknąć zajscia w ciaze na tyle pozno ze umowa objelaby tylko miesiac macierzynskiego bo to bylaby lipa i nawet kosiniakowe by mnie nie uratowalo.

f2wlk6nllyt56xuu.png

Aniołek [*] 10.12.2017 8t3d
A to umowa o prace jest???

Link do: STARACZKI 2017-na pw podaj:nick,imię,wiek,cykl,data.ost@,data.testu
qb3cj44j6cg72hqh.png

reklama
Kochana jeśli pracujesz minimum 3 miesiące przed ciążą na umowę o pracę bądź zlecenie z dobrowolnymi składkami a umowa kończy się nawet podczas trwania ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci ją do zakończenia ciąży a następnie ZUS wypłaca zasiłek macierzyński w wysokości takiej jak miałabyś normalnie urlop macierzyński. Tak samo w przypadku gdy umowa kończy się podczas trwania urlopy macierzyńskiego z wtedy automatycznie do końca przysługującego Ci urlopu ZUS wypłaca Ci zasiłek macierzyński w takiej samej kwocie jak płacił Ci pracodawca podczas trwania umowy. Także tym nie masz co się martwić

ckai9jcg0yg84wbd.png
Dokladnie to chcialam jej rozpisac =)

qb3cj44j6cg72hqh.png

Kochana jeśli pracujesz minimum 3 miesiące przed ciążą na umowę o pracę bądź zlecenie z dobrowolnymi składkami a umowa kończy się nawet podczas trwania ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci ją do zakończenia ciąży a następnie ZUS wypłaca zasiłek macierzyński w wysokości takiej jak miałabyś normalnie urlop macierzyński. Tak samo w przypadku gdy umowa kończy się podczas trwania urlopy macierzyńskiego z wtedy automatycznie do końca przysługującego Ci urlopu ZUS wypłaca Ci zasiłek macierzyński w takiej samej kwocie jak płacił Ci pracodawca podczas trwania umowy. Także tym nie masz co się martwić

ckai9jcg0yg84wbd.png
A no patrz to tego nie wiedziałam. Dobrze wiedzieć. To zmienia postac rzeczy z tym że nie mampewnosci czy po macierzynskim znajde prace....a w razie znalezienia szybciej pracy niz pod koniec macierzynskiego moglabymten macierzynski przerwać? W tym temacie zielona zupełnie jestem bo jak bylam w ciazy z mloda to studiowalam i bylam jeszcze na utrzymaniu rodziców.

f2wlk6nllyt56xuu.png

A no patrz to tego nie wiedziałam. Dobrze wiedzieć. To zmienia postac rzeczy z tym że nie mampewnosci czy po macierzynskim znajde prace....a w razie znalezienia szybciej pracy niz pod koniec macierzynskiego moglabymten macierzynski przerwać? W tym temacie zielona zupełnie jestem bo jak bylam w ciazy z mloda to studiowalam i bylam jeszcze na utrzymaniu rodziców.

f2wlk6nllyt56xuu.png

Możesz przerwać. Ale myślę że z tym nie ma co się spieszyć. I tak w obecnej pracy nawet z rocznym dzieckiem raczej ciężko byłoby Ci wrócić choćby ze względu na te zmiany w pracy. Wykorzystałabym cały rok macierzyńskiego - kasa jest a i masz możliwość spędzenia czasu z dzieckiem. I tak roczniaka ciężko zostawić żeby do pracy iść a co dopiero młodsze dzieciątko

ckai9jcg0yg84wbd.png

Możesz przerwać. Ale myślę że z tym nie ma co się spieszyć. I tak w obecnej pracy nawet z rocznym dzieckiem raczej ciężko byłoby Ci wrócić choćby ze względu na te zmiany w pracy. Wykorzystałabym cały rok macierzyńskiego - kasa jest a i masz możliwość spędzenia czasu z dzieckiem. I tak roczniaka ciężko zostawić żeby do pracy iść a co dopiero młodsze dzieciątko

ckai9jcg0yg84wbd.png
Wiem wiem i wlasnie stad moje dylematy. Bo po rocznym macierzynskim jakbym byla bez pracy bo umowa konczylaby mi sie wczesniej niz koniec macierzynskiego i tak musialabym malucha do żłobka dac a sama pracy szybko poszukac. Ale z tym to akurat nie problem. Do pracy szlam jak mloda miala jiecale 7 msc ale to z koniecznosci i jakos przetrwalam. To teraz też by się dalo radę. Najwyżej bym na jakas zlecwniowke poszla na jakis czas i tyle.

f2wlk6nllyt56xuu.png

Hejo! Pisałam kilka dni temu, że straciłam fasolkę. Nie skończyło się na tym. Krwawienie nie ustawało, pojawił się ból. Diagnoza: ciąża pozamaciczna. Jestem teraz 3 dni po usunięciu jajowodu. Więc wracać do gry będę z szansami pomniejszonymi o połowę. Ponoć jajowód był nieprawidłowy. Martwię się tylko, co z drugim...
Teraz już jest ok, cieszę się, że po wszystkim, ale za mną 2 tygodnie ostrego stresu. Pamiętacie, jak się cieszyłam z dużego przyrostu bety przed świętami? O kant tyłka tę betę rozbić, u mnie nie oznaczała prawidłowej ciąży.
Wypoczywam sobie teraz i trzymam kciuki za Wasze kreseczki. Ja na razie nie mam ochoty wracać do gry a i tak mam zakaz. :)
O kurczę, życzę zdrówka. Trzymaj się.

Pewnie postąpiłabym tak samo, jakbym miała więcej czasu. Czyli u Ciebie ciąża się wchłonęła?
Też jestem rozdarta i rzeczywiście pewnie nie ma dobrego wyjścia w tej sytuacji. U Ciebie jest zwiększone ryzyko następnej ciąży pozamacicznej (ale tylko 10%) a ja zostałam z jednym jajowodem.
Ale z drugiej strony usłyszałam o kilku przypadkach znajomych, które też przeszły pozamaciczną a teraz mają zdrowe wesołe dzieci. :) Nawet nie wiedziałam, że tak wiele dziewczyn w moim otoczeniu przeszło przez to samo. Będzie ok! :*
Moja kuzynka pierwszą ciążę miała pozamaciczną, a teraz ma czworo dzieci. Głowa do góry!

f2wlk6nllyt56xuu.png

Maciezynskiego przerwac nie mozna. Nalezy Ci sie przez caly rok czasu, ale podczas jego trwania mozesz podjac prace u swojego pracodawcy ale maksymalnie na 3/4 etatu lub u nowego pracodawcy normalnie na caly etat.

qb3cj44j6cg72hqh.png

reklama
Witam sie. U mnie 4dc, wczoraj mialam ciezki dzien, pol dnia przeplakalam, drugie pol dnia przeleżałam. Ogolnie zlapalam wczoraj dola, bo sobie pomyslalam w ktorym juz bylabym tygodnii ciazy gdybym nie poronila.pozniej zaczelam.sobie wkrecac, ze nigdy mi sie nie uda itd... ah. Dzisiaj jest juz lepiej. Ogolnie nasz plan na najblizszy czas wyglada tak: w styczniu dzialamy. Jak sie nie uda, to w lutym przerwa ze wzgledu na zabieg Michała. Ja wtrdy porobie badania hormonalne. W marcu powrot do dzialan, jesli tez nie zaskoczy to w kwetniu nie dam zyc mojemu ginowi :)

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry