reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

pbg nie wiem jak to jest, ale z tego co wiem, to ustawy są pisane tak, żeby komuś pasowało a nie społeczeństwu, i z reguły przy każdej nowoustalanej ustawie jest zawsze wyjście i coś niedopowiedziane. Może dlatego nie możesz nic znaleźć o stypendiach, bo ustawodawcy pasowało ustawę napisać tak, żeby nie była jasna do końca. Przecież mieszkasz w Polsce zapomniałaś :-D:-D:-D

reklama
no cóż aga masz rację :rofl2: tylko, że to niestety prowadzi do smutnego wniosku, że najlepiej dla polepszenia swojej sytuacji materialnej nie robić nic :dry: na szczęście pani w urzędzie nie umiała przytoczyć mi przepisu o tym, że muszę deklarować dochód nie podlegający opodatkowaniu (stypendium) gdy był tylko czasowy - i mi przyznali rodzinne. Ale usilnie namawiała by coś wpisać na temat, a ja mówię, że nic nie brałam, nie napisze bo tak tylko pytam. A prawda taka, że gdyby mi przez to, że miałam stypendium naukowe (140zł) stracić 468zł to bym się wściekła :baffled:

no więc niestety nie opłaca się być uczciwym pracownikiem, ani też dobrym studentem, bo niestety w Polsce trzeba być albo być na totalnym dnie, albo na samym szczycie. Normalnego, dobrego człowieka tu się po prostu nie ceni - smutne

Ostatnia edycja:
od 1 września należy składać wniosek o rodzinne pamiętajcie
a powiedzcie mi, czy jest jakiś czas, do kiedy można złożyć taki wniosek? To nie jest np do końca września i koniec? Czy można jeszcze złożyć taki wniosek?
Kurde. Ja mam tak pogmatwaną sprawę z pracą że szok. Pracuję u teścia i wczoraj mi teściowa mówi, że skoro jestem na "wychowawczym" to muszą mi umowę zmienić, bo jestem zatrudniona tylko do sierpnia `09. Swoją drogą, umowy na oczy nie widziałam... jak szłam na porodówkę i zapytali mnie o wykonywaną pracę to zgłupiałam na maxa! Teraz jak już naprawię swoją umowę i już oficjalnie pójdę na wychowawczy to muszę się dowiedzieć ile oficjalnie mój mąż zarabia czy w ogóle przysługuje nam jakieś rodzinne czy inne zasiłki. Ja nie wiem ile ja mam w umowie, i nie wiem ile mąż. Dlatego nie wiedziałam czy mogę się o coś starać czy nie.

Bosz. zagmatwałam posta i nie wiem czy ktoś coś zajarzył. Wracam tylko do mojego pytania. Do kiedy należy składać wnioski o zasiłki?! Nie jest już za późno?

Ostatnia edycja:
Hmmm... podpowiedzcie mi... kto wydaje zaswiadczenie o tym ze pozostowalo sie ponad 6 msc w stosunku pracy? Pracodawca czy ZUS?

Potrzebuje to do starania sie o zasilek wychowawczy :confused2: a dokumentow trzeba tu zlozyc strasznie duzo.

Hmmm... podpowiedzcie mi... kto wydaje zaswiadczenie o tym ze pozostowalo sie ponad 6 msc w stosunku pracy? Pracodawca czy ZUS?

Potrzebuje to do starania sie o zasilek wychowawczy :confused2: a dokumentow trzeba tu zlozyc strasznie duzo.

Nimfii ...ale ty jestes szatan ..a nie kobieta ..6 miesiecy w stosunku WOW:szok::szok::szok::-D:-D:-D
Zartuje ...ale bardzo zabawnie to zabrzmialo :-p:-p:-p

Najdłużej czekałam na żaświadczenie z ZUS o tym, że pozostawałam przez 6 miesięcy przed ciążą w stosunku pracy.

podejrzewam wiec ze w kazdym miescie tak jest ze to ZUS wydaje, choc nie wiem co oni maja do tematu, skoro i tak musza wydac inne zaswiadczenie o tym ze sie bylo ubezpieczonym :confused2: to taki bezsens ze az szkoda słów :-p

reklama
Do góry