reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

aga ręką i nogą się podpisuję pod tym
dziewczyny - można i macie rację, jednak trzeba pozostawać w stosunku pracy co najmniej pół roku przed urodzeniem dziecka, a jeśli jolek pracowała z a granicą to jej się liczą tylko dochody a nie rodzaj umowy, chyba, że panie w urzędzie zinterpretują ten przepis na korzyść jolki i uznają, że jest bezrobotna (jak się np. zarejestrowała) to może się starać o rodzinne.

reklama
ja tak wlasnie dostane 400 zl bo moje dochopdy sa utracone i maz tez zarejestrowal sie w up poki co wiec pity 11 z 2008 i 2007 r. dostarczam i zaswiadfczenie z us nie liczy sie, napewno tez rodzinne 68 zl dostane

ja dostaje to jako zasilek wychowawczy tzn przedstawilam zasw z pracy o udzieleniu urlopu i z zus o tym ze dostaja skladki i te 400 bede dostawala w trakcie yurlopu wych.

jolek ale jezeli straciłas prace to dostarczasz im swiadectwo pracy i oni maja uwzglednic twoje utracone dochody tak jest u nas. tak samo jak na wychowawczym moje dochody sa uznawane za utacone i dzieki temu dostaniemy kase . u nas w urzedzie panie sa bardzo pomocne i tak doradza zeby bylo jak najlepiej. moj maz jak zmienił prace to dostarczal swiadectwo pracy, nowa umowe i zaswiadczenie o zarobkach z nowej pracy i wszystko aktualizowali. wtedy zaswiadcznie z us za poprzedni rok nie miało znaczenia bo brali pod uwage obecne dochody. Troche namieszałam
nie ,nie namieszałaś tylko mi wytłumaczyłaś o co chodzi . Bo ja zanosiłam już wniosek i pani mnie właśnie prosiła o rozliczenie z zakładu za 2008 rok. Ja byłam oddelegowana z polskiej firmy i właśnie mam wszystkie dokumenty. W te biurowe sprawy to ja jestem zupełnie zielona .Idę jeszcze raz w piątek do tego wydziału to zobaczę . Chodziło mi teraz głównie o obiady chłopcom w szkole bo 2 lata temu jak nie pracowałam to dostali i teraz też się pytałam w opiece no i mi powiedziały ,że niestety takie są przepisy ,że chociażby ktoś tylko 1 nogą stał 5 min za granicą to nic mu się nie należy i to mnie zabolało .Bo człowiek tyle lat pracuje i zawsze radził sobie sam i nic nie chciał ,a jak potrzeba to tak potraktują jak wyzyskiwacza .A takie lalunie co mężowie na czarno robią czy też alkoholicy to mają i to na co, na wódę, a na obiady to państwu wielka szkoda ach szkoda słów ale mi trochę ulżyło bo to strasznie mi siedzi na sercu ufff

ja dostaje to jako zasilek wychowawczy tzn przedstawilam zasw z pracy o udzieleniu urlopu i z zus o tym ze dostaja skladki i te 400 bede dostawala w trakcie yurlopu wych.

Jestem w tej samej sytuacji...
elunia A czy takze bylo ci potrzebne zaswiadczenie o twoich zarobkach z 2008 roku? Mnie powiedzili cos takiego, zebym sie postarala o zaswiadczenie o zarobkach moje i meza z Urzedu Skarbowego za rok 2008, a jesli dolacze do tego zaswiadczenie o tym ze jestem na urlopie wychowawczym to moj dochod bedzie widniał jako utracony.
Wiec nie wiem czy potrzebne jest to moje zaswiadczenie o zarobkach z US czy wystarczy samo zaswiadczenie o urlopie wychowawczym

nimfii musi byc zasw. z us i twoje z pracy plus pit 11 za 2007 i2008, oni wtedy na podstawie pitow zdejma nasze dochody bo idac na wychowawczy otracamy je i wtedy liocza tylko meza dochod na 3 osoby jak nie przekroczy 504 zl to sie dostaje, mam nadzieje ze jasno napisalam.

reklama
Dzieki :tak: Jeszcze sie dowiem dokladnie jak to jest w naszym przypadku, bo my jestesmy malzenstwem dopiero od listopada 2008 roku i jeszcze za rok 2008 rozliczalismy sie osobno, na dodatek ja na swoje panienskie nazwisko.

Dochod mojego meza jest 1200zl misiecznie wiec wiem ze nie przekracza tej sumy i zasilek bedzie nam sie nalezal ;-) Teraz pozostanie mi tylko czekac na zaswiadczenia z US i z pracy :dry: No a kolejki sa okropnie długie....:nerd:

Do góry