reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

aga ręką i nogą się podpisuję pod tym
dziewczyny - można i macie rację, jednak trzeba pozostawać w stosunku pracy co najmniej pół roku przed urodzeniem dziecka, a jeśli jolek pracowała z a granicą to jej się liczą tylko dochody a nie rodzaj umowy, chyba, że panie w urzędzie zinterpretują ten przepis na korzyść jolki i uznają, że jest bezrobotna (jak się np. zarejestrowała) to może się starać o rodzinne.

reklama
ja tak wlasnie dostane 400 zl bo moje dochopdy sa utracone i maz tez zarejestrowal sie w up poki co wiec pity 11 z 2008 i 2007 r. dostarczam i zaswiadfczenie z us nie liczy sie, napewno tez rodzinne 68 zl dostane

ja dostaje to jako zasilek wychowawczy tzn przedstawilam zasw z pracy o udzieleniu urlopu i z zus o tym ze dostaja skladki i te 400 bede dostawala w trakcie yurlopu wych.

jolek ale jezeli straciłas prace to dostarczasz im swiadectwo pracy i oni maja uwzglednic twoje utracone dochody tak jest u nas. tak samo jak na wychowawczym moje dochody sa uznawane za utacone i dzieki temu dostaniemy kase . u nas w urzedzie panie sa bardzo pomocne i tak doradza zeby bylo jak najlepiej. moj maz jak zmienił prace to dostarczal swiadectwo pracy, nowa umowe i zaswiadczenie o zarobkach z nowej pracy i wszystko aktualizowali. wtedy zaswiadcznie z us za poprzedni rok nie miało znaczenia bo brali pod uwage obecne dochody. Troche namieszałam
nie ,nie namieszałaś tylko mi wytłumaczyłaś o co chodzi . Bo ja zanosiłam już wniosek i pani mnie właśnie prosiła o rozliczenie z zakładu za 2008 rok. Ja byłam oddelegowana z polskiej firmy i właśnie mam wszystkie dokumenty. W te biurowe sprawy to ja jestem zupełnie zielona .Idę jeszcze raz w piątek do tego wydziału to zobaczę . Chodziło mi teraz głównie o obiady chłopcom w szkole bo 2 lata temu jak nie pracowałam to dostali i teraz też się pytałam w opiece no i mi powiedziały ,że niestety takie są przepisy ,że chociażby ktoś tylko 1 nogą stał 5 min za granicą to nic mu się nie należy i to mnie zabolało .Bo człowiek tyle lat pracuje i zawsze radził sobie sam i nic nie chciał ,a jak potrzeba to tak potraktują jak wyzyskiwacza .A takie lalunie co mężowie na czarno robią czy też alkoholicy to mają i to na co, na wódę, a na obiady to państwu wielka szkoda ach szkoda słów ale mi trochę ulżyło bo to strasznie mi siedzi na sercu ufff

ja dostaje to jako zasilek wychowawczy tzn przedstawilam zasw z pracy o udzieleniu urlopu i z zus o tym ze dostaja skladki i te 400 bede dostawala w trakcie yurlopu wych.

Jestem w tej samej sytuacji...
elunia A czy takze bylo ci potrzebne zaswiadczenie o twoich zarobkach z 2008 roku? Mnie powiedzili cos takiego, zebym sie postarala o zaswiadczenie o zarobkach moje i meza z Urzedu Skarbowego za rok 2008, a jesli dolacze do tego zaswiadczenie o tym ze jestem na urlopie wychowawczym to moj dochod bedzie widniał jako utracony.
Wiec nie wiem czy potrzebne jest to moje zaswiadczenie o zarobkach z US czy wystarczy samo zaswiadczenie o urlopie wychowawczym

nimfii musi byc zasw. z us i twoje z pracy plus pit 11 za 2007 i2008, oni wtedy na podstawie pitow zdejma nasze dochody bo idac na wychowawczy otracamy je i wtedy liocza tylko meza dochod na 3 osoby jak nie przekroczy 504 zl to sie dostaje, mam nadzieje ze jasno napisalam.

reklama
Dzieki :tak: Jeszcze sie dowiem dokladnie jak to jest w naszym przypadku, bo my jestesmy malzenstwem dopiero od listopada 2008 roku i jeszcze za rok 2008 rozliczalismy sie osobno, na dodatek ja na swoje panienskie nazwisko.

Dochod mojego meza jest 1200zl misiecznie wiec wiem ze nie przekracza tej sumy i zasilek bedzie nam sie nalezal ;-) Teraz pozostanie mi tylko czekac na zaswiadczenia z US i z pracy :dry: No a kolejki sa okropnie długie....:nerd:

Do góry