reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlopy, świadczenia

nik_i prawda, urlop macierzyński przedłuzy się do 20 tyg., niestety nas to juz nie obejmie:-(
Dziewczyny ku przestrodze, byliśmy z M w USC zrobić Maji akt urodzenia, wszystko poszło bardzo ładnie i sprawnie,ale pani która nas obsługiwała podbiła się pod aktem w miejscu kierownika jako starszy specjalista bez adnotacji Z UP na pieczątce, wydawałoby się,ze wszystko jest ok., ale mojego M coś tknęło i wróciliśmy do pani z prośbą o wyjaśnienie,czy to jest zgodnie formalnie,pani odesłała nas do kierownika i jak się okazało mieliśmy rację,zmieniono nam akty i juz z podpisem pani kierownik,tak jak być powinno. Wiem z własnego doświadczenia,bo sama się czepiam dokumentów w pracy,że któryś urząd mógłby stwierdzić nieważność dokumentu, także zwracajcie na to uwagę,bo po co później chodzić i od nowa wyrabiać dokumenty.

reklama
Niki tak od 1.1.2009 wydluza sie urlop maciezynski do 20tyg w przypadku pierwszego i 22tyg w przypadku drugiego dziecka i z tego co wiem ze mamy ktore beda w tym czasie na maciezynskim maja z automatu przedluzone o ten czas swiadczenia..... (licze na to) :dry::sorry2:

Też wiem, że się wydłuża od 2009 i obejmie również te mamy, które w dniu wejścia w życie ustawy będą już na macierzyńskim.
Niestety dotyczy tylko mam rodzących pierwsze dziecko oraz tych, co rodzą wieloraczki.

Antylia, Lucyann tego to nie wiedziałam,ze przedłuza się z automatu, to fajnie, czyli się załapiemy na dodatkowe dwa tygodnie, muszę tego dopilnować u siebie w pracy,bo jak się sam człowiek nie upomni,to moje kadry oleją sprawę:-)
Antylia czyli co,jak jest drugie dziecko nie obejmuje,a co ma piernik do wiatraka,bo ja tego nie rozumiem:confused:,to co mama rodząca drugie dziecko jakaś gorsza jest,czy co:confused:

Super, ze nas wydluzony macierzynski tez obejmie :-)

A ja mam takie pytanko. Od 3 miesiaca bylam na chorobowym i caly czas placil mi moj zaklad, teraz przyznano mi swiadczenie rehabilitacyjne i z decyzji jaka otrzymalam z zusu wynika, ze swiadczenie to tez wyplaci mi firma:-) bardzo mi to na reke, a teraz wlasnie moje pytanko: czy mozliwe jest zeby macierzynskie tez wyplacala firma???

MALIINKA - jak najbardziej.....to zdaje sie jest tak, ze to firma placi macierzynski, jesli zatrudnia powyzej 100 osob....:tak:
Mi np macierzynski placila firma :-)

Eeeeee nie moge.....powaznie jest tak ze ten wiekszy macierzynski tylko przy pierwszym dziecku? :baffled::confused::szok:
Toz to jakas paranoja :wściekła/y:
I tak jest jakis dziwny przepis, ze jesli urlop wychowawczy jest przerywany na rzecz macierzynskiego...i ten macierzynski w calosci przypada w czasie tego wychowawczego, to jest obcinany o 2 tyg. (o tyle czasu ile mozna go wykorzystac przed porodem :confused:).
Tzn.....wlasnie ja np wg starych zasad na Filipka powinnam dostac teraz 20 tyg. (bo jest kolejnym dzieckiem).....ale ze macierzynski przypadnie w calosci w czasie wychowawczego to bedzie tylko 18 tyg.....:sorry2:

Czyli co.....wychodzi na to ze mimo ze rodze kolejne dziecko bede miala macierzynski krotszy od pierworodek......:nerd:
Oby tak nie bylo bo to jakies idiotyczne....

Ostatnia edycja:
Jak firma zatrudnia na dzień ostatniego listopada poprzedniego roku 21 osób z tytułu Umowy o Pracę to świadczenia wypłaca firma i o tą kwotę pomniejsza swoje comiesięczne zobowiązanie względem ZUS:-)

Dziewczyny a jak to jest z tym przedłużonym macierzyńskim? Czy muszę składać jakiś wniosek o przedłużenie, czy jest on przedłużony automatycznie? I wracam do pracy po 20 tygodniach zamiast po 18, bez żadnych formalności?

reklama
No wlasnie jak to z tym macierzynskim???? ja mam placony z zusu,a wychowawczy to nie mam pojecia jak jest??mam umowe o prace do 31.12.2010,musze zlozyc jakies pismo gdzies???o wychowawczy??? mam nadzieje ze z szefem nie musze rozmawiac na ten temat,po tym jak mu oznajmilam ze jestem w ciazy to raczej nie bede mile widziana.a moj szef to kawal gnoja,sory za wyrazenie,ale nie mialam z nim lekko w pracy.

Do góry