dziecko automatycznie jest meldowane przy matce, ale mżesz to zmienić. Trzeba sie stawić w urzędzie złożyć dokumencik i tyle, z tego co pamiętam ja nie musialam być przy tym, wystarczył mój podpis i dowód osobisty i moj M załatwił wszystko.
reklama
Dziewczyny, wklejam linka dotyczącego rozliczania z US. Już omawialiśmy możliwośc rozliczania podatku jako samotna matka. Jak się okazuję nie trzeba miec zasądzonych alimentów od tatusia. Wystarczy nie miec ślubu :>
Konkubent wypełni PIT jak samotny rodzic - INFOR.pl - Podatki / Aktualności - prawo, biznes i finanse, giełda, ustawa
Konkubent wypełni PIT jak samotny rodzic - INFOR.pl - Podatki / Aktualności - prawo, biznes i finanse, giełda, ustawa
bigU
mama listopadowa2008
hej dziewczynki
Kolezanka zastrzelila mnie przyd chwila pewnym stwierdzeniem, ze jesli jestem na zwolnieniu w 9miesiącu ciąży to to zwolnienie jest juz liczone na poczet mojego macierzynskiego czyli bede go miala skrocony o ten czas ktory teraz siedze w domu po porodzie- czy to prawda?
I jeszcze cos dodala ze jesli zwolnienie wystawia gin. to napewno w ostatnim miesiacu bedzie mi to liczone jako macierzynski a nie zwolnienie.
Ja mam zwolnienie od rodzinnego, ale czy na zwolnieniu jest napisane /zaznaczone jakos ze ten lekarz jest rodzinny czy tez gin, bo napewno wiem ze mam zaznaczone ze jestem w ciazy
Kolezanka zastrzelila mnie przyd chwila pewnym stwierdzeniem, ze jesli jestem na zwolnieniu w 9miesiącu ciąży to to zwolnienie jest juz liczone na poczet mojego macierzynskiego czyli bede go miala skrocony o ten czas ktory teraz siedze w domu po porodzie- czy to prawda?
I jeszcze cos dodala ze jesli zwolnienie wystawia gin. to napewno w ostatnim miesiacu bedzie mi to liczone jako macierzynski a nie zwolnienie.
Ja mam zwolnienie od rodzinnego, ale czy na zwolnieniu jest napisane /zaznaczone jakos ze ten lekarz jest rodzinny czy tez gin, bo napewno wiem ze mam zaznaczone ze jestem w ciazy
bigU ja też tak myslałam,ze na dwa tyg. przed terminem nie moze zwolnienia wystawić ginekolog,tylko trzeba iść do lekarza rodzinnego,ale moja ginka mnie uswiadomiła,ze to nie prawda i normalnie wystawiła zwolnienie do terminu porodu,a to,ze ginekolodzy nie chcą wsytawiać zwolnień,to chyba wynika z lenistwa,bo nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć
maliinka_ev
Fanka BB :)
bigU tez o tym slyszalam, ze niektorzy ginekolodzy przy koncu ciazy robia taki numer, ze wystawiaja zwolnienie macierzynskie zamiast L-4, ale nie maja prawa tego robic, tylko od nas zalezy kiedy zaczniemy macierzynski, mysle ze to sie da wyczytac na zwolnieniu.
Czytalam tez gdzies, ze zwykly lekarz nie moze wypisac zwolnienia macierzynskiego.
Czytalam tez gdzies, ze zwykly lekarz nie moze wypisac zwolnienia macierzynskiego.
maliinka_ev
Fanka BB :)
Juz wiem gdzie o tym czytalam na Baby Boom hehe, a tu link https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-sierpniu-2007-f130/formalnosci-11106/
Moj gin nie chciał mi dac zwolnienia, odesłał mnie do internisty, który dał mi zwolnienie na razie na tydzień. Zadałam pytanie internistce dlaczego: ona potwierdziła, że później ginekolog może byc ciągany po zusie, bo takie wytyczne dostali.
Sama już nie wiem. Ale ze zwolnieniem od internisty nie było żadnego problemu.
bigU nikt nie ma prawa wymusic od Tobie, abyś poszła na macierzyński przed terminem porodu. Jest to Twoje prawo ale nie obowiązek.
Sama już nie wiem. Ale ze zwolnieniem od internisty nie było żadnego problemu.
bigU nikt nie ma prawa wymusic od Tobie, abyś poszła na macierzyński przed terminem porodu. Jest to Twoje prawo ale nie obowiązek.
reklama