reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

Może Was to zainteresuje, to z gazety Prawnej z dnia 2 listopada

Dodatkowy urlop dla 300 tysięcy ojców - Strefa Biznesu, Nowiny 24 - lokalny portal przedsiębiorców

Dodatkowy urlop dla 300 tys. ojców - Praca - WP.PL

Tato, pospiesz się
Od 1 stycznia 2010 r. ojcom dzieci będzie przysługiwał jeden tydzień urlopu ojcowskiego, który trzeba będzie wykorzystać przed ukończeniem pierwszego roku życia dziecka. Będzie on zatem przysługiwał wszystkim ojcom dzieci urodzonych po 7 stycznia 2009 r. Dzieci urodzone do tej daty ukończą bowiem pierwszy rok życia, zanim ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać tydzień urlopu po 1 stycznia 2010 r. Urlopu tego nie można bowiem dzielić – przysługuje on w całości.
W pierwszej kolejności o urlop ojcowski powinni ubiegać się mężczyźni, których potomstwo przyszło na świat tuż po 7 stycznia 2009 r.
– Pisemny wniosek w tej sprawie należy złożyć pracodawcy nie później niż na siedem dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu. Pracownicy mogą go złożyć jeszcze w grudniu 2009 r., mimo że nie będą wtedy jeszcze obowiązywać przepisy o urlopie ojcowskim – mówi Piotr Wojciechowski z Kancelarii Prawa Pracy Piotr Wojciechowski
Podkreśla, że pracodawca nie będzie mógł zakwestionować terminu wykorzystania urlopu wskazanego przez pracownika. Nie może też odmówić jego udzielenia.
Za okres korzystania z tego uprawnienia mężczyźnie będzie przysługiwał zasiłek macierzyński.

reklama
Ja nie lubie @ ale jednak wyczekuje jej co miesiac :tak:

Jesli chodzi o checi, to moglabym znow byc w ciazy, jednak wiem ze nie mamy kasy ani warunkow na drugie dziecko, wiec siostrzyczka dla Macka musi zaczekac :tak:

A tak z innej beczki....propo lekarza :-p
Mialam nadzieje ze juz swojego gina nie bede musiala odwiedzac bo mi juz dziala na nerwy :-pa tu niespodzianka :wściekła/y::zawstydzona/y:
Musze osc do niego po............... zaświadczenie ze przebywalam pod jego opieka od 10tc do porodu :no::wściekła/y: to wymysl urzednikow do ziasilku wychowawczego wymagaja :wściekła/y: ech i znow 3h stania w kolejce do gina :-:)-:)-( a gin w gabinecie obok siedzi sam calymi dniami i czeka na pacjenki (juz mialam do niego chodzic, bo szkoda mi czasu na stanie w kolejkach)

Nimfi ale to zaświadczenie jest potrzebne do becikowego i obowiązuje mamy które urodziły po 1 listopada br.
Mi takie zaświadczenie nie było potrzebne a jestem na płatnym wychowawczym.

jolek no coś ty.

"W czasie urlopu wychowawczego pracownikowi nie przysługuje wynagrodzenie. Natomiast osoba korzystająca z urlopu wychowawczego ma prawo do zasiłku wychowawczego. Warunkiem jego uzyskania jest spełnienie kryterium dochodowego. Należy pamiętać, że funkcją zasiłku wychowawczego jest wsparcie socjalne rodziny, a nie wyrównanie utraconego dochodu."

reklama
Do góry