po pierwsze - nie ma takiej wysokiej składki opłaca się ZUS od najwyższej podstawy, czyli na dzień dzisiejszy od 9tys z hakiem. Czyli składka wynosi 3400zł z groszami, a macierzyskie dostaje się ok. 5200zł.Z resztą słyszałam, że kobiety w ciąży w ostatnim miesiącu ciąży zakładają własną DG, opłacają najwyższy ZUS (coś około 7-8tysięcy) i później przez całe macierzyńskie dostają niezłe pieniądze, ale jak to dokładnie jest to nie powiem - w razie czego proszę mnie poprawić.
Poza tym, nie wiem czy od tego roku nie wzięli się za kontrole takich mam, no ale może warto by było dokładniej poczytać i się podowiadywać
Kolejna sprawa: ZUS się za to zabrał. Jeśli po macierzyńskim zamkniesz działalność, to Ci każą wszystko zwracać.
Jeszcze jedna sprawa: po nowym roku mają wejść przepisy, że i tak podzielą Ci to co wpłaciłaś przez 12 miesięcy. Że trzeba składki opłacać regularnie przez rok, aby skorzystać z wysokiego macierzyńskiego. Chcą ograniczyć zakładanie lewych firm.
Zanim zacznie się coś doradzać warto zweryfikować te informacje żeby kogoś nie wprowadzić na minę...
Ostatnia edycja: