reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Becikowe 2014

Z resztą słyszałam, że kobiety w ciąży w ostatnim miesiącu ciąży zakładają własną DG, opłacają najwyższy ZUS (coś około 7-8tysięcy) i później przez całe macierzyńskie dostają niezłe pieniądze, ale jak to dokładnie jest to nie powiem - w razie czego proszę mnie poprawić.
Poza tym, nie wiem czy od tego roku nie wzięli się za kontrole takich mam, no ale może warto by było dokładniej poczytać i się podowiadywać :)
po pierwsze - nie ma takiej wysokiej składki ;) opłaca się ZUS od najwyższej podstawy, czyli na dzień dzisiejszy od 9tys z hakiem. Czyli składka wynosi 3400zł z groszami, a macierzyskie dostaje się ok. 5200zł.
Kolejna sprawa: ZUS się za to zabrał. Jeśli po macierzyńskim zamkniesz działalność, to Ci każą wszystko zwracać.
Jeszcze jedna sprawa: po nowym roku mają wejść przepisy, że i tak podzielą Ci to co wpłaciłaś przez 12 miesięcy. Że trzeba składki opłacać regularnie przez rok, aby skorzystać z wysokiego macierzyńskiego. Chcą ograniczyć zakładanie lewych firm.
Zanim zacznie się coś doradzać warto zweryfikować te informacje żeby kogoś nie wprowadzić na minę...

Ostatnia edycja:
reklama
klaudia1990 mogę podpowiedzieć, że o "Dodatku z tytułu urodzenia dziecka" możesz wyczytać lub zapytać w MOPR, tak samo jak o becikowe i zasiłek rodzinny. To zależy z jakiej miejscowości jesteś. W Białymstoku wynosi on 1500 zł ( tu możesz poczytać o tym http://mopr.bialystok.pl/swiadczenia_rodzinne.html#x1), ale jeżeli jesteś z innej miejscowości, to może to być zupełnie inna kwota i najlepiej odszukaj Miejski czy Gminny Ośrodek Pomocy Rodzinie, w którym będziesz ubiegać się o becikowe. Z tego co rozumiem kwota tego Dodatku nie może być mniejsza niż 1000 zł. Nazwa becikowego to "Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka". Chyba trochę nieskładnie napisałam, ale mój mały pomocnik troszkę przeszkadza.

aesthete dlatego napisałam, że o czymś takim słyszałam i jeżeli ktoś byłby zainteresowany to żeby sprawdził te informacje i poczytał o tym więcej (ja zainteresowana nie jestem więc szczegółów nie znam, ale komuś może to w jakiś sposób pomóc, a nie miał pojęcia, że takie coś przyszłe mamy robiły).
Dziękuje za wyjaśnienie i przepraszam, za zamieszanie.
szatynka84 - bardzo dziękuje, na pewno pójdę dowiedzieć się szczegółów.
Pozdrawiam ciepło.

Ptysia czytałam kiedyś o tym i z tego co kojarzę dochód jest liczony na jedną osobę w gospodarstwie domowym. Ja pracuję, mój partner nie- a nie jesteśmy po ślubie lecz tworzymy jedno gospodarstwo domowe to dochód w tym wypadku tylko mój jest liczony na 3 osoby. Czy to brutto czy netto nie pamiętam niestety.

ale moj partner jest zameldowany gdzie indziej niz ja - ma swoje mieszkanie w ktorym tez bywa jak ma swoje dzieci akurat :) wiec w moim gospodarstwie jestem tylko ja i synek, tak?

Ptysiu- wydaje mi się, że to już zależy od tego jak bardzo uczciwa chcesz być....no bo razem utrzymujecie wspólny dom(mieszkanie) i dzieciaczka też razem będziecie utrzymywać...(ale to tylko moje zdanie)

według ustawy rodzinę tworzą:
-matka
-dziecko
- i ojciec dziecka bezwzgędu czy jesteście małżeństwem czy nie
i razem tworzycie wspólne gospodarstwo domowe

jeżeli Twój partner jest zameldowany w innej gminie, powinien dostarczyć zaświadczenie ze swojej gminy że tam nie pobiera rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego ( chociaż to zależy od pracownika MGOPS)
Wtedy Ty składasz wniosek o becikowe i rodzinne w Swojej gminie
do wniosku dołączasz : zaświadczenie z Urzędu Skarbowego za rok 2012 o dochodach oraz zaświadczenie z ZUS o odprowadzonych składkach na ubezpieczenie zdrowotne za 2012 r. Twoje i partnera na tej podstawie liczony jest dochód, dzielony na 3 osoby i przez 12 miesięcy

Ostatnia edycja:
Ptysiu- wydaje mi się, że to już zależy od tego jak bardzo uczciwa chcesz być....no bo razem utrzymujecie wspólny dom(mieszkanie) i dzieciaczka też razem będziecie utrzymywać...(ale to tylko moje zdanie)

no wlasnie poki mamy dwa mieszkania kazdy utrzymuje swoje ;)

ale w sumie jak dochod dzielony na 3 to lepiej, bo wychodzi mniejsza kwota tak?

reklama
Ptysia jeśli chcesz uzyskać prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłku rodzinnego musisz w składzie rodzinny podać ojca dziecka, bo Tworzycie rodzinne, chyba że w akcie urodzenia, ojciec dziecka jest nie uznany lub nie żyje wtedy możesz wykazać w składzie rodzinny tylko Siebie i dziecko. pozdrawiam

Do góry