reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

Policzyłam wszystko, znalazłam zaświadczenia z US i należy mi się te 400zł :tak::tak::tak: było nie było ale zawsze coś.
nimfii dla urzędu nie ma znaczenia nawet czy jesteś mężatką. Rozliczać w małżeństwie też się wspólnie nie trzeba przecież. Zaświadczenie o zarobkach musisz złożyć i swoje i męża, a będzie się liczyć tylko jego/3. Najdłużej czekałam na żaświadczenie z ZUS o tym, że pozostawałam przez 6 miesięcy przed ciążą w stosunku pracy.

reklama
no my teraz też będziemy się starać o ten zasiłek rodzinny, tylko jak na złość w US nie mają mojego zaświadczenia o przychodach, twierdząc, że są w starym US, a tamten twierdzi że są w nowym ;/ mamy teraz czekać 2 tygodnie na wyjaśnienie sytuacji, czyli już jeden miesiąc zasiłku nam przepadnie ;/
głupia byłam, że odrazu po macierzyńskim nie zaczęłam się starać, ale nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest

acha, rozumiem, ale to oddadzą za okres od kiedy przeszłam na wychowawczy czy za okres od kiedy zaczęłam się starać o ten zasiłek?

a teraz sa jakies tam zmiany i bedzie od listopada do listopada
a nie wiem jak ci wroca normalnie wrociliby ci od wrzesnia bo to poczatek okresu zasiłkowego a teraz pomieszali z tymi zmianami i wiem dopytaj sie w urzedzie

pbg dzieki :tak: mam nadzieje ze uda mi sie uzbierac jakos te dokumenty bo jak na razie nie mam mozliwosci sie o nie postarac :zawstydzona/y: ja wiem ze najdluzej bede czekac na zaswiadczenia z pracy o tym ze jestem na wychowawczym, bo moja firma tak wolno dziala np na legitymacje ubezpieczeniowa czekalam u nich 3 lata :sorry2:

larkaa jezeli teraz bedziesz sie starala to ci przyznaja od listopada po 68zl, wtedy przedst. im dochody za 2008 jezeli chcesz wyrownanie wczesniejsze to dochod za 2007 ja skladalam w kwietniu to mi wyrownali od 1 marca tak jak mala sie urodzila, nie wiem czy nie za pozno na ten za 2007, a jezeli przyznaja ci zasilek wychowawczy to automatycznie dostajesz to rodzinne 68 zl na caly rok tj od 1.listopada2009 do 2010 listopad.

acha to jeszcze jest tak ze oni to jakos po swojemu obliczaja i jak ja liczyłam sama to mi wyszło ze nie dostane a jak złożyłam papiery to sie okazało ze mi przysługuje

reklama
pbg dzieki :tak: mam nadzieje ze uda mi sie uzbierac jakos te dokumenty bo jak na razie nie mam mozliwosci sie o nie postarac :zawstydzona/y: ja wiem ze najdluzej bede czekac na zaswiadczenia z pracy o tym ze jestem na wychowawczym, bo moja firma tak wolno dziala np na legitymacje ubezpieczeniowa czekalam u nich 3 lata :sorry2:
wystarczy ten wniosek co napisałas do pracodawcy, tylko z jego pieczątką i napisem "wyrażam zgodę"
acha to jeszcze jest tak ze oni to jakos po swojemu obliczaja i jak ja liczyłam sama to mi wyszło ze nie dostane a jak złożyłam papiery to sie okazało ze mi przysługuje
u mnie się zgadzało wszystko tak jak wyliczyłam.

Najśmieszniejsze są pytania o stypendia, nie mogę nigdzie znaleść podstawy prawnej do tego czy mam obowiązek dochody nieopodatkowane przedstawiać...

Do góry