reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

Poniżej wzór WNIOSKU O DODATKOWY URLOP MACIERZYŃSKI.
Link do formatu PDF lub DOC tutaj ->
http://www.druki.gofin.pl/wzor,907,4...zynskiego.html

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(oznaczenie pracownika) (miejscowość i data)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(oznaczenie pracodawcy)

Wniosek o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego

Na podstawie art. 182[SUP]1 [/SUP]K.p. wnoszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego na dziecko

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(imię i nazwisko, data urodzenia dziecka)

w wymiarze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , w okresie od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(liczba tygodni)

do dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., tj. bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego przez

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(imię, nazwisko i stopień pokrewieństwa w stosunku do dziecka)

co nastąpiło . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(data)

Jednocześnie oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka,

tj. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(imię i nazwisko)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(podpis pracownika)

Podaję też link do wniosku o udzielenie urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, przy czym zaznaczam, że w tym przypadku można ten urlop wypisać na zwykłym „firmowym” druczku.
http://www.druki.gofin.pl/wzor,69,49...o-urlopie.html

reklama
urlop rodzicielski, rodzicielski.gov.pl

W jaki sposób i do kiedy trzeba złożyć wniosek o urlop rodzicielski?

W myśl nowych przepisów obowiązujących od dnia 17 czerwca 2013r, o urlop rodzicielski można wystąpić na dwa sposoby:

1. Nie później niż 14 dni po porodzie (co oznacza możliwość wnioskowania w dowolnym terminie jeszcze przed narodzinami dziecka) pracownica może złożyć jeden wspólny wniosek (pracodawca ma obowiązek go uwzględnić) o udzielenie bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim (20tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka), dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka) bezpośrednio po nim urlopu rodzicielskiego, również w pełnym wymiarze. (26 tygodni bez względu na liczbę urodzonych dzieci).
To rozwiązanie adresowane do tych kobiet, które od razu zdecydują się na wykorzystanie po urlopie macierzyńskim: podstawowym i dodatkowym nowego urlopu rodzicielskiego.

2. Wniosek o urlop rodzicielski można też złożyć w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu, czyli w trakcie korzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

wzór wniosku:

W związku z urodzeniem dziecka w dniu określonym w zaświadczeniu lekarskim tj. ...................................... proszę o udzielenie mi przysługującego urlopu macierzyńskiego w okresie 20 tygodni, od dnia .................................................., jednocześnie na podstawie art. 182[SUP]1 [/SUP]K.p. wnoszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego na dziecko
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(imię i nazwisko, data urodzenia dziecka)

w wymiarze . . . . . . . . . . . . . . . . . .tygodni , w okresie od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .

do dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., tj. bezpośrednio po wykorzystaniu podstawowego urlopu macierzyńskiego.

Bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego, wnoszę o udzielenie mi urlopu rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni, rozpoczynając od dnia.......

Jednocześnie oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka,

tj. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (imię i nazwisko)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(podpis pracownika)

kota nie trzeba koniecznie wypisywać wniosku o macierzyński, wystarczy zaświadczenie od ordynatora, że się urodziło. Taki wniosek czasem wymagają w kadrach, ale to przeważnie jak się skończy szybciej L4 i już nie wypisują i wtedy na kilka dni przed porodem wskakuje już macierzyński.

A i jeszcze urlop wypoczynkowy wykorzystujemy po rodzicielskim, nie przerywamy macierzyńskiego urlopem wypoczynkowym, musi być ciągłość. Ale jak macie dobre kadrowe, lub księgowe to same powinny wam pomóc.

Ostatnia edycja:
Kroma, ja po macierzyńskim po pierwszym porodzie nie wykorzystałam wypoczynkowego, w sumie do dziś mi zostało jeszcze z 5 dni z zeszłego roku i cały wypoczynkowy z tego, wtedy tylko wzięłam 30 dni wychowawczego na przełomie 2 miesięcy nie tracąc nic z przysługującego mi urlopu, a poza tym nie wszystkie Lipcóweczki idą na roczny macierzyński, ale masz rację, najpierw macierzyński, później reszta, w zalezności od tego, na co się decydujemy.
Nieprawdą jest w każdym razie to, co powszechnie krąży, że wypoczynkowy trzeba wykorzystać po macierzyńskim, dobra kadrowa w pracy to skarb, u nas jest rewelacyjna :D

Ostatnia edycja:
kota nie trzeba koniecznie wypisywać wniosku o macierzyński, wystarczy zaświadczenie od ordynatora, że się urodziło.

Ja nie dostałam żadnego zaświadczenia o urodzeniu dziecka. Powiedziano, że już od kilku lat nie wydają. Macierzyński zgłosiłam mając akt urodzenia (tydzień po porodzie mieliśmy wyznaczony termin w USC).

anka u nas w tamtym roku laska szła i miała takie zaświadczenie ze szpitala. Ale może faktycznie każdy szpital jest inny.

kota- teraz co chwilę się zmieniają przepisy i trzeba być na bieżąco. Ja sama księguję w firmie ale zawsze dzwonię w razie czego do sprawdzonej koleżanki, bo w kadrach to jednak u nas mniej się dzieje.
No i faktycznie pewnie część lasek nie skorzysta z rocznego i z zaległego można korzystać do roku po do września aż, więc nie koniecznie muszą nam przyznać cały urlop. Ja mam tak zaległe 4 dni z 2012, pewnie te dni dostanę a co z resztą to nie wiem. Wolała bym wykorzystać wszystko co się da.

Kroma, chodziło mi o to, że do wzięcia urlopu wypoczynkowego pracodawca nie może nikogo zmusić, więc jeśli nie wybieramy się na 3-letni urlop wychowawczy to wcale nie musimy wybierać urlou wypoczynkowego, mamy na to 3 lata.

Podam swój przykład z powrotu do pracy, urodziłam w grudniu 2011r i miałam jeszcze 23 dni urlopu wypoczynkowego za tenże rok, do pracy wróciłam po macierzyńskim 24tygodnie i po wybraniu tych 23 dni zaległego urlopu, jednak potrzebowałam jeszcze miesiąca na ogarnięcie opieki nad dzieckiem, zdecydowałam się na wzięcie 30 dni urlopu wychowawczego na przełomie czerwca i lipca, tak, żeby w lipcu pojawić się w pracy i tym samym nie stracić ani jednego dnia urlopu wypoczynkowego za 2012r, księgowa próbowała mi wmówić, że muszę wziąć najpierw wypoczynkowy, a później wychowawczy. Niestety nie potrafiła mi znaleźć żadnej podstawy prawnej, która kazałaby mi najpierw decydować się na wybranie urlopu wypoczynkowego. Nigdy nie było takiego przepisu.

kota a mam pytanie bo wszędzie szukam i nic nie piszą n temat tego co trzeba wysłać do Zusu jak się zdeklaruje na dwa tygodnie po porodzie że będę korzystać z rodzicielskiego. Bo u mnie zakład nie płaci zasiłku tylko zus i przedtem wysyłało się Z3 i akt urodzenia, a jak chce się te dodatkowe 26 tygodni rodzicielskiego, to trzeba im wysłać oświadczenie o korzystaniu z rodzicielskiego. Bo u nich na stronie nic nie pisze, że się coś zmieniło w drukach z3. Ciekawa jestem.
A co do wychowawczego to się nie interesowałam jeszcze, chyba nie będę korzystać, ale jak piszesz ty zrobiłaś, że wzięłaś 30 dni to nie wiem czy nie zrobię podobnie :-)

reklama
Kroma, przyznam ze nie wiem na jakich drukach ZUS sobie zyczy te deklaracje, bo ja tylko do pracy wniosek skladam i reszta zajmuje sie ksiegowa. oczywiscie wniosek zloze dopiero po porodzie, do 14tu dni :) sprobuj do nich jutro zadzwonic, jesli nie rozpakuje sie do jutra to tez postaram sie czegos dowiedziec.

ja tez dostaje zasilek od zusu, a nie od pracodawcy, ale wszystko i tak zostawiam ksiegowej zeby sie nie nudzila ;) i doksztalcala haha

Do góry