reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

a mi się macierzyński skończył dokładnie wczoraj, od dziś jestem na urlopie wypoczynkowym do 6 sierpnia :-) potem na wychowawczy chyba pójdę na kilka miesięcy, żeby chociaż do tego grudnia, albo jak już to na pół etatu pracować...

macierzynski mam do 7 lipca, potem miesiac wypoczynkowego i potem wychowaczy, mam nadzieje ze jak najdluzej :tak: do mojej pracy nie moge wrocic, a szkoda mi sie zwalsniac i szukac nowej pracy bo w nowej niechetnie by mi dali wychowawczy :sorry2:
wiec tak samo jak pbg chcialabym jeszcze z kilka miesiecy wychowawczego no a ewentualnie szukac czegos na pol etatu ale z tego niewielki zarobek

reklama
to ja do 4 lipca macieżyński potem troche wypoczynkowego zaległego i troche wychowawczego i wracam do pracy 1 września

słuchajcie mamuśki, moja sytuacja jest taka, że miałam umowę do połowy lutego, która została przedłużona tylko do dnia porodu. macierzyński kończy mi się 16 lipca i co dalej bo nie mam pojęcia???:confused::zawstydzona/y: rodzinne dostajemy, mąż pracuje, Mati jest u niego ubezpieczony a ja nie mogę. chciałabym jeszcze trochę pobyć z dzieckiem, przynajmniej do końca roku

skoro umowa sie skonczyla to wychowawczy ci nie przysluguje ani tez dodatek do zasilku z tytu;u urlopu wychowawczego, jedynie co to tez zasilke rodzinny zapewne 48zl?
nie wiem dokladnie jak to jest , ale wiem ze jest jakas zapomoga z ZUS dla matek ktore utracily wynagrodzenie po porodzie wlasnie ze wzgledu na zakonczenie umowy o prace ;-)
wysokosc tego to ok 430zl ale ciezko cos sie dowiedziec na ten temat bo jak ja pytalam w ZUS to mi powiedzieli ze mi tylko beciekowe przysluguje, a ta zapomoga na pewno jest bo moja kolezanka bedzie ja dostawac, (jej mama pracuje w ZUS wiec wie wszytsko co i jak) a ta kolezanka jest dokladnie w takiej sytuacji jak ty Anius :tak: umowa skonczyla jej sie w dniu porodu tj 1 kwietnia tego roku

dokładnie, biorę te 48zł, swoją drogą ciekawe na co to ma niby być;-)
w ZUSie też mówili, że tylko becikowe, o żadnych zapomogach nic. będę się musiała przejść i konkretnie o to zapytać, może akurat się uda:tak: chociaż przysługiwało mi macierzyńskie. tylko musiałam masę papierów wypełnić na własną rękę, a normalnie to pracodawca robi.

Macierzynski urlop przysluguje :tak: a o tej zapoamodze z ZUS napisze jak sie cos dowiem od kolezanki, a ona musi sie zapytac mamy bo sama tez nie jest pewna szczegolow :dry::sorry2: widac wszystko co dotyczy pieniedzy z ZUS jest objete jakas wielka tajemnica sluzbowa :-D:-D:-D:sorry2:

moze jest gdzieś jakas kadrowa?
Bo o ile w wielu rzeczach sie orientuje o tyle tu już nie wiem..
Czy w bieżącym roku 2009 uległy zmianie przepisy co do 2 dni opieki nad dzieckiem?

Mąż chcial poprosić o te 2 dni na opieke nad dzieckiem a dostał odpowiedż
"Nie nalezy się bo żona przebywa na urlopie wypoczynkowym po macierzyńskim i ma kto sprawować opiekę nad dzieckiem oraz ze nie pracuje" .

Zaznaczam tu że nie wracam do pracy w bieżącym roku kalendarzowym, będe przebywała na urlopie wychowawczym.
Czy tak faktycznie jest?
W 2008 roku nie było żadnych zmian i nie miało to znaczenia czy ktoś pracuje czy nie.. moglo po prostu wykorzystać dowolnie któeś z rodziców. Przecież przebywając w domu z dzieckiem też mogę być niedyspozycyjna bo np moge byc chora obłożnie i wtedy dzieckiem sie nie zajme...

Jesli nie to czym podeprzeć się u pracodawcy? Mąż ma 2 umowy u 2 róznych pracodawców(spółki firmy). Wtedy u każdego nalezy się po 2 dni? bTak gdzies wyczytałam..

Dziewczyny czy któraś może wie gdzie znaleźć przepisy o tym że jak się karmi piersią to o godzinkę można sobie skrócić prace ?????

reklama
kraf znajdziesz to w kodeksie pracy, ale to nie jest tak, że możesz skrócić sobie godzinę pracę, pracodawca ma ci dać godzinę albo pół, nie pamiętam ile w czasie pracy. A jeśli się dogadacie to możesz wychodzić wcześniej albo później przychodzić.

Do góry