reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

O kurcze, mysia, szkoda... Jest juz za pozno, ale moglas zlozyc wniosek o SSMG, ktos w Job Centre musialby tylko zaznaczyc, ze nadal czekasz na deecyzje...:-( Nie powiedzieli Ci tego?:wściekła/y: Ale, ale... skoro nie otrzymalas SSMG, to mozesz sie ubiegac o polskie becikowe:tak: Musisz tylko zadeklarowac, ze Twoje 'centrum zyciowe' jest w Polsce, a jesli nie planujesz stalego pobytu w UK, to przeciez nawet nie bedzie to klamstwo, prawda?;-)Ja bym na Twoim miejscu sprobowala.:tak:

reklama
Emkamek nie wiedzialam,a gdy bylam spytac o to w job centre to nikt nie raczyl mnie poinformowac,ze mimo iz jeszcze nie mam rodzinnego moge sie ubiegac o SSMG:wściekła/y:Trudno i tak juz przepadlo Moze rzeczywiscie zastanowie sie nad polskim becikowym chociaz przyznam szczerze nie wiedzialam ze tak mozna

O kurcze, mysia, szkoda... Jest juz za pozno, ale moglas zlozyc wniosek o SSMG, ktos w Job Centre musialby tylko zaznaczyc, ze nadal czekasz na deecyzje...:-( Nie powiedzieli Ci tego?:wściekła/y: Ale, ale... skoro nie otrzymalas SSMG, to mozesz sie ubiegac o polskie becikowe:tak: Musisz tylko zadeklarowac, ze Twoje 'centrum zyciowe' jest w Polsce, a jesli nie planujesz stalego pobytu w UK, to przeciez nawet nie bedzie to klamstwo, prawda?;-)Ja bym na Twoim miejscu sprobowala.:tak:
a ty sie przeprowadzilas do Anglii?

juz costam wiem :-D

Jakie należy spełniać kryteria aby należał się zasiłek wychowawczy i jaka obecnie jest to kwota? Jestem mężatka i urodzę pierwsze dziecko. :: Porada Prawna - serwis edukacyjno-prawniczy

poczytalam w internecie i chyba faktycznie nam bedzie przyslugiwal ten zasilek ;-) zasilek rodzinny 48zl i dodatek do tego zasilku z tytulu opieki nad dzieckiem w okresie urlopu wychowawczego 400zl (przez 24 msc:-))

czyli w sumie dostawalibysmy prawie tyle ile dosteje teraz gdy jestem na urlopie macierzynskim (ok 500zl dostaje bo mialam umowe na 1/2 etatu :zawstydzona/y: choc pracowalam caly etat)

Nimfii a jak to możliwe, że dostajesz niby połowę pensji... przecież do zasiłku macierzyńskiego nie liczy się wymiar etatu - tylko 12 otatnich pensji (tych przed urodzeniem dziecka) łącznie z premiami i dodatkami!

:shocked2::shocked2::shocked2:
oj to nie wiem jak mnie tam rozliczyli :sorry2: moze pracodawca zglaszal tylko pol etetu moich zarobkow a reszta to jakies "na czarno" nie wiem... wiem ze dostaje 500zl co miesiac bedac na macierzynskim

Nimfii a jak to możliwe, że dostajesz niby połowę pensji... przecież do zasiłku macierzyńskiego nie liczy się wymiar etatu - tylko 12 otatnich pensji (tych przed urodzeniem dziecka) łącznie z premiami i dodatkami!
nie koniecznie z premiami i dodatkami, zależy jak masz w umowie. Moja koleżanka sądziła się o to z ZUS-em. U nas było tak, że płaca zasadnicza była około 600, 700 zł, reszta to premia i ona tą zasadniczą dostała tylko. Ale dzięki kombinatorstwu i przegranej w tej samej sprawie znajomego ZUS wypłacił jej premię.

dziewczyny jak chcecie się starać o rodzinne to już złóżcie w urzędzie skarbowym wniosek o rozliczenie za rok 2008 bo wiem z doświadczenia że na takie coś trochę się czeka a wnioski o rodzinne tylko do końca lipca się składa bynajmniej tak jest u nas

a u nas mozna składać póżniej wnioski tylko wypłacaja wtedy póżniej ja bede składac jak mi sie urlop skonczy i przejde na wychowawczy bo teraz nie dostanę bo nam dochody przekraczaja

reklama
u nas ponoc nawet nie trzeba zaswiadczenia z urzedu skarbowego tylko od pracodawcy jakies zaswiadczenie :shocked2: ale jeszcze sie dopytam :tak:

Do góry