reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Witajcie.
Ja też juz po badaniach prenatalnych..
Baardzo się bałam ale wszystkie parametry wyszly dobrze.
Bąbel ma 6,6 cm , tętno 159, przezierność karkowa 1,6 mm , kość nosowa widoczna. Martwiły mnie przepływy ze względu na ryzyko preeklampsji ale tez wyszly wporzadku. Czekamy jeszcze na wynik paapy i wtedy beda ostateczne wyniki.
Bączek całe badanie się wiercił ❤️❤️
Cieszę się, ze wszystko dobrze. Piękne zdjecia ❤️

reklama
I w sumie jeszcze jedno pytanie czy któraś z Was boryka się mega z pryszczami ?Mnie obsypało i nie mam pojęcia jak sobie radzić z tym bo te wszystkie maści typu sinokrem, benzacne itp są zakazane teraz a wyglądam jak pryszczolek ....

I z drugiej beczki pytanie odnośnie sportu ...Co myślicie o jeździe na nartach ...Jadę na ferie z Mlodymi moimi, którzy nie wiedzą nic o ciąży...Wierzą, że będę z nimi jeździć...I mam mentlik w głowie...bo z jednej strony słyszę, że nie powinnam ale mój ginekolog jest mam wrażenie ciut przewrażliwiony tak samo jak i tatuś dziecka i już sama nie wiem...A wy uprawiacie jakieś sporty ?
Mnie okrutnie zsypało pryszczami i odpowiem jako farmaceutka, że spokojnie można te wszystkie maści/żele stosować, bo nie substancje nie przenikają do krwiobiegu. Jedynie preparaty z dużą zawartością retinolu (Wit .A) są bezwzględnie zakazane.

Mnie okrutnie zsypało pryszczami i odpowiem jako farmaceutka, że spokojnie można te wszystkie maści/żele stosować, bo nie substancje nie przenikają do krwiobiegu. Jedynie preparaty z dużą zawartością retinolu (Wit .A) są bezwzględnie zakazane.
apropo retinolu, kupiłam kilka kosmetyków, później taki kalendarz adwentowy gdzie też było świetne serum z retinolem i pomyslałam, że od grudnia zacznę kuracje. 1.12 zrobiłam test i oczywiście wyszedł pozytywny 😂

O dzięki wielkie za informację! U mnie w mieście właśnie można zrobić Nifty i Sanco na miejscu. Ale to mnie przekonuje do Sanco.
A mogę zapytać jak wygląda taki wynik? Czy jest to że takiej wady jest / nie ma czy też jakieś statystyki że np 1:1000 prawdopodobieństwo. Bo nie mam zielonego pojęcia.

A mogę zapytać jak wygląda taki wynik? Czy jest to że takiej wady jest / nie ma czy też jakieś statystyki że np 1:1000 prawdopodobieństwo. Bo nie mam zielonego pojęcia.
Tu jest przykładowy:
A75C4706-9E40-4BA3-8CB7-FF29DE675E89.jpeg

Norma jest do 91. Cukrzyca ciążowa od 92 przynajmniej tak wyczytałam.

Ja w drugiej ciąży tez miałam cukier naczczo w górnej granicy normy, ginekolog wysłała mnie na krzywa i wyszła cukrzyca

Słuchajcie...
Dziś miałam teleporadę z LUXMED i to była już opinia trzeciego lekarza... Powiedział, że w 11-12 tc norma jest do 99 (tak jak skala na dokumencie badań), więc na razie "nie należy się".
💁‍♀️

Ale mało przyjemny gość, byle szybko skończyć temat.
Może od tego roku weszły kolejne standardy?
💁‍♀️
Może widząc mój wiek + dobre TSH + wagę (w normie, ale w górnej granicy)... nie ma do tego przesłanek...
W każdym razie nie będę się już kopać... Zrobię na kolejną wizytę glukozę z krwi i wtedy zobaczymy.
Kolejna wizyta 11.02.

Ostatnia edycja:
P.S. Ale powiem mojemu lekarzowi, że mnie naraził na nerwówkę z tego tytułu. Jest dość młody i komunikatywny, więc może się odniesie....
*Przypominam, że on powiedział, przy wizycie, że już powinnam zrobić, ale nie wystawił skierowania...

reklama
Dzięki. Chociaż na dole jest napisane , że nie do końca gwarantują że tej wady nie będzie i mogą być też inne. No tak 100 % tylko amniopunkcja. Nie myślałam wcześniej , że spotka mnie taki stres... Sprawdziłam i synek miał w tym wieku przezierność 1,6 a teraz 3,5. Bardzo mnie to martwi.

Do góry