Oto i jaA może zrobić grupę i tutaj wrzucić link bo nie wszystkie dziewczyny czytają tutaj na bieżąco - sama kilka dni temu nadrabiałam z 2 tygodni. Wtedy ta która nie wyłapała informacji będzie mogła dołączyć
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Oto i jaA może zrobić grupę i tutaj wrzucić link bo nie wszystkie dziewczyny czytają tutaj na bieżąco - sama kilka dni temu nadrabiałam z 2 tygodni. Wtedy ta która nie wyłapała informacji będzie mogła dołączyć
Hej, jak się u Ciebie rozwinęła sytuacja z tą glukoza?Powiedz mi proszę robiłaś krzywą? A jeśli tak to jakie miałaś wyniki po godzinie i po dwóch? Mi na czczo też przekracza 90 niestety, po obciążeniu mieści się w normach
Hej, jak się u Ciebie rozwinęła sytuacja z tą glukoza?
Mi właśnie wyszła krzywa 92,5/150/108, więc wg wytycznych po wyniku na czczo to już cukrzyca... a 2 dni wcześniej robiłam samą glukozę na czczo i wynik 85. Jestem w 16 tc i krzywą robiłam bo w 14 tc wyszła mi glukoza na czczo 93,4. Jestem trochę przerażona, że ta glukoza na czczo mogła jakoś zaszkodzić dziecku w I trymestrze....Hej, u mnie to wyglądało tak, że miałam cukrzycę ale tylko z nazwy...tzn w ciąży dostałam glukometr, kontrolowałam i nie miałam przekroczeń. Jeśli na czczo cukier jest na granicy a po obciążeniu jak najbardziej w normie to może to być taki urok początku ciąży, bo mi wraz z zaawansowaniem ciąży cukier na czczo spadał a na początku zawsze miałam ciut wyższy. Albo za mala przerwa w jedzeniu tzn dobrze by było żeby już nie jeść na 12 godzin przed pobraniem.
Nie martw się, bo takie wyniki glukozy na czczo na pewno nie zaszkodziły dziecku. Bez ciąży masz normę do 105. Wiele mam na początku może mieć przekroczenia i nawet o tym nie wie bo wyjdzie to dopiero przy obciążeniu w późniejszym czasie. Ty już wiesz, że na czczo ciut przekracza i możesz już teraz kontrolować cukier glukometrem w domu. Jeśli przekroczenia będą się powtarzać, to będziesz wiedziała, że trzeba wdrożyć dietę ewentualnie ( gdyby cukier mocno skakał) insulinę ale o tym już zadecyduje lekarz. Tak naprawdę cukier lubi wybijać tuż przed i po 30 tygodniu ciąży i wtedy trzeba bardziej uważać. Na razie masz tylko zaswiecona lampkę, że może ale nie musi rozwinąć się z tego cukrzyca. U mnie się nie rozwinęła. Także nie martw się na zapas bo bardziej niż sam cukier mogą zaszkodzić maleństwu Twoje niepotrzebne nerwyMi właśnie wyszła krzywa 92,5/150/108, więc wg wytycznych po wyniku na czczo to już cukrzyca... a 2 dni wcześniej robiłam samą glukozę na czczo i wynik 85. Jestem w 16 tc i krzywą robiłam bo w 14 tc wyszła mi glukoza na czczo 93,4. Jestem trochę przerażona, że ta glukoza na czczo mogła jakoś zaszkodzić dziecku w I trymestrze....
A jadłaś normalnie, czy wprowadzałaś dietę?Nie martw się, bo takie wyniki glukozy na czczo na pewno nie zaszkodziły dziecku. Bez ciąży masz normę do 105. Wiele mam na początku może mieć przekroczenia i nawet o tym nie wie bo wyjdzie to dopiero przy obciążeniu w późniejszym czasie. Ty już wiesz, że na czczo ciut przekracza i możesz już teraz kontrolować cukier glukometrem w domu. Jeśli przekroczenia będą się powtarzać, to będziesz wiedziała, że trzeba wdrożyć dietę ewentualnie ( gdyby cukier mocno skakał) insulinę ale o tym już zadecyduje lekarz. Tak naprawdę cukier lubi wybijać tuż przed i po 30 tygodniu ciąży i wtedy trzeba bardziej uważać. Na razie masz tylko zaswiecona lampkę, że może ale nie musi rozwinąć się z tego cukrzyca. U mnie się nie rozwinęła. Także nie martw się na zapas bo bardziej niż sam cukier mogą zaszkodzić maleństwu Twoje niepotrzebne nerwy