reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Słuchajcie...
Dziś miałam teleporadę z LUXMED i to była już opinia trzeciego lekarza... Powiedział, że w 11-12 tc norma jest do 99 (tak jak skala na dokumencie badań), więc na razie "nie należy się".
💁‍♀️

Ale mało przyjemny gość, byle szybko skończyć temat.
Może od tego roku weszły kolejne standardy?
💁‍♀️
Może widząc mój wiek + dobre TSH + wagę (w normie, ale w górnej granicy)... nie ma do tego przesłanek...
W każdym razie nie będę się już kopać... Zrobię na kolejną wizytę glukozę z krwi i wtedy zobaczymy.
Kolejna wizyta 11.02.
mam przed sobą swoje wyniki i zakres referencyjny oczywiście z tego roku. Norma 70-99
Norma dla kobiet w ciąży 70-92

Powiem Ci, że musisz posłuchać własnego sumienia. Ja wiem, że dla własnego spokoju zrobiłabym krzywą choćby odpłatnie i tyle.

Być może dlatego, że jestem po stracie ale wole robić więcej badań niż mniej i o wszystko się upominać niż później mówić „a bo lekarz mi powiedział” bo co Ci później z tego będzie?
I to jeszcze jakiś przyjemniaczek z LuxMed. Przepraszam nie chciałam nikogo urazić z tym luxmedem ale swego czasu jak miałam pakiet to zastanawiałam się co Ci wszyscy lekarze tam robią … nie trafiłam na ani jednego wartego uwagi (ale to może po prostu tak trafiałam)

reklama
Wczoraj byłam u lekarza. Wg. Usg wszystko w normie, ale z badań tsh wyszło niskie i podwyższona ilość bakterii w moczu, więc muszę zrobić dodatkowe badania. Na badania prenatalne jestem umówiona 31 stycznia, wtedy będzie 12t3d.

Wczoraj byłam u lekarza. Wg. Usg wszystko w normie, ale z badań tsh wyszło niskie i podwyższona ilość bakterii w moczu, więc muszę zrobić dodatkowe badania. Na badania prenatalne jestem umówiona 31 stycznia, wtedy będzie 12t3d.
a jakie wyszło tsh i ilość bakterii? Dla pocieszenia mi z moczu wyszło 2002 bakterii, a norma jest do 386 wiec jak to zobaczyłam trochę się przeraziłam. Zrobiłam posiew i wyszło wszystko ujemne i brak jakichkolwiek drobnoustrojów 🤷🏻‍♀️

mam przed sobą swoje wyniki i zakres referencyjny oczywiście z tego roku. Norma 70-99
Norma dla kobiet w ciąży 70-92

Powiem Ci, że musisz posłuchać własnego sumienia. Ja wiem, że dla własnego spokoju zrobiłabym krzywą choćby odpłatnie i tyle.

Być może dlatego, że jestem po stracie ale wole robić więcej badań niż mniej i o wszystko się upominać niż później mówić „a bo lekarz mi powiedział” bo co Ci później z tego będzie?
I to jeszcze jakiś przyjemniaczek z LuxMed. Przepraszam nie chciałam nikogo urazić z tym luxmedem ale swego czasu jak miałam pakiet to zastanawiałam się co Ci wszyscy lekarze tam robią … nie trafiłam na ani jednego wartego uwagi (ale to może po prostu tak trafiałam)
No tak, ale krzywej/obciążenia nie zrobię bez skierowania. W sumie liczyłam, ze ten lekarz mi wystaw od ręki, ale mówił, że mam się słuchać tego prowadzącego i tyle. A ja nie wiem nadal, czy mój się zagapił, czy palnął jakąś głupotę czy co innego...

No tak, ale krzywej/obciążenia nie zrobię bez skierowania. W sumie liczyłam, ze ten lekarz mi wystaw od ręki, ale mówił, że mam się słuchać tego prowadzącego i tyle. A ja nie wiem nadal, czy mój się zagapił, czy palnął jakąś głupotę czy co innego...
Ja krzywą cukrową robiłam bez skierowania :-)

No jak nie zrobisz bez skierowania? Zrobisz ale odpłatnie i koszt to Ok. 30 zł

A propos innych badań to ja jeszcze nie mam nic zrobione. Wczoraj dostałam dopiero skierowanie. Nawet mi się to dziwne wydawało. Pytam jeszcze wczoraj kiedy je zrobić to powiedział że z tydzień przed wizytą a to już by był 14 tydzień. Chyba pójdę wcześniej w następnym tygodniu bo się martwię, tym bardziej że od was się dowiedziałam że glukoza i tsh są bardzo ważne w ciąży . W poprzedniej ciąży byłam bardzo zadowolona z tego lekarza a teraz tak jakoś dziwnie.

A propos innych badań to ja jeszcze nie mam nic zrobione. Wczoraj dostałam dopiero skierowanie. Nawet mi się to dziwne wydawało. Pytam jeszcze wczoraj kiedy je zrobić to powiedział że z tydzień przed wizytą a to już by był 14 tydzień. Chyba pójdę wcześniej w następnym tygodniu bo się martwię, tym bardziej że od was się dowiedziałam że glukoza i tsh są bardzo ważne w ciąży . W poprzedniej ciąży byłam bardzo zadowolona z tego lekarza a teraz tak jakoś dziwnie.
U mnie kończy się 12 tydzień i też dopiero badania robiłam teraz i nie wiedziałam że mam problem z glukozą i z tarczycą, a wizytę mam za tydzień.

reklama
Słuchajcie...
Dziś miałam teleporadę z LUXMED i to była już opinia trzeciego lekarza... Powiedział, że w 11-12 tc norma jest do 99 (tak jak skala na dokumencie badań), więc na razie "nie należy się".
💁‍♀️

Ale mało przyjemny gość, byle szybko skończyć temat.
Może od tego roku weszły kolejne standardy?
💁‍♀️
Może widząc mój wiek + dobre TSH + wagę (w normie, ale w górnej granicy)... nie ma do tego przesłanek...
W każdym razie nie będę się już kopać... Zrobię na kolejną wizytę glukozę z krwi i wtedy zobaczymy.
Kolejna wizyta 11.02.
Nie wydaje mi się żeby standardy się zmieniły w tej dziedzinie. 99 to chyba norma poza ciążą, ale specjalistka nie jestem i straszyć nie mam zamiaru;) jak ja miałam cukrzyce ciążowa miałam lat 30 waga w normie tej idealne. I mimo ze teraz cukier na czczo jest ok i tak mi się wydaje ze po krzywej wyjdzie cukrzyca. Ale cukrzyca na pewno nie jest tragedią ;)

Do góry