reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

A nie odciagasz mleka laktatorem przypadkiem?
A to może mieć jakis wpływ?
Odciągałam na początku, 2/3 tygodnie temu, żeby podczas naświetlen nie podawali mu mm. Teraz jak był zastój to odciągałam tak po 2-3 minuty, tylko do uczucia ulgi, bo pół piersi mi czyścił przy karmieniu, ale zostawał taki twardy guz. Po dwóch dniach na szczęście się udrożniło.

reklama
Rewelacja w ogole jakie mega zmiany sie dzieje w poloznictwie to cos pieknego!
Nie wiedzialam ze az tak wiele moze polozna zrobic… wystarcza checi. No i musza byc warunki wiadomo.
A tu z kolei znieczulenie zewnatrzoponowe nie mamy sie czym chwalic - malo dostepne jest podobno, ale moze i to sie zaraz zmieni… obu

no i cesarki 47% porodow!?!? Mega duzo
Zgadza się że bardzo dużo się zmieniło na lepsze. Polozna może tak poprowadzic podpowiadajac kiedy przeć a kiedy nie, że dziecko powoli wyjdzie i krok zdąży się przygotować i nie dochodzi do pęknięcia.
Ja tym razem skorzystalam tylko z gazu. ZZO nie chciałam, no chyba żeby nie wiem jak bolało, a na przeciwbólowe się nie zdecydowalam tylko dlatego ze szło szybko i nie chciałam spowolnić akcji.

To tak je moja mała też pociumcia uśnie za godzinę znów głodna albo i za chwilę bo sobie chyba przypomni że ssała cycosia 😊
Dzisiaj byłyśmy u dr poz po skierowanka wszystkie mała waży 3kg i 1cm urosła w obwodach i wzroście w 10 dni 🥰 w sumie przez 5 dni przytyla 210g
To pięknie przybrała ☺ ja wczoraj ważyłam młodą to przybrała przez tydzień 170g więc spoko ☺ a dopiero się martwiłam że tylko 50g przez 4 dni przybrała ☺

A to może mieć jakis wpływ?
Odciągałam na początku, 2/3 tygodnie temu, żeby podczas naświetlen nie podawali mu mm. Teraz jak był zastój to odciągałam tak po 2-3 minuty, tylko do uczucia ulgi, bo pół piersi mi czyścił przy karmieniu, ale zostawał taki twardy guz. Po dwóch dniach na szczęście się udrożniło.
Polozna mowila ze odciaganie laktatorem moze rozbujac jeszcze bardziej laktacje. Zalecala np zbierac mleko ktore samo kapie z drugiej piersi. Ale co zrobic zeby sobie ulzyc? Moze tylko te zimne oklady?

Dziewczyny, my już w komplecie. Urodziłam 18 sierpnia cc planowane. W niedzielę wyszliśmy ze szpitala i się organizujemy 😁 mały 3174 i 55 cm. Stracił na wadze i teraz próbujemy się podtuczyć. Ogólnie cały dzien najchętniej by spał i jedzenie nie jest na jego liście priorytetów 😉
Gratulacje ❤️
Obyś szybko doszla do siebie i oby synek szybko przybrał 😊😊😊

Polozna mowila ze odciaganie laktatorem moze rozbujac jeszcze bardziej laktacje. Zalecala np zbierac mleko ktore samo kapie z drugiej piersi. Ale co zrobic zeby sobie ulzyc? Moze tylko te zimne oklady?
Moja położna kazała odciągać do uczucia ulgi, ale to co piszesz ma większy sens. Na razie zrezygnuję z laktatora.
Czasami te zalecenia są tak rozbieżne, że już głupieje. Bywa tak, że w tej samej sprawie położna, cdl i pediatra mówią mi zupełnie inne rzeczy.

Moja położna kazała odciągać do uczucia ulgi, ale to co piszesz ma większy sens. Na razie zrezygnuję z laktatora.
Czasami te zalecenia są tak rozbieżne, że już głupieje. Bywa tak, że w tej samej sprawie położna, cdl i pediatra mówią mi zupełnie inne rzeczy.
Jak masz przepełnione piersi a nie chcesz ściągać laktatorem to bardzo dobre są muszle lub kolektory do zbierania mleka. Ja mam muszle i jak piersi są twarde i mam karmić małą to zakładam jedną i mleko tam zlatuje (możesz też bez karmienia założyć, przyniesie ci to ulgę). To mleko albo potem podaje małej w butelce, albo zbieram i zamrażam albo daje do kąpieli.

Jak masz przepełnione piersi a nie chcesz ściągać laktatorem to bardzo dobre są muszle lub kolektory do zbierania mleka. Ja mam muszle i jak piersi są twarde i mam karmić małą to zakładam jedną i mleko tam zlatuje (możesz też bez karmienia założyć, przyniesie ci to ulgę). To mleko albo potem podaje małej w butelce, albo zbieram i zamrażam albo daje do kąpieli.
Muszę coś takiego kupić. Mam muszle, ale z dziurami - oczywiście założyłam je na odwrót i wszystko mi się wylało.
Najgorsze było to, że przy tym zastoju w ogóle nie miałam wycieków. Przez pierwszy dzień ani przy karmieniu ani laktatorem nie mogłam tego ruszyć. Po prostu na stałe był kamień.

reklama
Tak może rozbujać pod warunkiem że się dużo odciąga, mi zalecała odciągnięcie minimalnej ilości tylko do odczucia ulgi. I rozmasować żeby się nie robiły zastoje. To słowa mojej położnej.

Do góry