reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile wasze dzieciaczki ważyły/ważą w 36tyg ciąży? 🙂

Ja leżałam na patologii ciąży dokładnie od 34+2 z podejrzeniem hipotrofii płodu. Lekarz na usg zmierzył córkę na 1598g, przy przyjęciu inny lekarz na 1780g, więc przy przyjęciu wychodził bodajże 12 centyl.
Dopatrywali się tez malowodzia albo odplywania wód - były na granicznym poziomie 7. We wcześniej ciąży stwierdzone nadciśnienie (ustabilizowane małą dawką leków), w połowie ciązy kolka nerkowa, wiec wywiad miałam obciążony. Przepływy do końca ciąży były prawidłowe
Zrobili mi planowe Cc (ułożenie miednicowe) dokładnie w 37+1 (czekali byleby córka była odnoszona). Urodziła się z wagą 2540g i 54 cm i wszyscy byli zdziwieni, bo ani hipotrofii, ani innych problemów okołoporodowych - dostała 10 pkt Apgar.

Teraz ma skończone 11 miesięcy, nadal jest drobna (+/- 15 centyl) ale rozwija się prawidłowo 😊
Warto kontrolować, ale nie ma co się na zapas zamartwiać

Widzę, że każda z nas ma inną ciążę i inna historię 🙂
Mam nadzieję,.że moja też zakończy się prawidłowo 🙂
Wizytę mam za 2 tyg chyba, że się będzie coś działo wcześniej to mam przyjść wcześniej.
Więc nie wiem czy nie pójdę za tydzień skontrolować 🙂

reklama
Widzę, że każda z nas ma inną ciążę i inna historię 🙂
Mam nadzieję,.że moja też zakończy się prawidłowo 🙂
Wizytę mam za 2 tyg chyba, że się będzie coś działo wcześniej to mam przyjść wcześniej.
Więc nie wiem czy nie pójdę za tydzień skontrolować 🙂
A coś się dzieje, ze chcesz iść za tydzień? :p

U mnie w 36+6 córka miała oszacowana wagę na 2300 g, też się martwiłam że będzie malutka i że coś jest nie tak. Urodziłam w 38+2 (że wzgl na nadciśnienie i białko w moczu) i waga urodzeniowa 2470 g (szacowana waga na USG była 2600 g).

Nie martw się, dziecko jeszcze w ostatnich tygodniach może przybrać na wadze :)

Dzięki Kochane mamuśki 😍 już dziś lepszy humor po waszych odpowiedziach i nastawienie inne 😀
Myślę pozytywnie i w takim razie nie panikuje 😁

Chciała bym sprawdzic czy maly przybrał coś przez tydzień 🙂
Nie warto. Za krótki odstęp czasowy. Tylko się zestresujesz. Syn urodzony z hipotrofią. Kontrolowaliśmy wagę bodajże od 26 tygodnia. Przepływy słabe, kontrolowaliśmy co tydzień, ale wagę najszybciej po dwóch, bo dzieci rosną skokowo🙂 No i powiem tak... 35 tydzień, 1690g. Teraz ma rok. Rozwój prawidłowy. Urodzony z wagą ponizej 10 centyla, obecnie na 60. Głowa do góry🙂

Większość hipotrofikow nadrabia po porodzie. Ja jednak na tym etapie kontrolowałabym już częściej co z łożyskiem.
Leżałam 2 msc w szpitalu z ciążą z hipotrofia i o ile sama waga nie ma już super znaczenia na tym etapie bo i tak dużo już się nie zmieni to łożysko po 37tc leci na łeb na szyję, a jeśli już są jakieś problemy z wzrastaniem to dobrze byłoby nie przegapić momentu kiedy trzeba będzie ewakuować Bąbla.
U mnie ktg 3 razy dziennie i raz w tygodniu usg

reklama
Ja również uważam, że należy kontrolować. I to lepiej 30 razy za dużo niż raz za mało.
Brak wzrostu wagi może też świadczyć o problemach z przepływami/łożyskiem. A wówczas trzeba czasem wcześniej rozwiązać ciążę.

Do góry