reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Dziewczyny, a co z kosmetykami w ciąży? W pierwszej nie zwracałam uwagi bo dla mnie pielęgnacja wtedy to był demakijaż, krem, jakaś maseczka, peeling. Ale od pewnego czasu testuje różne rodzaje serum i zastanawiam się czy można. Tak samo mam jakąś maseczkę z marihuaną medyczna w składzie albo jakaś pochodna (nie znam się na tym). Wiecie czy są jakieś zakazane kosmetyki lub coś ze składu?
Polecam artykuł srokao pt. Składniki których warto unikać będąc w ciąży i podczas karmienia piersią, bardzo przystępnie napisane. Na Facebooku jest jeszcze grupa twarzing i tam pod hashtagiem ciaza tez można uzyskać kilka konkretnych informacji. :)

reklama
A mi się tak objawy uspokoiły, że aż się martwię... Może na zapas, ale też mam dziś jakiś zjazd. W pracy zero mdłości tylko z pięć razy miałam od razu taki sam odruch wymiotny... Ale może to psychika wariuje, bo potrafię niestety sama sobie coś wmówić :)
Ciężko będzie wytrzymać do jutrzejszej wizyty, trzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok ♥️ któraś jutro też może ma wizytę?
Ja jutro równo 9t0d

Dziewczyny, a co z kosmetykami w ciąży? W pierwszej nie zwracałam uwagi bo dla mnie pielęgnacja wtedy to był demakijaż, krem, jakaś maseczka, peeling. Ale od pewnego czasu testuje różne rodzaje serum i zastanawiam się czy można. Tak samo mam jakąś maseczkę z marihuaną medyczna w składzie albo jakaś pochodna (nie znam się na tym). Wiecie czy są jakieś zakazane kosmetyki lub coś ze składu?
Na pewno trzeba odstawić kosmetyki z kwasem salicylowym i retinolem.

Z tego co ja wiem, to jeśli nie zamierzasz ich jeść i smarować błon śluzowych to można korzystać z czego dusza zapragnie :-)

reklama
Przede wszystkim retinoidy- sa głównie w kremach na tradzik oraz przeciwzmarszczkowych. Warto unikać: filtrów przenikajacych, poliakrylamidu, pochodnych formaldehydu oraz formaliny, parabenów, trietanolaminy, fenoksyetanolu, kwas salicylowy kompletnie odstawić. Warto też zwrócić uwage na olejki eteryczne. W sumie spotkałam się z opinia kosmetologa, że jeśli jakiś kosmetyk byłby szkodliwy dla kobiet w ciaży, to na opakowaniu musi być informacja. Ja odstawiłam też serum do biustu, kosmetyki antycellulitowe, miłam też ten popularny peeling z tołpy 3 enzymy i wyrzuciłam od razu. Warto też poczekać z farbowaniem do 2 trymestru, z paznokci to szkodliwe moga być akrylowe ze wzgledu na mocny zapach. Dobrze by było używać kremu z filtrem mineralnym na buzię, żeby nie nabawić się przebarwień na twarzy.

Do góry