reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Dziewczyny macie 100% racje co do badan prenatalnych. jest dokladnie takl jak piszecie. robi sie je na wyraźne zalecenie lekarza,jesli jest sie chyba po 35roku zycia... tak zwykle badnia i usg wystarcza.

Moje bliźniaki jakos od 3 dni opuscily i nie mam mdlosci i w ogole czuje sie super. Biuscik rosnie ale nie boli...z Natką straasznie mnie bolał. A moze w drugiej ciaży jest inaczej bo wszystkie kanaliki juz przepchane w cycorkach:):)....???

Buźki i do potem

reklama
ja za toxo, cytomegalię i różyczkę płaciłam 70zł/ każde badanie. Za wszystkie w sumie badania wydałam już 600zł. ale już mam wszystkie zrobione, a tak dużo badań robi się podobno tylko na początku i na końcu.
Taycia trzymam kciuki:)
Tonya ja tez odliczam już czas bo każdy mówi ,że te mdłości i wymioty to tylko pierwszy trymestr. a tu się dowiaduję,że niekoniecznie:(
assiab ja tez przez te mdłości nie mogę jeść i już schudłam 2 kg.

Dziękuję! Ja też robiłam te badania na cytomegalię, toxo i na różyczkę... wszystkie wyszły negatywnie, czyli nie miałam cyto ani toxo ,a na różyczkę nie mam przeciwciał... robiłam w laboratorium i zapłaciłam 190 zł.

Witajcie!
Niektóre znają już moje zadnie na temat badań prenatalnych-ja w odpowiednim czasie na takowe się zgłoszę,bo to nie zaszkodzi,a może tylko pomóc.Aminopunkcja to raczej odpada,bo nie chce narażać Maluszka.
Dziś się dowiedziałam,ze apogeum mdłości i wymiotów może wystąpić w 11-12 tc-wszystko jeszcze przede mną :tak:
Dziewczyny jakże jestem szczęśliwa,ze wszystko jest dobrze-Kruszynka rośnie.Odpisze później szczegółowo,bo sie z lekka rozpisałyscie.

tak sobie teraz myśle, że ginka skierował mnie tylko na toxo a na cytomelagie już nie....na co to wogole jest?? wazne to?? upomniec sie??

Tonya nie trzeba być na czczo przy badaniach na różyczke, hiv ...
z tego co mi wiadomo to morfologia , mocz trzeba być na czczo , a na reszte nie
Ale ja mam właśnie morfologię i mocz zlecone, więc na czczo muszę....a co do badań prenatalnych to po 35 roku życia są refundowane, co nie znaczy, że wcześniej nie może coś wyskoczyć niespodziewanego, a jednak z wiekiem ryzyko trochę rośnie i to mnie martwi. Jednak staram się być dobrej myśli, bo co innego mi pozostaje....;-)

tak sobie teraz myśle, że ginka skierował mnie tylko na toxo a na cytomelagie już nie....na co to wogole jest?? wazne to?? upomniec sie??
devi cytomegalia tak jak toksoplazmoza może uszkodzić płód i możesz nie wiedzieć że na nią chorujesz, bo objawy są podobne do przeziębienia. Mój gin stwierdził jednak, że to jest dużo rzadsza choroba niż toxo i nie kazał mi robić. Decyzja należy do Ciebie.

Dbajcie o swoje fasolki! miłego dnia...
Teraz powinnam pokręcić nosem, tak jak większość moich ciężarnych koleżanke, że mój maulszek już fasolki nie przypomina heheheh

zartuje oczywiscie, mozecie mówić fasolka, tak tylko mi sie przypomniało jak sie zawsze ciezarowki oburzały ze ich maluszki juz nie sa faolkami (oczywiscie mówic o ciązy na naszym etapie a nie o wielkich brzuchach )

Dziekuje za info o tej cytomelagi :)

devi ja w zeszłym roku po poronieniu robiłam komplet badan w tym cytomegalię i okazało się,że mam świeże zakażanie i prawdopodobnie to było przyczyna poronienia. nie chcę Was straszyć,ale myślę ,że dla świętego spokoju warto zrobić to badanie.
Tonya ja już stara baba jestem ( 33 l. skończę w sierpniu) i też raczej nie będę robić badań prenatalnych....

reklama
Do góry