reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2025

reklama
Dziewczyny , ja już po wizycie, wszystko ok, bije serduszko... Teraz czekam tylko aż cały stres ze mnie zejdzie... Czy robiła któraś z was badania krwi z Medicover? Mój gin mówi że wystarczy jak pokaże kartę ciąży i mi zrobią, coś mi się piękne to wydaje:) nie za bardzo chce iść do jakiegoś gina od nich, czy ogólny może wypisać?
Musi wystawić skierowania, tak jest najprościej . Ostatnio czytałam regulamin i u mnie faktycznie w tabelce były badania na okazanie karty ciąży. Generalnie to lekarz powinien ci zlecić co masz wykonać a nie ty masz domyślić się idąc do labolatorium

Są normy wielkości dla danych tygodni. Wszystkie na tym etapie maluchy rosną tak samo. Rozbieżności zaczynają się później :)
Znalazłam np coś takiego jak poniżej. Te tygodnie, które oni podają to jak liczyć? 6 tydzień to 5+0 do 5+6 czy 6+0? Jak myślisz?

Wynik pomiaru CRL jest uzależniony od wieku ciąży i jego normy prezentują się następująco:

1. CRL w 5. tygodniu ciąży: 2 mm
  2. CRL w 6. tygodniu ciąży: 4 mm
  3. CRL w 7. tygodniu ciąży: 7-13 mm
  4. CRL w 8. tygodniu ciąży: 14-20 mm
  5. CRL w 9. tygodniu ciąży: 20-30 mm

Znalazłam np coś takiego jak poniżej. Te tygodnie, które oni podają to jak liczyć? 6 tydzień to 5+0 do 5+6 czy 6+0? Jak myślisz?

Wynik pomiaru CRL jest uzależniony od wieku ciąży i jego normy prezentują się następująco:

Patrząc na wielkość mojego to tu 8 tydzień to jest od 8.0 do 8.6 :) analogicznie pozostałe

5+0 (5). Tak lekarze liczą na usg.

reklama
Do góry