reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Modlicha moj maz tez oddaje krew regularnie ;-)
co do dzidziusiow to moj tez tak jak Twoj, czkawke czuje po lewej stronie na wysokosci pepka i tez byl glowka w dol ale w poniedzialek mam wizyte wiec sie dowiem co i jak z moim Babelkiem :-D

Basia do szkoly chodze z mezem, ale na trzy spotkania nie dal rady dojechac bo byl u klienta...

Ostatnia edycja:
reklama
Modlicha, jakbym czytała o sobie !! dziś właśnie mężowi opowiadałam, że mały się chyba przekręcił bo też czkawkę czułam po prawej stronie koło pępka tak po środku.. aż mnie to ciekawi bo też był główką w dół już od bardzo dawna.. wizytę mam we wtorek to się okaże.. na razie będę wyczekiwać czkawki ;p może wróci do swojej pozycji ;) chyba nam dzieci nie zrobią takiego numeru na kilka tygodni przed porodem !!

Madziasek, ja też z mężem chodziłam ale u mnie to tylko 6 lekcji z czego jedną mam do odrobienia no i w większości sama teoria i trochę pokazówki, a na ćwiczenia nie chodziłam... były bodajże 4 razy po pół godziny.. a Wy widzę macie tak bardziej konkretnie ;)

Zmykam do łóżka ;) jak nie zasnę to może się jeszcze odezwę ale pisać z mojego telefonu to masakra jakaś..

Quincy jak USG i wizyta???

Miłej nocy dziewczyny !

basia89, ale mi zrobilas smaka na te kluski z sosem jagodowym. Ahhh.. bylo pare mi przeslac..:tak:
Co do badan na HIV, ja mialam robione tylko raz na poczatku ciazy.

No wlasnie, Quincy jak wizyta?

Ja mialam tez dzis wizyte, ale jestem troche zalamana..:-(Z dzieckiem wszystko w porzadku, szyjka dluga i zamknieta. Przeraza mnie tylko waga mojego dziecka, na dzien dzisiejszy wazy 3650 gramow co przepada na 39tc6d:-( Nie wiem czy z powodu tej wagi nie bede miala cesarki.. Dlatego mam pytanie do Was dziewczyny czy w takim przypadku moga wczesniej wywolac u mnie porod bym mogla rodzic naturalnie? Wizyte u mojej pani doktor mam dopiero za kilka dni, a lekarz od genetycznego nie chcial mi niczego wyjasnic..

Shisha jakby sie tak dalo to z checia bym przesłała te kluski bo mi zostaly i musialam pozniej wywalic.. Haha :)
Gratuluje wizyty! Dzidzius faktycznie spory.. Moja znajoma tak przytrzymali i pozniej urodzila po terminie 4,5kg dziecko.. Meczyla sie naturalnie az dziecko utknelo w kanale rodnym i dopiero zrobili jej cesarke.. mysle, ze jak najbardziej mozna zrobic indukcje wczesniej jezeli sa na to wskazania. Dziecko donoszone, zdrowe i duze wiec mozesz zapytac lekarza ;)

Taka j., dzis Cie ubieglam ! Haha ;) pierwsza napisalam ! ;p ale ide dalej spac.. Tak sie tylko przebudzilam i postanowilam zobaczyc co tam u was :)

Madziasek to niech on sobie krzyczy a Ty w tym czasie może masz możliwość puszczenia sobie telewizora albo coś? Wiesz, pokazać mu "a krzycz sobie, na mnie to wrażenia nie robi" i z obojętną miną oglądać czy czytać coś. Próbowałaś kiedyś tak zrobić? Bo ciekawe jak by zareagował.

Ja nie miałam badań ani na HIV ani na cytomegalię ani toksoplazmozę. Na tokso robiłam sobie w pierwszej ciąży sama od siebie, wyszło ok (miałam wtedy zwierzątko w domu i kontakt z odchodami), teraz jakoś nie zrobiłam a ten też mi nic nie zalecił.

Modlicha wizytę masz JUŻ w środę :D ja muszę czekać aż to 22 lipca :/ Też jestem ciekawa czy w takim razie obrócił Ci się maluszek, może dzisiaj już będziesz czuła go jak wcześniej.

W ogóle to jestem ciekawa wizyt Was wszystkich, w przyszłym tygodniu trochę ich będzie!

Shisha nie bardzo zrozumiałam czy dzidziuś teraz już ma wagę 3650 gram czy taką przepowiedzieli Ci na ten ostatni tydzień? Przypuszczam, że chodzi o to pierwsze, nie wiem jak jest u Was, to na pewno zależy od lekarza, do którego się chodzi, mój by nie wywoływał ale mój jest zwolennikiem chodzenia w ciąży rok cały a są lekarze, z którymi da się gadać inaczej, aczkolwiek musisz pamiętać, że USG często się myli odnośnie wagi dziecka, mnie w pierwszej ciąży lekarz powiedział ile waży dziecko i potem się urodziło 500 gram szczuplejsze!

Dzisiaj mąż miał budzik na godzinę później więc ja też godzinę później wstałam, zawsze mnie ten jego budzik budzi i potem nie umiem zasnąć.
Tak się chwaliłam tym, że nie mam żadnych bóli ani nic i wczoraj miałam takie okresowe ale bardzo delikatne, jak na 3 dni przed okresem, takie ledwo zauważalne ale często-nieregularnie, co 3-5-7 minut, różnie, wystraszyłam się, znalazłam jakąś torbę i spakowałam co mi przyszło do głowy i co mam i torba leży, niech leży. Jeszcze z 3 tygodnie niech sobie leży.
Basia dziś mnie ubiegłaś faktycznie, no ale ja już spać nie pójdę :(

Witam dziewczyny!
co do badań, to ja miałam Hiv na początku, no i triadę ciężarnych też, czyli Różyczka, Cytomegalia, Toxoplazmoza. Różyczka wyszła ok- mam duży poziom przeciwciał, lekarka mówiła że odłożyły mi się i te poszczepienne i te pochorobowe, niestety ani Toxo ani CMV nie miałam nigdy i nie mam przeciwciał, więc badania mam na Toxo co 5 tygodni, a na CMV w każdym trymestrze, bo zarówno jedno jak i drugie przebiega bezobjawowo.
W Poznaniu dzisiaj chłodniej, więc przyjemniej. Cieszę się że już piątek, będę miała męża na weekend w domku.

To ja widzę mam ubogo bardzo w badania bo wiecznie tylko mocz i krew mi każe badać :/

Wow, co lekarz, to inna metoda i inne badania. Ktoś kiedyś wrzucał na forum link do takiej tabeli z badaniami, co i kiedy, wg zaleceń Ministerstwa Zdrowia bodajże. To były chyba obowiązujące wytyczne dla lekarzy. Moja gin leci w większości wg tego. Ja akurat i różyczkę i cytomegalię miałam więc looz, ale toxo mimo stad kotów które towarzyszą mi od zawsze, jakoś mi się nie przyplątało niestety.
Taka j. trochę dziwnie, że nic z tego nie miałaś badane:confused:.
Sisha mi się wydaję, że wcześniej nie będą wywoływać, raczej na koniec cesarkę zrobią. Ale to mi się wydaje, lekarzem nie jestem.

Dziewczyny ja czkawkę zwykle czuję na wysokości pępka, może ciut niżej, po prawej stronie, a mała ponoć główką w dół. No ale dziecko czkawkę ma w przeponie, a nie w głowie ;) więc to chyba dobra w miarę wysokość.

O mam http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_opiek_24092010.pdf

Ostatnia edycja:
reklama
dzień dobry :-)

ja z takim pytaniem, wiem że już kiedyś byłą o tym mowa ale czy Wy macie spotkania z położnymi w domu przed porodem?? Niby mamy prawo do dwóch wizyt tygodniowo i ja właśnie się przymierzam żeby sobie taką położną zamówić do domu tylko o czym z nią rozmawiać? O czym Wy z nią rozmawiacie?

Do góry