reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2013

Madziula27 cysta i torbiel to to samo, łacińska nazwa na jedno i drugie to cystis ovarii. W Polsce używa się raczej nazwy torbiel. Moja została stwierdzona w czasie usg w 6tc o wielkości 20mm i jest to raczej zwykła torbiel czynnościowa tzn. nie ma w środku żadnych zgrubień, więc powinna sama zniknąć/wchłonąć się w ciągu paru miesięcy jeżeli nic się nie zmieni.

KasiaB ja nie biorę żadnych leków na moją migrenę, bo takich jeszcze nie wymyślili. Bóle głowy przy mojej migrenie pojawiają się rzadko albo wcale i zazwyczaj nie są bardzo uciążliwe. Najgorsze jest to, że zawsze w czasie lub po wystąpieniu aury trzeba jechać do szpitala.

cwietka ja uważam, że lekarze w Polsce zawsze zaczynają od najgorszej opcji, mnie często straszyli przeróżnymi chorobami, później okazywało się że to nic takiego, a moich straconych nerwów nic już nie naprawi. Tutaj podchodzi się do pacjentów spokojnie, rzeczowo nie trzeba chuchać i dmuchać bo ciąża to nie choroba.

Ja zamiast pasa na brzuch potrzebowałabym podnośnik na biust, bo jak tak dalej będzie to mój kręgosłup nie wytrzyma wielkiego brzucha i moich balonów. Normalnie mam duży biust a teraz wyglądam jakbym miała ogromne silikony, a Pamela Anderson za swoich 'najlepszych czasów' to pikuś :)

reklama
AleksandraMaria- mi na szczęście moj lekarz nie sugeruje żadnych chorób i raczej mnie jak zdrową traktuje ;-) Ale przynajmniej wiem, że jak się coś niepokojącego będzie dziać, to mogę liczyć na pomoc - zawsze można pobiec do gina i zawsze zrobi usg i w razie czego na IP skoczyć. Nikt tu człowieka nie odeśle, mówiąc - a może to poronienie, a może nie, organizm sam wie.

Zaraz mi Małżon malucha przywiezie, a ja się będę musiała po 17 do miasta zbierać - buuu! Dobrze, że dzisiaj już przedostatni dzień nocnych zajęć, bo już mnie to dobija. Jeszcze coś na szybko będę musiała wykombinować, bo na dziś nie mam materiałów :confused2:

Ja też zawsze mogę liczyć na profesjonalną pomoc, bez względu na to czy jestem w ciąży czy nie. poza tym chyba w każdym europejskim kraju za nieudzielenie pomocy lekarzom grożą poważne konsekwencje. Tak naprawdę, we wczesnej ciąży lekarz, nawet niewiadomo jak przezorny nie jest w stanie zawsze pomóc, a ewentualne ingerencje medyczne są naprawdę ograniczone, tak już nas natura skonstruowała.

Hej :-) Właśnie wróciłam z wizyty. Dzidziol jest i ma 2 cm :-) Słyszałam serducho. Martwi mnie tylko, że ciąża wg usg ma ok 8t3d. Pierwsze usg 31.12, gdzie nie było widać zarodka, pokazywało 6t5d i to się zgadzało z moimi wyliczeniami. Więc teraz powinien być 9t5d... Sama nie wiem. Lekarz mówi, że to możliwe i że wszystko prawidłowo się rozwija. Następna wizyta za miesiąc.

Migota skoro lekarz mówi, ze tak może być i że wszystko jest dobrze, że ciąża rozwija sięprawidłowo to się nie zamartwiaj tylko ciesz! Mi lekarka też mówiła, że mogą być takie rozjazdy terminowe, ale to nic groźnego. Gratuluję udanej wizyty i oby tak dalej :)

migotka jest ok! dzieciaczki w tym wieku potrafia nadrobic mm bardzo szybko, moj w polowie grudnia na usg mial 2mm (ocenili na 6tc ale i tak niezle zawyzyli bo 2mm to 5tc max jest) a teraz moj maluch mial w czwartek 38mm a w sb juz 41mm a wczoraj 42mm !!! rosnie jak na drozdzach mimo wszystkich straszych historii obok! i teraz jest nawet troche hop do przodu z wielkoscia haha

Jesteeem :)

uf uf uf! Usg cacy :-) Wyglada na to ze bedziemy miec synka :D
jeszcze tylko polowkowe i wypuszcze powietrze :)

ide nadrabiac :)

Panna Migotka - gratuluję udanej wizyty. Skoro lekarz mówi, że wszystko dobrze, dzidzia rośnie i rozwija się to na pewno jest ok ;-) Każdy dzidziol rozwija się w innym tempie

Mgd
- gratuluję i fajnie, że już było widać płeć :-)

MARGO jak sie czujesz?

IZAAAA no Ty to masz pecha laska. Ale ta cala kosmowka to straszak dla niepokornych ciezarnych ;)
bedzie dobrze. Kwas foliowy lykaj nawet na wlasna reke. I lez. Ale tak na serio. Tylko do kibelka. Przez tydzien..niech sie uspokoi wszystko...
zanim chlop do pracy pojdzie niech ci naszykuje zapas jedzenia, picia na caly dzien...przerabialam lezenie niestety w pierwszej ciazy..

apropo podejscia w szpitalu... U mnie nie ratuje sie ciazy mlodszej niz 12 tydzien...selekcja naturalna...

IZKA, ZACZAROWANA jak po wizytach? Spowiadac sie :)

PANNO MIGOTKO gratulejszyn :) sluchaj Izy, dzieci rosna skokowo. Przez jedentydzien moze urosnac 1 cm a przez kolejny 6 ;)

pozniej jeszcze inne chece dojda :D np kosc biodrowa bedzie odpowiadala 12 tc, glowka 10tc a raczki 18 :D

ja ruchy poczulam pompolowkowym, w 21 tc. Teraz spodziewam sie wczesniej, bo lozysko mam umieszczone na tylniej scianie(zmcora ialm na przedzie i byla masakra.... Prawie wogole jej nie czulam)

reklama
DOMI, bylo widac plec tylko dlatego ze genetyczne mialam robione w specjalnej klinice prenatalogii, u specjalisty do wykrywania nieprawidlowosci...Normalne usg na bank by nie wychwicilo tego mikro siusiaka :D

Do góry