reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Maciejka przypomniałam sobie o jeszcze o maści z witaminą A, też możesz spokojnie stosować w ciąży a mi i moim chłopakom zawsze pomaga na liszaje i inny wysypki.

Damagi pisz póki jest brzydka pogoda, jak W KOŃCU przyjdzie wiosna szkoda będzie iedzieć przed komputerem:tak:

reklama
witam sie i ja.. :)

tak widze ze piszecie o tej anemii i sie zastanawiam co sie u mnie dzieje bo tutaj nic nie badaja i mnie to juz wkurza na maxa- zwlaszcza ze nie mam sil po prostu na nic najchetniej to bym w lozku lezala caly dzien -nawet tego sennoscia nie moge nazwac bo to juz jest henn daleko od tego i to w te gorsza strone

Agata- nie ma co sie denerwowac na zwolnienie - bo mozna odpoczac i sie zajac soba - zwlaszcza ze dla dobra dzidzi ;)
IzaVarsovie- widzialam ze wszystkim ''gula'' zrobilas zdjeciami ze sloneczkiem i 25 stopniami hahahha- nooo az mam ochote wyemigrowac gdzies gdzie jest cieplo bo tej irlandii mam juz po dziurki w nosie wieczna jesien :wściekła/y:, u mnie tez slonecznie ale 3-5 stopni ja wole twoje 25:-D

aaa no i jeszcze sie was zapytam ze skoro nie mialam badan robionych to jakie powinnam sobie zrobic jak bede w pl? myslalam o podstawach glukoza, krew - zelazo etc. ale moze cos jeszcze podpowiecie - strasznie mi leci krew z nosa - codziennie i duzo , ma ktoras z was tak ??

Toska
- ja w przyszlym tyg. ide na glukoze i na sama mysl mnie mdli, ze trzeba bedzie to pic ble

Nie jest takie złe, gorsze rzeczy w życiu się piło;-)
najgorsze jest to czekanie moim zdaniem. Ale jak mieszkasz blisko przychodni to może idź do domu tak jak ja, szybciej zleiało. Chyba że masz powtórkę po godzinie. Ja miałam 75g po 2 godzinach.

M.lena- u mnie ten hematokryt tak ledwo poniżej normy był, więc widocznie jeszcze się w ciążowej normie mieściłam. Objawów anemii teraz raczej nie mam, choć jakiś czas temu chodziłam taka śnięta, kręciło mi się w głowie. Ale dieta wołowinowo-buraczkowa chyba pomogła. Zobaczę w poniedziałek, jak odbiorę wyniki badania (o ile sie na nie jutro zbiorę).

A na morfologię mam przyjść na czczo. Buuu! Jedynie jakiejś wody się mogę rano napić. Dobrze, że przychodnia w budynku obok, to w razie czego mnie Małżon jakoś dotacha na plecach :baffled:

Miciurka - mnie w tej chwili by uszczęśliwiło nawet te 5 stopni i słońce :-D A co do badań to myślę, że morfologia, glukoza, mocz....a nie masz jakiegoś lekarza w pl żeby spytać co by Ci radził zrobić?

Toska - to ja jak byłam w ciąży z Jaśkiem miałam glukozę 75 g ale miałam wtedy tak, że kłuli mnie najpierw po godzinie od wypicia, a potem jeszcze raz po dwóch. Nie wiesz czemu Ty miałaś inaczej? Może ja teraz też będę tak miała - bardzo bym chciała, bo też spokojnie wróciłabym do domu :-D

Toska tez mam glukoze 75g po 2godz. Niestety przychodni nie mam blisko, ale moja przyjaciolka juz zapowiedziala, ze pojedzie ze mna, wiec oczekiwanie szybko zleci:-)

Miciurka - co do badan, to ja napisze jakie ja poki co mialam: morfologia, mocz, toksoplazmoza, hcv, hiv, vdrl, grupa krwi i przeciwciala rh, no i glukoza w przyszlym tyg. A co jeszcze bedzie to nie wiem.

Ostatnia edycja:
Domi ja zawsze miałam takie badanie, tzn. Na czczo, potem 75g i po dwóch godzinach kolejne badanie. Chyba wszystko zależy od widzi-mi-się lekarza i jego metod;-)

Maciurka ja mam badane co miesiąc: elektrolity, morfologia, glukoza, mocz. Jak nie miałaś toxoplazmozy i żołtaczki, to warto zbadać. I to nieszczęsna badanie z obciążeniem glukozy o którym teraz tak namiętnie dyskutujemy:-D
chyba maghdalena wrzucili gdzieś listę badań w ciąży, zerknij na nią.

Ostatnia edycja:
micur-ka- jak pójdziesz na usg spytaj lekarza jakie badania radzi zrobić, obawiam się że jakbyś chciała wszystkie na raz prywatnie to byś zbankrutowała:-(ale morfologie i mocz warto by było:tak:

cwietka- to ja już nic nie rozumiem, ja robię badania po wizytach- czyli zawsze po śniadaniu i obiedzie, tylko glukozę na czczo - i zarówno lekarka jak i panie laborantki mówią że to jak najbardziej ok :/

reklama
No to sobie drzemkę sprawiłam :-D jeszcze bym pospała, ale jakoś usnąć już nie mogę choć jest mi zimno i nie mam ochoty wychodzić spod kołdry. A ktoś musi tu chałupę ogarnąć. No nic, zbiorę się w sobie, ogarnę i wrócę do wyra.

M.Lena ja mam dość sporą anemię, bo wynik poniżej 8. Zawsze byłam anemiczna. Ja również biorę żelazo. kiedyś brałam ten Tardyferon, ale miałam po nim ostre jazdy z żołądkiem. Teraz biorę coś innego, ale nie chce mi się ruszyć aby sprawdzić a nazwy się od 2 tyg nauczyć nie mogę. Z drugiej strony żelazo to żelazo więc może nic mi się nie dzieje, bo staram się jeść dużo jogurtów itp. Od 2 tyg biorę 3x większa dawkę niż zalecana. Jeśli chodzi o objawy to mam ciągłe zmęczenie i stany omdleniowe, ale ja bardzo dużo wymiotowałam i wymiotuję jeszcze więc nie ma się co dziwić, ze tak to u mnie działa.

Do góry