reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2013

Hej ;-)

Jestem po wizycie :)
Mąż wziął wolne i poszedł ze mną. Pani doktor najpierw zbadala mnie a potem zawołała męża i pokazała mu dokładnie całą dzidzie od główki do stóp - jego uśmiechnięta mina - bezcenna :-)
Oczywiście uprzedziłam ze nie chce poznać płci więc unikała krocza ale tak mi jakoś migło na dziewczynkę, a znowu mężowi wydawało się ze chłopiec hehe więc jesteśmy w punkcie wyjścia i nic nie wiemy :) i się nie dowiemy. Będziemy mieć najpiękniejsza w życiu niespodziankę :-D

Dzidzia rozwija się dobrze. Kręgosłup, pęcherz, kości, główka, rączki, nóżki OK. Tylko serduszka dobrze nie mogła zbadać także za 2tygodnie znów na USG :-)
Waży 300gram :)

Ja od ostatniej wizyty przytyłam 2.5 kg masakra! Czyli w sumie jestem 6kg do przodu :-(

Ciśnienie 100/60 - niskie jak na mnie ..

No to chyba tyle.
Aa i zrobiła mi jeszcze usg piersi. Na szczęście piersi zdrowe ;-)
Kolejna wizyta 10kwietnia :)

Kocham moją kruszynke :-D

reklama
Hellou!!

Nie było mnie znów dłuższą chwilę, więc mam problem z nadrobieniem - może mi się uda do świąt przeczytać zaległe posty.

Melduję, że dopadła mnie grypa:confused2: W sobotę, niedzielę i poniedziałek było fatalnie, bo miałam gorączkę, ostry kaszel i ogólnie czułam się jak pisofszit tak zawny. W pon byłam u lekarza i mam L4 do 5.04 - co ważne, dziś czuję się już w zasadzie ok, ale nie pogardzę wolnym od pracy na dwa tygodnie, nie powiem;-)

O zgrozo, zaczęłam piec ciasta - gotować zawsze lubiłam i dość dobrze mi to wychodzi, ale z pieczeniem byłam na bakier. No a teraz bym codziennie coś piekła. Wczoraj zrobiłam mega pyszną babkę cytrynową z domowym lukrem i niestety wyszła pyszna. Staram się ją omijać szerokim łukiem, ale wczoraj zjadłam 2 spore kawałki i dziś to samo (a dziś się na tych dwóch nie skończy na pewno). Więc 4.04 pewnie się okaże, że z moich +3kg przy ostatnim ważeniu zrobi się z +8. No ale co tam, płakać z tego powodu nie mam zamiaru. No a ciacho zawodowe:cool:

Czy Was też boli miednica? Ja wieczorami się najczęściej ruszać nie mogę! Gdzieś od końca 3.miesiąca mi się miednica rozchodzi, ale teraz ból bywa nie do zniesienia! D musi mi pomagać podnosić się z łóżka, mam problemy z przewracaniem się z boku na bok. Masakra... A tu się intensywne rośnięcie dopiero zaczyna pewnie...

Maciejka, gratulacje udanej wizyty i zdrowego dzieciątka :)
Agata, współczucie z powodu grypska i dobrze, że już Ci lepiej :) no i gratulacje rozwoju cukierniczego, będzie z Ciebie prawdziwa Matka Polka, co to co niedziela (albo i częściej) piecze ciacho dla rodzinki :))) miednica mnie nie boli. Ja mam wrażenie, że mi się wszystko porozchodziło i porozciągało w pierwszych 2-3 miesiącach, bo bardzo szybko przestałam wchodzić w spodnie, a teraz praktycznie stoję w miejscu z rozrostem od jakiegoś czasu :)

witam i ja znow mam lenia no ale trudno -- snieg sypie za oknem i mnie dobija :-D

Maghdalena - fajny sen - uwielbiam takie sny - oby sie sprawdzil i bedziesz miala sielanke po porodzie i bardzo grzeczna dzidzie :))) - ty chyba jeszcze nie wiesz czy bedziesz miala synka czy corke ?hmm (skleroza nie boli :-D uff)

mnie sie ostatnio snilo ze mialam czworaczki - no ale z tego proroczego snu juz nie bedzie bo na 100% mam jedno dziecko hahah, a teraz tak mysle o imionach i snilo mi sie ze urodzilam corke - i dalej nie wiedzialam jak ja nazwac :szok:, masakra - to chyba lekki stresik bo czas leci dziecko dalej bezimienne bo nie mozemy sie z T zgodzic heh,

zenia - bo chyba koszmary latwiej w pamiec jakims cudem zapadaja - ja to na poczatku ciazy sie obudzilam z taka histeria ze szok chyba przez hormony bo przez co - bo wlasnie mi sie koszmary o dziecku snily - masakra - a za to teraz same milutkie rzeczy mi sie snia - cale szczescie ;))

AleksandraMaria - ale masz duzo roboty jaaa, a co ciekawego wlasnie gotujesz bo szukam inspiracji ;)) , i wiesz co ja pozwole sobie u Ciebie strzelic (bo o ile dobrze pamietam nie wiesz kto u Ciebie mieszka) i obstawiam Córeczke ;)),

eweli- ale mi sie nie dobrze na sama mysl o boczkui kawie zrobilo, a na szstuke chetnie bym zawitala - umnie takich atrakcji nie ma bo nie tomiasto :laugh2: no ale trudno moze kiedys - w teatrze wieki nie bylam - wstyddd!

_Ewcik_- tez od razu pomyslalam ze pewnie dzidzia odsypia wczorajsze harce :tak:

opolanka79-gratuluje coreczki! :) - super ze wszystko ok!

Izka-haha no jak ja to zawsze mowi e ze nalezy mi sie chwila przerwy na 'przerwe' ;-) ja do sprzatnia z chemikaliami to gonie tomka a inne rzeczy robie na raty

toskan - no tylko zebys nie zmarzla jak pochowalas wszystkie zimowki ;), bo kurcze cos tej wiosny nie widac:wściekła/y:, ja mam podobnie z szafa - pelna ale wiekszosc nie 'lezy' jakby sie tego chcialo i juz mysle co nowego moge przytargac do domu :-D

Maciejkaaa- super ze wizyta sie udala - uu nie wiedzialam ze nie chcesz poznac plci :) -ja tez nie chcialam ale Tomek chce wiedziec - i koniec :) - a jak on sie dowie sam to i ja sie zaraz dowiem ''przypadkiem'' wiec chyba jednak sie zapytamy razem -bo bez sensu , bynajmniej masz wizyte znow za 2 tyg i sobie poogladasz dzidzie - uwielbiam ten moment :)

Agata_K-
obys sie szybko wyleczyla! bo normalnie teraz choroby to jakas zmora ;/;/ - korzystaj z wolnego z pracy bo pewnie tak czy siak milo odpoczac sobie ;) i popichcic w domku... :D --> co do babki cytrynowej chetnie bym przygarnela przepis jesli dodasz na watku kulinarnym :tak::-D mam strasznie zajawki na slodycze

Maciejkaa czyli, jak na razie dajemy radę ;-) super, że Twoja kruszynka ma się dobrze.
Opolanka gratuluję córeczki!

Toska wielkanoc w Finlandii, nie jest aż tak ważnym świętem jak w Polsce, przynajmniej dla większości, często traktowana jako długi weekend (wolne jest już od piątku).
Najdziwniejsze, z naszego punktu widzenia, mogą być czarownice :tak:... Zaczyna się od Niedzieli Palmowej, kiedy dzieci przebrane za czarownice wędrują z gałązkami wierzby od domu do domu, mówią specjalny wierszyk, a w zamian dostaja słodycze lub pieniądze. Pomieszanie wierzeń pogańskich i religijnych, wg których do niedzieli panuje chaos, czarownice mogą szkodzić ludziom, dlatego trzeba je przekupić, albo przestraszyć paląc ogniska. W kościele luterańskim, nie ma właściwie większych różnic. Nie ma święcenia pokarmów w sobote, ale ja z sentymentu chodzę ze święconką do kościoła katolickiego.

Tradycyjnie na stole powinna pojawić się jagnięcina (z miętą lub galaretką miętową), bardzo dobra, mam zamiar zrobić. Najdziwniejszą potrawą, deserem właściwie jest mämmi - wygląda okropnie, ale smakuje całkiem nieźle, jest to ciemno brązowa masa zrobiona z wody, słodu i żyta, pieczona w piecu i przechowywana koszykach z kory brzozy, podawana ze śmietanką i cukrem, raczej nikt już nie robi tego w domu, można kupić w każdym sklepie.
Dla dzieci najważniejsze są nugatowe jajka Mignon w skorupce z normalnego jajka, przepyszne! moja siostra uwielbia, dlatego muszę jej co roku wysyłać. Reszta jest właściwie podobna, jajka, wędliny, czekoladowe zajączki itp.

Ale się rozpisałam....

mämmi.jpgMämmi

Załączniki

• mämmi.jpg
    mämmi.jpg
    16,8 KB · Wyświetleń: 23
Toska - ja w tamtym roku schowałam zimowe rzeczy, a potem musiałam wyciągać, bo zrobiło się znów zimno :-D Więc teraz poczekam :-p I w moich za małych ciuchach też ostatnio zrobiłam porządki, bo już mi się szuflady nie domykały

A mały dobrze, wirus ale na szczęście zapalenie spojówek ma dość łagodne, mam nadzieję, że do świąt się wykuruje i że ja się całkiem nie rozłożę, bo od 3 dni boli mnie gardło :/

Opolanka
- gratuluję córy!

Maciejka
- gratuluję udanej wizyty!:-)

Agata
- mnie też boli :( Zwłaszcza po nocy, jak wstaję z łóżka. I jeszcze taki ucisk czuję jak wstaję - a pomyśleć, że teraz dzieć waży jeszcze mało co, co to będzie przed porodem :(

Agata_K podziel się przepisem na, niestety pyszną, babkę cytrynową;-)

Miciur-ka ja na razie szukam pomysłów, jak wykombinuję coś dobrego to dam znać, a dzisiaj to tylko zwykłą zupę krem z cukinii. Może być córeczka :-)

Aleksandra, fajnie, że nam przybliżyłaś, jak to u Was wygląda - lubię 'zaglądać' do innych kultur, to fascynujące jest! Jaja nugatowe brzmią kusząco...:tak:

Miciur-ka, przepis zaraz wpiszę - jest banalny i właściwie większość (jeśli nie wszystkie) składniki ma się na co dzień w domu:)

Domi, mnie boli najbardziej wieczorem i w nocy, ale cały dzień ją czuję. I ogólnie to mi coś w niej co chwilę chrupie, przeskakuje i trzaska - czasem tak głośno, że i na zewnątrz słychać:eek: No nic, cierpienia Matek Polek;-)

Maghdalena, no ja to kuchara jestem - ale cukiernikiem to jeszcze nie byłam! Fajna zabawa zwłaszcza, że takie pyszności można wyczarować w kilka chwil!

reklama
Agata - mnie często bolą więzadła ..

Maciurka - no tak nie chce znać. Powód już opisywałam nie raz :) powiem Ci ze mój M też na początku chciał poznać ale mój głos ma większe znaczenie hihi

Aleksandra - no dajemy radę. Jako jedyne TAJEMNICZE KOBIETY na tym forum :-D

Domi - zdrówka :*

Do góry