reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Dziewczyny, ja nie jestem jakaś wychudzona, wcześniej wyglądałam 'normalnie' a teraz trochę mi się zeszczuplało ;) ale nie jestem anoreksją ;) z resztą lada chwila nadrobię....dziś wsunęłam 4 pączki, banana...a teraz opycham się zielonym groszkiem :)

Poza tym ja w ogóle nie zwracam uwagi na to czy ktoś grubszy czy chudszy :) Byle by był uśmiechnięty i zadowolony z życia :) Ja zawsze lubiłam sobie zjeść :) wolę być grubsza, najedzona i zadowolona :)

IzaV przed ślubem też trochę schudłam, później przytyłam więc między ślubem a teraz nie ma dramatycznej róznicy ;)

reklama
Tlusty czwartek, a ja zadnego paczka nie zjadlam. Wstyd:-)Nawet nie wiem jak takie paczki sie robi (pewnie to trudna i czasochlonna praca), a tu gdzie mieszkam nie ma takich prawdziwych paczkow jak w polskich cukierniach, dlatego dziewczyny jedzcie ile wlezie! W koncu dzis nie mozna sobie odmawiac:tak:

Co do wagi, ja waze 79 kg, ale na nastepnej wizycie pewnie bedzie 1-2 kg do przodu:-)Zastanawiam sie tylko ile bede wazyc pod koniec ciazy..

Sisha - pączki nie takie trudne. O ile możesz tam u siebie drożdże dostać ;-), to bez problemu możesz zrobić i w sumie samej pracy to jest na może pół godziny (no chyba że chcesz dla wojska tych pączków ukleić :-D ). Ciasto się wyrabia chwila-moment - tak, jak drożdżowe i czeka aż urośnie, a potem tylko oderwać kawałek ciasta, wsadzić dżem, skleić w kulkę i rzucić na olej.
Tylko ja teraz może lepiej w charakterze jęczącego z przeżarcia memento - przestrzegę -nie jedz więcej, niż 4 ;-)

Margo-ja tak samo uważam. Znam dziewczyny, które pewnie gdyby im BMI wyliczyć, to by nadwaga wyszła, a są super seksownymi laseczkami i takie, które mają nienaganną figurę, a chodzą jakieś pokrzywione, bo mają kompleksy.
Z resztą -nie mamy się tu co licytować :-D Wszystkie nas w III trymestrze wielki brzuchol dopadnie :-D

wlasnie chcialam to samo napisac- robi sie latwo ale nie mozna sie kopnac z drozdzami bo mi nie wyrosly za bardzo i wyszly troche ciezkie :D ale moj pierwszy raz
ja juz z 6 zjadlam- alepewne dlatego ze jest bio eheh bez ulepszaczy hehe

ja tam za poczkami drozdzowymi nie przepadam, zjadlam jednegodzis tylko, bo w pracy dawali.
Natomias uwielbiam takie male paczusie na bazie serkow homogenizowanych, mniam pyszne sa

U mnie dziewczyny z pracy robiły w domu pączki i nie wiem o co chodzi, ale wszystkie niezależnie mówią, że ciasto na pączki trzeba nieźle zbić , żeby dobrze wyrosło... ale proszę nie pytajcie nie co to znaczy, bo sama byłam zdziwiona :)

A kończąc to słodkie tematy pączków mam do Was poważniejsze pytanie właśnie o tzw. USG genetyczne.
Ile z Was robiło tak tylko przezierność karkową, nos, kończyny i takie tam, a ile dodatkowo USG doplerowskie i w tym kierunku jeszcze inne rzeczy?

ta pierwsze "przezierność karkową, nos, kończyny i takie tam," sa obowiazkowe i kazda ciezarowka bedzie je miala zrobione, o ile nie ma wskazan powinno wystarczyc
we francji zrobili mi dodatkowo refundowana trisomie 21, a dziewczyny mowily o pappa, ale nie wiem czy na wlasne zadanie czy tez poprostu jako dodatkowe refundowane badanie
USG doplerowskie chyba tez jest robione odowiazkowo, ale pod koniec 2trym, teraz to jeszcze zawczesnie
chyba
mi lekarz powiedziala ze po wynikach trisomii jesli prawdopodobienstwo choroby wyjdzie 1/300 to dopiero wtedy zaczniemy robic dodatkowe badania, ale nawet szansa 1/300 czy nawet 1% szans na chore dziecko to naprawde malutki procent...

znalazlam cos takiego
Badanie USG metodą Dopplera wykonywane jest zazwyczaj po 26 tygodniu ciąży, aby sprawdzić czy Twojemu dziecku niczego nie brakuje i czy drogi transportu tlenu i składników odżywczych funkcjonują bez zarzutu.

Najodpowiedniejszy moment na wykonanie badania zależny jest od pytania, na które ma odpowiedzieć wykonana ultrasonografia. Zasadniczo przed 20 tygodniem ciąży nie zachodzi potrzeba przeprowadzania badania. Nierzadko jednak wykonuje się je rutynowo razem z badaniem USG przeprowadzanym między 19 a 21 tygodniem ciąży.

Ostatnia edycja:
Witam z rana :-)

Iza - super pączki :tak: Na pewno smaczne :) Ja wczoraj stwierdziłam, że na następny tłusty czwartek muszę się zmobilizować i sama zrobić, bo trafić tego dnia w sklepach na świeże jest ciężko :/

I jak już się chwalimy, to ja pożarłam wczoraj 4 :-) Ale potem mnie mdliło do samego wieczora :-(

Vineverde
- ja robiłam tylko to podstawowe genetyczne, nic poza tym ;-)

Bry Wszystkim przyszłym mamusia:-)

W jakim ja dzis super humorze wstalam. Nareszcie piatek, jeszcze tylko 8 godz w pracy wytrzymac i weekend:-)
No i jeszcze kot mnie w nocy nie budzil, wiec podwójnie zadowolona jestem !

Vineverde - ja tez tylko to podstawowe genetyczne robilam

reklama
Witam z rana,mała dziś o 6.30 wstała więc głowa mi pęka.Chyba nie mogła się doczekać bo dziś w przedszkolu bal mają :-DWłaśnie oglądam filmik z nianią która znęcała się nad dzieckiem :wściekła/y: jakbym taką dorwała to nogi z d*** powyrywała,jak można takie maleństwo bić,jak macie mocne nerwy to tu można obejrzeć Russian babysitter - YouTube Skąd się tacy ludzie biorą...

Do góry