reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Cześć Wam :-)

Co do mieszkania z rodzicami czy teściami - ja mieszkam z teściową, non stop mamy ochotę się pozabijać, ale co zrobić...czasami nie ma innego wyjścia i trzeba razem mieszkać...

U nas z zasypianiem małego nie jest źle. W tygodniu chodzi spać o 21 (w przedszkolu ma drzemkę), w weekend za nic nie chce spać w dzień więc zasypia już koło 20. Problemem za to są jego nocne wędrówki - może raz na pół roku się zdarzy, że nie wyląduje u nas w łóżku....

Iza V
- niekoniecznie jak mówią, że za wcześnie to znaczy, że będzie dziewczynka, dużo lekarzy nie mówi tak wcześnie, bo nie chcą się pomylić :tak: Ja poprzednio poznałam płeć małego w 20 tc

Jeśli chodzi o okulistę dziewczyny, to nie tylko te, które mają dużą wadę wzroku powinny zaliczyć wizytę. Ja mam niedużą wadę, ale w ciąży okazało się, że mam zmiany na siatkówce, które trzeba było naprawić laserowo, bo w przeciwnym razie przy porodzie sn siatkówka mogłaby się odkleić. Sama duża wada też niekoniecznie musi być wskazaniem tylko właśnie stan siatkówki i prawdopodobieństwo, że przy porodzie może się coś uszkodzić.

Franek - u nas Jaśko został oddelegowany do swojego pokoju koło roczku, wcześniej spał z nami. Teraz w tym mieszkaniu dzieci musiałyby mieć pokój razem, bo więcej nie mamy :-p Ale jak będziemy kupować własne mieszkanie to bardzo byśmy chcieli, żeby każde dziecko miało oddzielny. My z mężem mieliśmy własne pokoje w dzieciństwie i odpowiadało nam to. Poza tym 4 lata różnicy między dziećmi to sporo i niekoniecznie będą się dogadywać, więc wolałabym tak :-)

I trzymam kciuki za wszystkie, które mają wizytę!! :-)

reklama
All me &&&&&&

Margo mam się kłócić z nią czy jak ?

Domi podziwiam za odwagę mieszkania z teściową..
otóż to dużo zależy od warunków czy dzieci mogą mieć różne pokoje czy też nie :-)

Hej,
Wczoraj wybrałam się na zakupy, ale jak się okazało jeden duży sklep to jeszcze dla mnie za dużo, na szczęście mają tam dużo wygodnych foteli :) Oglądałam różne wózki i ciuchy ale nic mi się nie spodobało. Pewnie dlatego dzisiaj po tej wczorajszej wyprawie nie mam na nic siły .

Maciejkaa zmień tego lekarza, bo to naprawdę jakieś dziwne, chciałam napisać właśnie o prawach pacjenta ale Margo mnie uprzedziła ;) Moja siostra pisała pracę magisterską o prawach pacjenta, chociaż kilku profesorów powiedziało jej dlaczego chce pisać tak abstrakcyjną prace ?!? Tutaj nawet oczekują, że na wszystkie spotkania z lekarzem i położną przychodzi się z osobą 'towarzyszącą', może to być mąż, koleżanka itp. Jednyne co to odradzają, przychodzenie z dziećmi, ponieważ podczas badania ma być spokój.

Określenie płci w 12 tygodniu ciąży to trochę jak wróżenie z fusów. 12 tydzień ciąży to ok 10 tydzień rozwoju dziecka, więc wtedy dopiero tworzą się zewnątrzne narządy płciowe, które wyglądają bardzo podobnie, dostałam dzisiaj bardzo fajne zdjęcie photo.jpg całkiem nieźle to pokazujące. Dla zabawy albo z nudów można zrobić sobie domowe testy 'wykrywania' płci, ja słyszałam o dwóch, jedno z sodą oczyszczoną i drugie z obraczką jako 'wahadłem' nad brzuchem.

Mój lekarz mówił że on nie chce wcześniej mówić żeby nie wprowadzać nikogo w błąd i o płci dowiedziałam się koło 22 tyg.
Dziewczyny wiecie może czy można nam brać ibuprom?

franekkimono ibuprom jest zakazany! nawet w kraju, w którym jest on podstawowym lekiem, nigdy nie przepisuje się go ciężarnym. Lekarz powiedział mi ze ibuprom nie jest bezpieczny w ciąży.

Maciejkaa mnie ta sytuacja po prostu bardzo zdziwiła. Z drugiej strony głupio też zmieniać lekarza skoro masz dobrego. Jestem tylko ciekawa jak on by się słownie ustosunkował do tego przepisu :D ale pamiętaj, to Ty masz się czuć dobrze.

Franek w I trym na pewno Ibupromu brać nie wolno.

A co do tych naszych forumowych wyliczeń trymestrowych to my z kolei z moją panią doktor ustaliłyśmy, że liczymy do końca 13 tyg :)

AleksandraMaria ale to właśnie tamten lekarz do którego chodziłam z synkiem nie wpuszczał. Ten gin nie wiem jak robi czy pozwala czy nie. Póki co nie pytałam.

Margo wiem wiem :) zapytam ja ale to około 20tygodnia bo wtedy najlepszy czas na wizytę z mężem. Najlepiej dzidzie widać :-)

Poza tym dziewczyny dowiedziałam się że moja poprzednia gin się zmieniła. Bada na odwal się. I teraz już nie wiem czy zostać u tej co jestem i dać sobie spokój z lataniem ..

Ostatnia edycja:
Aleksandra,Margo dzięki za informacje :tak: głowa mnie boli i nie mam nic innego ale wytrzymam,migrenę wytrzymałam to taki ból to pikuś
Margo jak się czujesz?Dalej z wiaderkiem siedzisz?Spójrz na to z tej strony że mniej w ciąży przytyjesz :-D Ja np wogóle nie wymiotowałam za to jem jak prosiak :szok:
IzaV jak tam się czujesz?Plamienia się uspokoiły?

Hejka!
Aleeee mi się po obiedzie spać zachciało!

Franek -u nas będzie tak -przez pierwszych kilka miesięcy Małe będzie w naszej sypialni, bo komu by się chciało łazić po nocy do drugiego pokoju? ;-) Niewykluczone, że w ogóle wyląduje w naszym łóżku ;-) A potem, jak się trochę podjadanie nocne uspokoi, wywalimy Gówniarstwo do siostry. Na własny pokój nie ma co Dzidziuś liczyć - na górze są dwie sypialnie, a nie będziemy żadnego dziecka na dół przenosić. Z resztą na dole "bida", bo w jednym pokoju otwarty salon, a w drugim gabineto-jadalnia. Może jak się domu dorobimy za czas jakiś, to wtedy gównażeria będzie mieć osobne pokoje. Póki co nie da rady.

Maciejka - ja w ciąży z Córencją na wizyty chodziłam z mężem. Teraz jeszcze ze mną nie był, ale na genetyczne jutro jedziemy razem, bo to kawałek i ja się sama po nieznanej trasie w mieście boję z moim rozkojarzeniem, więc pewnie wejdzie ze mną. Córencję bym nawet wzięła, ale 1. nie będę jej ze żłobka wyciągać, 2. to pewnie jeszcze badanie do-wcipne będzie, więc poczekamy lepiej do tekiego przez brzuch.

reklama
Do góry