reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2013

W sumie ten podział na trymestry jest umowny, ale w związku, że dla wszystkich ten pierwszy jest taki magiczny to mogliby to ustalić jakoś oficjalnie :-)

Ktr - trzymam kciuki za lepsze samopoczucie

Quincy - trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę

Ewirut - jaccuzi można, ale ... temperatura max 37st + zapewniony system oczyszczania i filtrowania wody żeby nie złapać infekcji. Same bąbelki nie szkodzą

reklama
Dzień dobry! Pierwszy raz w życiu obudziłam się o szóstej rano z powodu ogromnego Głodu i musiałam zrobić sobie ogromny kubek Nesquika, normalnie nie pije nigdy tego słodkiego obrzydlistwa!

Tutaj pierwszy trymestr jest liczony od 1-13 tygodnia, muszę jeszcze trochę poczekać, bo na zajęcia z jogi dla cięzarówek przyjmują od 14. tygodnia.

Z sauną i ciążą sytuacja wygląda tak: w Polsce absolutnie zabroniona, w Finlandii nikt nie widzi problemu, jeżeli ciąża przebiega normalnie.

U nas jest też ciągle wiele mitów dotyczących sauny, jak nieraz czytam 'instrukcje' lub 'zasady' korzystania z sauny w Polsce to się łapię za głowę(nie dla dzieci, nie dla osób z chorobami serca i krążenia, nie dla cięzarnych i w strojach kąpielowych). Jeżeli sauna byłaby aż tak szkodliwa, to populacja Finlandii byłaby już na wymarciu, nie mówiąc o tym że jeszcze kilka dziesięcioleci wstecz głównymi salami porodowymi w Finlandii były wlaśnie sauny ;)

Wystarczy zdrowy rozsądek i kilka podstawowych zasad:
- Nie przesadzać! Czyli nie 100⁰C i nie na najwyższej półce, nie polewać kamieni non-stop, nie siedzieć długo.Ja nie lubię bardzo gorącej sauny i jak dla mnie ok 60-80⁰C i kilka razy po 10 minut wystarczy. Krótkie 'sesje' w saunie nie powodują podniesienia się temperatury ciała.
- Słuchaj własnego ciała, jeżeli nie czujesz się komfortowo wyjdź z sauny i tyle.
- Pij wodę! chociaż tutaj bardzo popularne w przerwach jest piwko ;)
- Po saunie nie wskakiwac do zamarzniętego jeziora, morza lub poprostu lodowatej wody. Można po saunie schłodzić się letnią lub chłodną wodą. Ja nawet normalny prysznic kończe zimną wodą.
Często chodzę do sauny, przynajmniej raz w tygodniu, jedyną przerwą jaką zrobiłam to w czasie świąt w Polsce.

hello :-)

miłego dzionka Wam życzę

ktr żebyś Ty się nie odwodniła przez te wymioty!! uważaj na te zasłabnięcia, moja bratowa będąc w 26tyg jechała autobusem i zrobiło jej się słabo, więc wysiadła i usiadła na ławce na przystanku. Po czym zemdlała tak, że spadła z ławki, uderzyła głową w chodnik, opaska jej się w głowę wbiła i nogę złamała.. no masakra jakaś.. upały były, a ona 4 tyg noga w gipsie, o kulach plus brzuch... na szczęśćie dzidzi nic się nie stało

coś mi znowu do gardła podchodzi, może dlatego, ze nic nie jadłam jeszcze

kobitki milej sobotki bez wymiotów mnie juz praktycznie przeszły mdłości dlatego nie zazdroszcze wam które mają rewolucję zołądkową ja dzis mam zamiar zrobic sobie małe SPA.... hehehe fajna ta ciąża:)))

AleksandraMaria ja też nie zrezygnowałam z sauny bo czytałam, że i owszem sauna nie jest wskazana w ciąży jak nie jestes do niej przyzwyczajona, ale jak ktoś chodził regularnie przed ciążą to w ciąży nie musi rezygnować

Witam,ja dziś nie nadrobię bo zwlekliśmy się z łóżka po 11 potem poszliśmy na spacerek na sanki zaraz kładę małą spać i czas ogarnąć chate.Obiad mam z wczoraj mielone i rybkę a wieczorkiem wybywamy z mężem na kolację i na koncert a mała z dziadkiem zostaje.
Pozdrawiam Was i życzę miłej soboty :-)

Widzę, że nie możecie dojść z tymi trymestrami,
w sumie to mnie też się zdaje, że od 14 tyg. zaczyna się drugi,
ale w końcu to możemy przyjmować ta granicę płynnie w zależności od potrzeby:-D.
Ja tam będę mówiła " do przodu", żeby się ludzie nie dziwili, że mój balonik już widać nieźle.

Quincy - przynajmniej mniej stresu miałaś, no i zakupy się udały:happy:.
Trzymam kciuki za następne podejście.

Malgora - mój synek to nawet o 4.00 rano wstawał, jakieś 2 lata to trwało.
Koszmar okropny, rzucaliśmy z mężem jakieś zabawki na podłogę,
ale i tak urzędował na naszych głowach więc trza było się zwinąć z łózia.
Na szczęście teraz to i do 9.00 pośpi więc jest dobrze.

Ktr, ale Cię męczy. pomyśl, że już niedługo i męka się skończy,
tymczasem uważaj na siebie.

Cwietka widzę, że Ty lubisz coś pichcić, pewnie skorzystam z Twoich przepisików,
bo ja to wszystko z karteczki:-p.

AleksandraMaria
Ty to już widzę prawdziwa fachura jeśli o saunę chodzi.

Dziewczyny a ja znów po najniższej linii oporu jeśli chodzi o obiadek - pizza już jedzie:-p:-D.

Ooo Farnekkimono co za koncert, pochwal się!

Ostatnia edycja:
Cwietka, bułki wyszły rewelka!!! Musiałam ukryć przed moimi głodami, bo by wszystko zjedli tak im smakowały. Dziewczyny polecam, w miarę szybko się robią, a w smaku... niebo w gębie aż sama z siebie jestem dumna bo pierwszy raz drożdżówy robiłam:-)

Nab Awe, ja już służę dekadę... do emerytury bliżej niż dalej... chociaż nie zamierzam po 15 latach iść, to świadomość tego jest bezcenna... Jestem w stopniu chorążackim, więc jakiegoś przymusu na oficera nie mam, ale moje ambicje...:-)

Ja dzisiaj mam dzień gospodarczy, sprzątanie, zakupy, pieczenie... Dopiero teraz na forum zajrzałam... :-)

Miłej reszty dnia ciężaróweczki...:-D

Eh mój ostatni dzień pracy...tylko na oszustów trafiłam..idę na bezrobocie i będę rozkręcać mój interes. Może dzieci proponuje do lata będzie ekstra kaska :)
M się ucieszył ze nie będę juz pracować i nigdzie nie będę jeździć autobusami hehe...ja od poniedziałku zapowiedzialam sobie porządki generalne...takie porządne odskrobanie każdego 1cm2 mieszkania...i mimo ze sprzedajemy mieszkanie, nam ochotę zacząć urządzać pokój dzidzi...
Muszę nowa maszynę kupić :(

reklama
Do góry