reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Witam!
Grinula moja jak zobaczy dziecko to też woła dzidzia a jak pytam gdzie Helenka to paluszkiem wskazuje na siebie takie to urocze:-)Już niedługo jak zaczną mówić to buzia im się nie zamknie.Dziewczyny jestem zadowolona ze żłobka już nie płacze wręcz wyciąga ręce do Pani,zostawiam już ją na 6-7 godzin.Dzisiaj dzwoniłam do kierowniczki by jakiś grafik ustalić a powiedźcie mi czy mogę skorzystać z tej godzinki na karmienie?Może któraś wie jak to się ma?

reklama
Ewelia jasne, że możesz, powinnaś! Bierzesz zaświadczenie od ginekologa, że jesteś matką karmiącą i to oddajesz w miejscu pracy, ginekolog na pewno wie jak to wypisać jak mu powiesz, że chodzi o tą godzinę wcześniejszą. I na tej podstawie wychodzisz godzinę wcześniej, nie musisz tego już nigdy więcej składać tylko wychodzisz sobie tak długo jak chcesz, miesiąc, rok, 5 lat, ile chcesz, po prostu aż któregoś dnia przychodzisz do pracy i normalnie ustnie mówisz "nie karmię już" i od tego czasu zostajesz jak każdy inny w pracy. Według mnie powinnaś z tego skorzystać.

Cześć dziewczyny. Dziękuję za gratulacje ale sie przedwcześnie pochwalilam. Na razie drugiej dzidzi nie bedzie. Skumulowalo mi sie plamienie spowodowane infekcja z mdlasciami, z ktorych wyklula sie grypa zoladkowa, a do tego okres mi sie spoznil kilka dni.
Basiu Hani nie wytarly sie wloski, ale tez nie zgestnialy. Heneralnie ciagle obcinam tylko grzywkę.
Wow, Grinula gratulacje. Gosia to bystrzak mały. Z tego co pamietam, to tez szybko zaczela chodzic. Hania na razie duzo zwierzatek nasladuje i czynnosci pokazuje, ale mowi mama i tata tylko tak wyraznie.
A co do bucikow, to bardzo fajne robi firma Mazurek. Tanie nie sa bo ok 130 zl, ale sa bardzo miekkie i podeszwa i skora. Ja nie mialam duzego wyboru bo Hania nosi 17 a malo firm ma taki nr :-\.
Kurcze sprzedalam moka grypę D, a on mojej mamie. Na szczescie Hania jeszcze sie trzyma.
Super, ze dzieciaki Wam chetnie w zlobku zostaja. Tez myślę żeby Hania zaczac dawac na 1-2 dni w tygodniu bo ona bardzo ciagnie do innych dzieci.

Ostatnia edycja:
Agaulec tak, zmieniło się, generalnie gdyby dalej było tylko do roku to mało która by korzystała z tego bo teraz jest ten roczny macierzyński :) Teraz tylko na wstępie składa się zaświadczenie od ginekologa, że się karmi i możesz tak wychodzić nawet jak dziecko ma już 10 lat, nie mają prawa Ci zabronić, aż sama nie powiesz, że rezygnujesz z tego. Być może zmienią to kiedyś ale póki co tak jest, u mnie w pracy dziewczyna ma 2,5 letnie dziecko i dalej wychodzi (mimo, że nigdy nie karmiła ;) )

Kupciusia uu to szkoda, ale nic to, kolejny cykl przed Wami :)

jesli chodzi o te godzinke na karmienie to ja musze przynosic zaswiadczenie co 3 miesiace od lekarza rodzinnego i u nas do 2 roku zycia dziecka bo pozniej to juz nawet mi samej by bylo glupio wczesniej wychodzic

u mnie tez z ciaza byl falszywy alarm

taka j u mnie piotrus tak sie zachowuje jak ida zeby, moze jest cos na rzeczy u kuby?

u nas z mowieniem kiepsko, tak swiadomie to nic nie mowi jeszcze, powie tata, baba ale nie rozumie ze tata to tata

O kurcze, nawet nie wiedziała, ze jest taka godzina ekstra. Fajne to. Ja co prawda nie skorzystam, ale mamy na to zasługują :-).
Taka j my się wcale nie staramy jeszcze :p. My się czasem nie bardzo staramy zeby na razie drugiej dzidzi nie miec ;-).

Ewelinka poważnie z tym karmieniem? Kurcze a ja myślałam, że takie same zasady panują wszędzie, u nas można karmić do 18 nawet jak kobiecie nie jest właśnie głupio przed współpracownikami.

Kupciusia ups, no to ok, ale myślę, że nawet jakby się przytrafiło to pewnie przyjęłabyś z radością ;)

Uciekam ziemniaki obierać i do łóżka bo się nie wyleczę.

Dziewczyny a w tym karmieniem to jest jakieś uregulowanie prawne ? Kiedyś było w kodeksie pracy wyraźnie napisane a teraz to nie wiem co ją mam takie szefostwo że muszę mieć jakiś & na to

reklama
KODEKS PRACY Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.

§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

Do góry