reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

reklama
Madziula ja też mam dawkowanie 3x1. Lekarka powiedziała 3xdziennie więc biorę o 10, 16 i 22. Czy Tobie lekarz zalecił brać np regularnie co 8h? Nie chce mi się w nocy wstawać ;)

Ewirut a to nie są właśnie te badania miedzy 11 a 13tc? Sorry Dziewczyny jeśli się zbłaźniłam :-D

Witam i ja dziś,
nareszcie przespałam noc od dłuższego czasu i nie było propblemu z zaśnięciem.:happy:
Od rana bawię się z synkiem, klocki, gry, ksiązeczki...
No chce mnie zamęczyć dosłownie, od jakiegoś czasu całuje mnie non stop, p
rzytula się jakby coś przeczuwał,
choć nie chcę mu nic mówić do końca I trymestru.
Teraz poszedł na trochę do babci, więc mam czas dla siebie.

Ja z mdłościami to tak delikatnie, ale dzisiaj akurat to wszystko mnie odrzuca,
na nic nie mam ochoty...bleee.
Piszecie o sałatkach, soczkach, corn flakes...ja nic nie mogę dla siebie znależć,
nawet chleb mi nie smakuje.:baffled:

Co do Żelaznej ja mam bardzo dobre zdanie, rodziłam tam w 2008
i poród i opieka była fantastyczna. Najważniejsze, że to położna się dostosowywała do Twojej pozycji,
nacierała oliwkami i była naprawdę bardzo fachowo przygotowana.
Moja siostra urodziła tam 2 dzieci i też ma takie samo zdanie.

Ewirut, Margo, ja znalazłam w internecie teraz, że badania prenatalne i usg genetyczne to to samo (czyli badania pozwalające sprawdzić wady wrodzone płodu, np rozszczepienie podniebienia, zespół Downa itp.
Ale nie jestem w 100% pewna, bo na wikipedii to i ja mogę napisać co mi się podoba;)

Napisano tam m.in:

"Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[SUP][1][/SUP]." [http://pl.wikipedia.org/wiki/Badania_prenatalne 10.01.13, 14:10]

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mi mój lekarz powiedział właśnie to samo co napisała Agata_K i takie badanie robi się w 12-13 tyg
;-)
Margo25
, a z jakiego powodu przyjmujesz duphaston??? Wiesz czytałam, że powinno się przyjmować co 8 godzin ale jak byłam w szpitalu to podawali mi o 7,13 i 21 teraz też tak biorę. Nie na rękę mi jest ta 7 bo codziennie mam przymusowe wstawanie na tabletkę :-( Do którego tygodnia będziesz przyjmować duphaston?

Madziula, ja też zażywałam Duphaston (3x dziennie po 2 tabl) i lekarz nic mi nie mówił, że mam o jakichś konkretnych godzinach to robić - po prostu rano, wczesnym popołudniem i wieczorem.

Może dopytaj raz jeszcze, bo szkoda, żebyś specjalnie wstawała po tabletkę, jeśli to nie jest konieczne.

odnośnie porodu na Żelaznej w Warszawie, to 3 dni temu rodziła tam moja siostra i mówiła, że warunki fantastyczne, sala porodowa ma wszystkie luksusy, położne zachęcały ją do aktywnego porodu, do chodzenia, ćwiczenia na piłkach, drążkach itp., w końcu rodziła na czworakach i powiedziała, że było rewelacyjnie. Położne wspaniałe i ogólnie super.
a wcześniej rodziła na Karowej i miała ciężki poród, i nie wszystko było jak należy.

także to nie ma reguły

Agata k- no własnie mi chodzi o te badania gdzie wykruwa sie wady wrodzone i to badanie robi sie po 10tyg , ale z tego co przeczytałam to musza robic to osoby po35 roku życia i ktore pierwszy raz sa w ciazy w tym wieku. Wiec nie wiem, to sa badania dosc kosztowne , ale we wtorek zapytam lekarza

reklama
Agata_K, a w jakich godzinach Ty przyjmujesz i z jakiego powodu musisz przyjmować?? Jeszcze 3x2 tab a ja myślałam, że mam dużą dawkę. Strasznie męczące jest wstawanie o 7 :-( mąż wstaje codziennie rano do pracy więc mnie budzi ale najgorsze są weekendy lub kiedy ma służbę i specjalnie budzik nastawiam. Wizytę mam za dwa tygodnie więc na pewno zapytam.
dorkazz, masz rację nie ma reguły co do szpitala. Mam nadzieję, że na Inflanckiej jest ok

Do góry