reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Madziula - póki co próbowałam przepłukać Octenidolem. Po Tantum chyba męża wyślę. No i zrobię sobie "nalewkę" z imbiru, cytryny i miodu. A do ucha jutro wieczorem (jak do mamy dojadę) włożę geranium - ponoc pomaga rewelacyjnie, ale ja w domu nie mam.

Maciejka - ja chodze na nfz, ale jak mi lekarz zrezygnuje z pracy w przychodni, to będe prywatnie dojeżdżać i z bólem serca bulić ciężką kasę (ale mam nadzieję, że tak się nie stanie). Do mojego gina mam 100% zaufania, jest miły, sympatyczny i zawsze mi wszystko jak krowie na rowie wyjaśni.
Ze szpitalem akurat mam szczęście, bo nie ma tam łapówkarstwa. Przy pierwszym porodzie byłam bardzo miło potraktowana, trafiłam na super położną, a nawet na koniec dostałam pokój jednoosobowy, bo sie akurat zzwolnił.

Margo - ja bym się nie zastanawiała, tylko rzuciła na czekoladę :-D

A w ogóle wczoraj sobie wyczułam "jajko" :-) Obmacałam sobie brzuch i znalazłam nisko, pod pępkiem takie okrągławe coś. Czyżby dzidzior tam sobie mieszkał?

reklama
Madziula27- lekarzem nie jestem, ale też uważam ze nie masz na razie co sie martwic jeśli nie plamisz i nie twardnieje Ci brzuch, ja sie czuję jakbym miała okres dostać, wczoraj spanikowałąm ale dzisiaj wiem ze jak sie mniej przejmuję to i mniej boli, będzie dobrze. Jak sie jakoś bardzo nasila to zadzwoń do lekarza, a tak to wypoczywaj i bądź dobrych myśli, te stresy nasze są gorsze od tych bóli.
ja poza kwasem foliowym nie biorę nic, jajniki mam całe w polipach przez pcos, ale lekarz mówi ze nie bedzie mnie truł jak nie ma potrzeba a na razie wszystko jest w normie.

cwietka, napisz mi proszę jak robisz nalewkę z imbiru miodu i cytryny. Może akurat mi pomoże!!! Nadal się katuję syropem z cebuli bleee obrzydliwy ale tak bardzo chce być zdrowa!!!!

Kłucia i ciągnięcia sa normalne przez całą ciążę. Tak jak dziewczyny mówiły - jak nie twardnieje i nei ma plamień to ok.

Damagi - pełna butelka karmi ma tyle alkoholu co kilka łyków wina ... niby mało ale zawsze. Ja na wielką chęć na piwo ratowałam się Bavarią ma 0,0% ale rewelacyjna w smaku nie jest. Karmi jest dozwolone przy karmieniu i wtedy sobie można odbić, a malinowe jest pyyycha ;-)

Znów chwila nieuwagi i muszę nadrabiać wątek :szok:

Dziewczyny, ja też się nastawiam, ze to musi tak boleć ;) Powiem Wam, ze ok 4tc miałam taaaaaaaaaaaaaaaaaaaki niemiłosierny ból prawej strony, jakby miało mi urwać biodro z udem i krzyżem :D nawet w nocy nie dawałam rady się ułożyć. koniec końców gdzieś się doczytałam, ze coś tam uciska na rwę kulszową i stąd takie bóle. Ale jak na razie żadna z Was o takich bólach nie pisze a ja chciałam się tylko podzielić swoją dolegliwością ;)

Ewirut jeśli chodzi o badania, to ja dzisiaj sprawdzałam ceny i też mną zarzuciło :szok: nie wiedziałam, ze to tyle kosztuje. Z drugiej strony jestem na tyle leniwa, że te badania, które można zrobić na nfz pewnie zrobie odpłatnie w prywatnym punkcie pobrań nieopodal mojego domu, bo nie będzie mi się chciało z rana zasuwać do przychodni :-)

Jeśli chodzi o lekarzy, to jakoś tyle razy się przejechałam na nfz, ze wolę zapłacić i mieć zapewniony ogólny komfort wizyty. Zawsze byłam zadowolona z opieki Medicover i zazwyczaj tam chodzę poza ginekologiem oczywiście :-)

Dziś otworzyłam zamrażarkę, bo chciałam zobaczyć czy mam jakieś obiadki zamrożone, czy może bym coś odmroziła, ale niestety nie jestem jeszcze gotowa na zapach mięsa w takim stężeniu :baffled:
W końcu podarowałam sobie czekoladę.......i......czy corn flakes'y w sosie pomidorowym (z wczorajszej pizzy) to dziwne połączenie? :rofl2:

Madziula nie martw się, ja też jestem jeszcze ze wszystkim zielona. Czasem jak zadaję tu jakieś pytania to dwa razy się zastanawiam 'czy to na pewno nie obciach?' :-D Poza tym jeśli lekarz mówił, ze jest ok to trochę powinnaś być spokojniejsza. Poza tym bierzesz duphaston a on pomaga utrzymać ciążę więc na razie spokojnie. Jak dawkujesz ten duphaston?

Ostatnia edycja:
Madziula - kroisz świeży korzeń imbiru - tak z 2 cm - na trobne paseczki i gotujesz tak ze szklanką, trochę ponad wody. Chwilę na wolnym ogniu niech się pobulba. Potem zostawiasz, żeby lekko przestygło, odcedzasz, dodajesz sok z cytryny - całej lub połówki i miód do smaku. To takie bardziej na przeziębienia, ale może i na ból gardła pomoże.

ja też chodzę do lekarza prywatnie, i nawet mi do głowy nie przyszło żeby iść na nfz- u nas same panie w sędziwym wieku co to wszystko mają gdzieś i uważają że ze 2 razy wyniki z krwi i moczu + 3 usg w zupełności na całą ciążę wystarczą bo i tak natura zrobi swoje:wściekła/y: ale fakt "koszty ciąży" wzrastają drastycznie- u mnie wizyta co 2-3 tyg za każdym razem 120-140 zł + badania -ostatnio 150 zł:szok: no ale trudno póki co jakoś radzimy sobie finansowo więc możemy sobie na to pozwolić, gdyby było inaczej miałbym poważny problem...

Loleczka-dziekuje za odp. Tak ja mam coś podobnego wiekszosci te same . Do mnie lekarz powiedziała , że hiv to pożniej , ale to badanie akurat jest bezpłatne. Ale z tego co wiem to tylko za pierwszym razem płacimy tyle za badania. A najdroższe są te z ing grupa krwi, a te dwa ktore jedynie mozemy zrobic na kase chorych to zaledwie 20zl różnicy by było.

Kochane tak się wczytałam w to co piszecie, że spaliłam cebulkę do gołąbków, które nie prędko powtórzę - mdłości powróciły :no:
Margo25
, corn flakes'y w sosie pomidorowym hihi Ty to masz zachcianki :rofl2: biorę duphaston 3x1 tab, byłam w szpitalu z małymi plamieniami i będę przyjmować duphaston do 16 tyg. W zasadzie plamienia miałam w terminie miesiączki ale profilaktycznie dostałam i tak już zostało :-)

Cwietka, bardzo dziękuję za przepis na pewno go dzisiaj przetestuję i podzielę się swoją opinią :rofl2: Myślę, że będzie lepiej smakował niż syrop z cebuli po którym mnie skręca.

Pandora83, strasznie dużo płacisz za wizyty ja na szczęście troszkę mniej, ale tak jak Ty jestem tego że nfz to porażka.!!!!

reklama
Ja chodzę prywatnie, pracodawca w znacznej części opłaca prywatną opiekę medyczną (ja bodajże płacę miesięcznie 35zł). W pakiecie mam wszystkie badania, w tym usg. Chodziłam kiedyś na NFZ. Jako 15latka miałam 3tygodniowy krwotok, a pani "doktor" zamiast mi przepisać środki na zatrzymanie krwawienia, dała mi lek na wywołanie i wylądowałam w szpitalu.
Teraz żałuję, że się z nią nie sądziłam, bo moim zdaniem powinna ponieść karę (i nie chodzi mi o kasę, tylko utratę prawa do wykonywania zawodu, albo jakieś inne konsekwencje prawno-zawodowe)

Oczywiście pewnie to odosobniony przypadek, ale mnie to zraziło to państwowej służby zdrowia skutecznie.

Do góry