reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2013

U nas ze spanie jest gorzej niż było.
Lena już miała tak,że potrafiła przespać ciągiem 6 godzin, a teraz max 3,5-4 godz. Do tego wieczorem wisi i wisi na cycu. Zauważyłam ,że jak sama zasypia w łóżeczku to śpi dłużej, ale niestety wczoraj chcieliśmy ją przetrzymać i płakała z 10 min, nie miałam sumienia. Także kąpiel była o 19.00 a do spania wreszcie na noc odłożona była o 22.30. To było trzecie podejście.
Wkurza mnie to jej zasypianie przy piersi, bo nic nie można wieczorem zrobić. Do tego idziemy z D na koncert andrzejkowy na 19 i moja mama ma z nią zostać, nie wiem jak to będzie.
W ciągu dnia ma drzemki krótkie bo po 30 min , ale w miarę łatwo można ją uśpić. Najdłużej śpi na dworze bo nawet do 3 godzin, w domu śpi tylko dłużej jak ze spaceru przyjdziemy i ją położę w gondoli.
Zauważyłam również,że jak lepiej śpi w dzień to i lepiej zasypia na noc, a jak po południu nie może zasnąć to jest jazda wieczorem.
Karmię ją piersią i na szczęście nie ma dla niej znaczenia czy to prawa czy lewa, czasem pozycja jej tylko nie odpowiada.
Z Maksem nie miałam takich przebojów nigdy na noc go nie usypiałam, zawsze zasypiał sam. W ciągu dnia też miał takie drzemki po 30 min, ale jak ukończył pół roku to zaczął spać w domu po 2,5-3 godz.

reklama
Doriq a co zamierzacie z tympieskiem, chcecie go wziąć do siebie, Ty albo rodzeństwo? Dlaczego go oddali?

Mój maluch chyba lubi mamine rączki bo najszybciej zasypia w ten sposób niestety, nie wiem jak to zwalczyć bo on tak nie raz płacze, że sie zanosi i biore go wtedy na rece ze strachu no i szkoda mi go a on po minucie czy dwóch zasypia.

Ostatnia edycja:
Taka j. nie wiem czemu oddali. Bo sa bezduszni.
Juz ja znalezlismy. Jest przeznaczona do adopcji, bo czas na odebranie juz minal. Moja siostra w przyszlym ty jedzie do PL to ja wezmie, bo ten pan powiedzial, ze bedzie dla nas trzymal. Zreszta kto by chcial starego pieska ktory robi pod siebie, slabo widzi I slyszy. Moja siostra nie ma warunkow, a ja jestem uczulona wiec w donu odpada, ale mam pusty garaz ktory moge przystosowac i male podworko zeby mogla wychodzic

taka j. dobrze, że tak szybko usypia, bo Lena od kilku dni nawet bujana na rękach nie chce zasnąć tylko przy cycu.
Doriq, ciekawe czy ten piesek jeszcze żyje, a jak Twoi rodzice to wytłumaczyli? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Mnie mój kot mega wk..a bo wczoraj zasikała matę Leny, dywanów nie możemy mieć , chodniki w łazience nie mogą leżeć, tylko po kąpieli rozkładamy, bo zaraz sika, już wczoraj też miałam myśli żeby ją oddać do schroniska, ale mamy już ją 8 lat. Najgorsze, jest to czyszczenie aby zapach wywabić.

Cześć dziewczyny!
Mój syn słabo śpi w ciągu dnia, bywają takie dni, że pośpi tylko 2 razy po 10 min więc tak jakby wcale nie spał. Do tego trzeba go bujać w wózku. Zazdroszczę dziewczynom, których dzieci zasypiają tak po prostu w łóżeczku. Dla mnie to niestety jakaś nierealna bajka. Niestety.
Byłam wczoraj u pediatry, dała krople Tobrex na ropiejące oczka, jak nie pomoże to mamy się udać do okulisty.

Doriq to straszne z tym psiakiem. Nie wiem jak długo by trwało zanim bym wybaczyła takie zachowanie rodzicom, nie wspominając o awanturze. Dobrze, że Ty i rodzeństwo macie większe serce. To jest mega okrutne.
Karmiłam wieczorem wg Twojej rady, niesamowite. Tutaj awantura, a na drugim boczku ciągnęła jak szalona :D
A i przestawiłam nawilżacz bliżej łóżka i rzeczywiście działa:). Po prostu ma chyba mały zasięg, a ja myślałam, że to nic nie daje.

Kamu ja też mam w domu szczochy i to 2. Jedna pstryka jak kocur i znaczy teren, a druga leje jak tylko znajdzie materiał na podłodze + Haniowe wózki, foteliki itp. Jedyny plus, że nie leje tam gdzie lubi się położyć więc nie zawsze ją gonię z maty czy łóżeczka. Właśnie od wczoraj reanimujemy dywan. Taki był super, gruby, mięciutki ale śmierdzi mimo, że po wypraniu leżał pół roku na strychu. Teraz piorę jeszcze raz, potem parownicą odświeżam i może da radę.

A Hanuś jak nie śpi w dzień, to leży na macie (odkryła rączki więc jest zafascynowana łapaniem wszystkiego :D), a jak się znudzi to niestety trzeba wziąć na ręce i chodzić:baffled:. Czasem na krótko sobie przyśnie na tej macie.

Witajcie
Lena w dzień o dziwo jeszcze spi dobrze do godziny 13- 14 najczesciej przesypia z przerwami na karmienie w miendzy czasie jest spacer od 13 do ok 19 jest juz inaczej 2 -3 drzemki i zabawa na macie i raczki rodziny o 19 ja kapie.
doriq z pieskiem smutna sprawa nie zazdroszcze.

Aurelia Lenie strasznie oczy ropiały po porodzie dostala krople i pomogły tak sobie dopiero kiedy ja brałam antybiotyk z powodu zęba to jej przeszlo tylko nie wiem czy to nie był zbieg okoliczności, może warto zrobić wymaz z oczka czy to nie czasem jakaś bakteria

Hej ! :)

Witam w ponury dzionek..
Współczuje wszystkim problemów z zasypianiem.. ja na szczęście nie mogę narzekać :-)Sama jestem w szoku bo nastawiałam się właśnie na usypianie w nocy, a tu niespodzianka ;-) w dzień jest różnie, ale przeważnie śpi tak po 20/30min po jedzonku, a czasami w ogóle .. teraz np godzinę prasowałam to Kubuś leżał i zerkał co robię i "gadał" do mnie :-p my mało nosimy.. do obijania i czasami krótko z nim pochodzę bo już się zaczyna interesować mieszkaniem :-) ale też nas już próbuje bo jak go odkładam to jest od razu pisk haha:-p ale wkładam mu smoka do buzi i zaraz spokój :-D smoczek to jego ukochany przyjaciel :-paż się boję jak go potem oduczę..:-p Ja też robię tak, że kładę go w dużym pokoju i włączam telewizor. Czasami zainteresuje się kolorami i zerka, a przeważnie robię to po to, bo jak ma głośno to jest spokojny i albo grzecznie leży albo zasypia :-)

Doriq, nieciekawa historia z psiakiem.. rozumiem to bo ja też miałam mamie za złe, że naszego psiaka dała uspać.. tylko, że on był chory i weterynarz powiedział, że możemy na niego kupę kasy władować, a on się będzie jeszcze bardziej męczyć bo miał słabe serce i leki mogły mu zaszkodzić zamiast pomóc.. Ja to dwa tygodnie po nim płakałam także rozumiem Cię;-) do zwierząt można się strasznie przywiązać:-)

Aurelia, oby krople pomogły !! :-)

Dziewczyny, ale macie z tymi kotami.. moja siostra ma kotkę ale ona nigdzie indziej nie sika tylko do kuwety.. w ogóle taka lalunia z niej, że jak dostała kiedyś gorszy żwirek, to miałczała przy kuwecie i nie chciała się załatwić :baffled:

reklama
Cześć dziewczyny,

tak myślę jeśli macie takie problemy z dzieciaczkami w ciągu dnia może warto byłoby spróbować wprowadzić Łatwy Plan Tracy Hogg (nie wiem czy czytałyście jej książkę?). Ja szczerze mówiąc nie wierzyłam w takie rzeczy do czasu aż sama nie zaczęłam go wprowadzać i jakąś tam zmianę widzę, poza tym dzięki niej nauczyłam się odróżniać płacz mojego dziecka (wcześniej wydawało mi się że płacze tak samo) i to w sumie też pomaga w organizacji dnia.

Aurelia my też wczoraj byliśmy u pediatry w sprawie ropiejącego oczka i też dostaliśmy krople Gentamicin ale jak narazie poprawy nie widzę. Jak to nie pomoże chyba zdecyduję się na przepłukiwanie kanalika bo oczko ropieje od urodzenia .

Do góry