reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

To i ja sie witam :-D

dzisiaj pierwszy raz spalam do 8:30 i tylko 2 razy na siuski wstalam ;-)

Saguaro kogu w Wawie!!! A to mozliwe haha, tyle lat mieszkalam i nigdy nie slyszalam :-D

Taka j. Receptura niesamowita!
a gosc z allegro jakis nietenteges haha

Jagoda bobotic i biogaia sa na poprawe pracy jelit, by brzuszek nie bolal, a maluszek robil regularnie kupki. To czesty problem u chlopcow bo maja wezsze jelita niz dziewczynki :-Dale ich do szpitala nie zabieram dopiero po powrocie zaczne stosowac, wole miec wszystko w domu by meza nie ganiac bo bidul jeszcze cos zle kupi i sie zdenerwuje!

ja tez mam moskitiery ale jeszcze nie zalozylam, dzisiaj sie za to sama zabiore, maz dalej
remontuje i maluje ;-)

Doriq z Twojego suwaczka wynika ze masz najpozniejszy termin tak? Wiec chetna jestes by przesylac Tobie nasze numery telefonow?

Ewelinka super, jestem za :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Ewelinka ja jestem za! Mysle jednak, ze przydalaby sie jeszcze osoba z poczatku, bo jak te z konca miesiaca zaczna rodzic to mozesz rodzic lub byc w szpitalu w tym samym czasie :-)

Napisałam Wam elaborat przez telefon i mnie wywaliło z forum i niestety nie udało się wysłać :(( Zatem raz jeszcze :)

Co do badań krwi to ja zawsze chodziłam bez jedzenia. Od rana tylko herbata. Kanapka i woda do torebki i szłam. A po pobraniu jadłam kanapkę. Ale później wyczytałam gdzieś, że kobieta w ciąży powinna zjeść coś przed pójściem na badania, żeby po drodze nie zasłabnąć. Małą porcję, lekką, tak tylko żeby poczuć a nie się najeść. Np. kromka chlebka z szyneczką.

Co do kosmetyków, o których pisałyście to nam na szkole rodzenia powiedzieli, żeby nie stosować od samego początku kremów na odparzenia i np. tych emiolientów do skóry suchej i atopowej, tylko zacząć od podstawy, czyli kremik pielęgnacyjny najlepiej alantan lub linomag, do ciała oliwka, bo później jak pojawi się problem z odparzeniami lub łuszczącą się skórą to już nie będzie co stosować, bo skóra będzie rzyzwyczajona do tych kosmetyków. Czyli kremy na odparzenia w przypadku odparzeń i emolienty w przypadku łuszczącej się skóry, jeśli oliwka nie pomaga.
Ja osobiście wybrałam kosmetyki do pielęgnacji niemowlaka z serii HIPP. są one naturalne, bez tych wszystkich parabenów, parafin, barwników, sztucznych zapachów.
Kupiłam też linomag pielęgnacyjny i linomag na odparzenia. Krem bambino pielęgnacyjny, mydełko bambino, z HIPPa kupiłam oliwkę, płyn do mycia i szampon. Kupiłam też alantan krem ochronny A+E. różowy jakby co, bo teraz wymyślili tyle tych alantanów, że zawrotu głowy można dostać. Oprócz tego mam mnóstwo próbek ze szkoły rodzenia, np. sudocrem, mustella, J&J.
Co do szamponu to położna powiedziała, że na początku nie ma potrzeby używać, tylko główkę myć tym płynem co do kąpieli kupiliśmy. tzn. jak już rozrobimy ten płyn w wodzie przeznaczonej do kąpieli w wanience to po prostu tą wodą umyć główkę.
Do pępka mówiła, że wystarczy przykładać gaziki jałowe. Jak się szybko nie goi, to oscenistept spryskać i przyłożyć wacik, a jak roztwór spirytusu to wacikiem dookoła pępuszka przeymywać, ąz waciki będą czyste, i tyle. Ja kupiłam już oscenisept.

Mogłybyśmy zrobić taką listę co już mamy i może jedna drugiej swoją lista coś przypomni/ podpowie.
Taką samą listę można zrobić dla nas mam- co zabrać do szpitala?

Jeśli chodzi o ilość pieluch to nam powiedziała położna, żeby przynieść całą paczkę pampersów new born. Tetrowych mamy nie przynosić tylko ze 2-3 flanelowe. Ale ja wezme każdych po trochu. Cholera wie co się przyda...

Taka j. walcz, żeby Ci anulował tę transakcję. W takich sytuacjach chyba możesz zgłosić to do administratora allegro? A jak nic nie pomoże to powiedz mu, żeby wsadził se w .... te 5 zł, skoro wciska Ci paczkę dwa razy droższą!!! Cwaniak!!!!

doriq jak wszystkie sie zgodza to przesle wam swoj nr telefonu prywatna wiadomoscia, chcialam zalozyc watek alarmowy ale nie wiem jak zrobic zeby byl przeklejony jak w innych miesiacach maja dziewczyny

Ewelinka zaloz nowy watek tak jak zrobila to Basia ;-)

Saguaro niezla wiadomosc ;-)
tez mam kosmetyki z Hipp, moja polozna zabronila uzywac oliwki i sudokremu bo zatykaja pory! no to wymienie co mam- hipp oliwka na pozniej, plyny do mycia, chusteczki nawilzajace, balsamy - emolium do mycia ciala, szampon - mustela krem na odparzenia, plyn do mycia, chusteczki nawilzajace, linomag, octenisept, sol fizjologiczna -j&j probki no i jeszcze musze dokupic to co wczoraj wymienilam ;-) mam tez pampersy new born 2 paczki, chce tez 2ki juz kupic!

a co do porodow to wyznaczona osoba bedzie je wrzucac w watek porody, czy tu na ogolny?
a co do osoby z najwczesniejszym terminem, to moze pierwsze ktora urodzi na poczatku sie tym zajmie jak juz sie ogarnie w domku z maluchem, co myslicie?

Ostatnia edycja:
no nie wiem czy obarczać tym pierwsza mamę co urodzi, bo nie wiadomo jak bardzo absorbujący będzie maluszek. Myślę że lepszą opcją jest żeby właśnie zajmowała się tym osoba z końca sierpnia. A jeszcze lepiej jakbyśmy miały nr do hmmmm... 4? osób. Tak na wszelki wypadek.

Witam się i ja :) spalam jak zabita dziś, wstalam o 10 wow :), a z was ranne ptaszki szokk ;)

Basia- ja zawsze naczczo chodzilam na badania ale z mama no i miałam coś w torebce do zjedzenia, to bylo w pl, ale za to w irl normalnie mi pobierali krew a juz bylam po sniadaniu, więc zależy jakie badania i najlepiej się zapytać czy trzeba naczczo czy nie :)

Taka j.- ale masz mixa wow, się nie dziwie ze taka mieszanka wybuchowa działa hihi ;)), co do allegro masakra! Nie rozumiem jak może przesylka być 2 razy droższa niż produkt który kupujesz.. :/, z pieluchami to ja mam 10 tetrowych i 4 flanelowe, tetra na ulewanie i dno wanienki w czasie kąpieli itda flanela dobra jako lekkie nakrycie dziecka itd myślę ze powinno starczyć :)

Dobry pomysł z lista rzeczy aptecznych dla dziecka i szpitalnych dla mam.i dziecka!

Jestem za, i za informowaniem kto juz rodzi też :),

Ja wczoraj byłam u kolezanki dostałam od niej ciuszki i jakies inne gadżety więc super no i nie wiem gdzie to będę chować narazie wszystko upchalam do kosza mojżeszowego ale muszę do ikea zajechac po komode bo się nie pomieszcze mam nadz ze chociaż zdąży założyć większość z tych rzeczy :)

Edit:
Jeszcze dopisze ze może dobry pomysłna watek np. Świeżo upieczone mamusie - bez komentarzy- i tam ta osoba jedna wybrana niech dopisuje kto kiedy urodzil a np na ogolnym jakieś wiesci jak się czuje mama i dziecko itd - co myslicie?

To jeszcze ja napisze ze mam dla dziecka wazeline do pupy a na odparzenia bepanthen, a do natluszczenia mam olej kokosowy ;) organiczny można jeść więc bez żadnych g*wien w środku;),

Ostatnia edycja:
Witajcie.

Widzialam kilka stron wczesniej ze troche sie o mnie martwilyscie. To mile ;)
Tak więc nadal jestem w dwupaku, Gabrysia strasznie pcha sie na ten swiat i powoduje tym u mnie bezsennosc totalna ;<

Ponadto znow wrocilam do punktu wyjscia - cesarka czy sn ? Teraz z kolei ortopeda postawil mnie przed takim pytaniem.
Przed ciaza bylam w treningu jezdzieckim (skoki), a od 6 lat borykam sie z problemami stawowymi.
I wlasnie jest strach ze porod naturalny moze mi utrudnić powrot do sportu, o ile calkowicie go nie uniemozliwi.
Ale z kolei CC to powazna operacja, sn jest lepsze dla dziecka..
I taka sobie rozbita siedze od kilku dni.

Dziś na 16 mam wizytę u ginekologa - prawdopodobnie ostatnią, bo czuję że to kwestia kilku dni, by sie rozpakować.
Sikam co chwilę, okropnie bolą mnie biodra, brzuch mi opadl do tego stopnia ze jak siedze to mam go na udach ;p

Postaram się was nadrobić, ale strasznie dużo piszecie ;)
No i widzę, że szanowna "dlaczego" znowu ma za dużo czasu, albo coś jej w życiu kolejny raz nie wyszło bo rozladowuje sie na naszym forum.;/

edit : Czy ktoś jest chętny, żeby wymienić się ze mną numerem tel?
Jako, że mam termin na 27.07/02.08 pewnie będę jedną z pierwszych rozpakowanych, a bardzo bym chciała was o tym poinformować ;)
I naturalnie chętnie poinformuję o przybyciu dzieciaczka koleżanki która się ze mną kontaktem wymieni ;) !

Ostatnia edycja:
Quincy jak dobrze że sie odezwałaś. Już żeśmy się martwiły czy z Wami wszystko dobrze. Przetrzymaj jeszcze kilka dni to Gabrysia nie będzie wcześniakiem. A jak się nie uda to byle się zdrowa i silna urodziła :)
Daj znać co po wizycie

reklama
Już chyba Gabi nie będą traktować jako wcześniaka, bowiem na ostatnim usg (tydzien temu) wyszlo że waży 3100, a slyszalam ze powyzej 2,5 już mowia ze donoszone..
Ale faktycznie, najwazniejsze zeby wyszla kiedy jej wygodnie, byle zdrowa !

Do góry