reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

reklama
Basia jak ja rodziłam synka to właśnie Ewa była moją położną, jest niesamowita!!! Umawiaj się z nią choćbyś miała płacić bo uwierz mi WARTO! Ta kobieta mi bardzo pomagała, umie podjąć decyzję, jest sympatyczna, nic dodać nic ująć!! Mówisz, że nie ma jej w drugiej połowie lipca? To trzeba zaciskać nogi!! Bo warto z nią rodzić. Tak myślę, że to ona ale chyba więcej pań o imieniu Ewa tam nie będzie. Wtedy miała takie blond włosy do ramion ale wiadomo jak to kobiety, zmieniają, a wiek, hmmm nie pamiętam, może tak ze 35 miała wtedy.

Dziewczyny odnośnie mycia okien ! Nie myjcie okien dla przyspieszenia porodu!! Można chodzić po schodach albo myć podłogę na klęcząco, jak najbardziej ale jeśli chodzi o mycie okien to to się wiąże z wysiłkowym podnoszeniem rąk do góry i to jest bardzo niewskazane bo może się łożysko odkleić i można stracić dziecko nawet tuż przed terminem. Ja miałam zamiar myć okna za miesiąc ale teraz absolutnie nie zamierzam, po prostu zrobię sobie trening po schodach albo będę miała najczystsze podłogi świata ale okna ABSOLUTNIE nie zamierzam.

Ostatnia edycja:
Modlicha, to pozostaje nam czekać na 22.07 i zobaczymy ile dziewczyn się rozpakuje :-)

Taka j., hm.. może jest tam więcej położnych o tym imieniu bo z tego co wiem, to ta jest po 50tce.
Okien myć nie będę ;) ja może wypróbuję tej herbatki jak już będę w 38 tygodniu ;p

Basia jakiej herbatki?

Na mnie nie liczcie tego 22 lipca bo ja mam tego dnia wizytę u lekarza więc nie sądzę, żebym urodziła :)

Basia odnośnie tej położnej to może mnie się coś pomieszało z tym wiekiem, może mi się taka młoda wydawała, wiesz "miałam parę spraw na głowie" jak tam byłam ;-)

Ostatnia edycja:
Taka j., herbata z liści malin :) niby pomaga na przyspieszenie porodu.. ale czy to prawda to nie wiem :-p
Haha no tak, zajęta byłaś ;) dowiem się w piątek jak wygląda ;)

kurczę.. dopiero co pisałam, że nie mam bóli okresowych itd, a teraz coś mnie dopadło.. mam nadzieję, że to nic takiego..
może przejdzie jak trochę poleżę :(

Ja na otwartym nie często bywam, ale do cholery pytam kim jest niejakie "dlaczego" i czemu się wpieprza w to forum? Po co wkleja takie pierdoły? Czy admin nie miał zablokować tego czegoś?

hej dziewczyny, probowalam znalesc na roznych stronach internetowych i buszowalam troche po baby boom i jakos nie potrafie sobie z tym sama poradzic... :eek:

czy któraś z was zlozyla wniosek u swojego pracodawcy juz na pelny rok macierzynskiego z 80%owym wynagrodzeniem?? nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać... :wściekła/y:
jeśli już gdzieś ktoś o tym pisał to może któraś z was mnie gdzieś przekieruje??

Hej,

tu masz link do pełnej ustawy:

http://www.zus.pl/files/Zmiany w zasilkach macierzynskich.pdf

ogólnie jeśli chcesz na rok z 80% wynagrodzeniem, to - jak w każdym innym przypadku - składasz wniosek do 14 dni od dnia porodu (m.in oryginał aktu urodzenia) na urlop macierzyński i pozostałe urlopy wychowawcze.
Jeśli po pół roku stwierdzisz, że jednak nie chcesz być rok na urlopie, to pracodawca/zus ma obowiązek wypłacić Ci wyrównanie tak, żeby te pół roku urlopu, które wykorzystałaś, było płatne w stu procentach.

reklama
Do góry