reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Ostatnio przeglądałam strony z łóżeczkami i mam pytanie: jaki materac do łóżeczka najlepszy bo widzę że są różne rodzaje?

reklama
Ja ostatnio oglądałam program gdzie fizjoterapeuta doradzał przede wszystkim twardy materacyk, żadnych poduszeczek czy jaśków do roczku, lekkie kołderki, nie śpiworki, w które dziecko może się w nocy osunąć i optymalna temperatura do snu 18-19 stopni. To był program o nagłej śmierci łóżeczkowej niemowląt i między innymi właśnie przegrzanie maluszka ma na to wpływ, jak i podusie, miękkie materacyki itd. Odradzał też stawianie łóżeczka w pobliżu kaloryfera i wkładanie do łóżeczka pluszaków.

Maraniko-taki materacyk jest twardy, a nie robią się w nim wygniecenia itp. A bez poduszeczki to fakt, Lili długo spała bez poduszki, a teraz ma taką płaską. Ale śpiworki? Jak jest odpowiedni rozmar to jak ma się dziecko osunąć, nie rozumiem. Lili juz bardzo długo spi w spiworku i nie ma żadnych problemów, a przynajmniej nie budzę się w nocy zastanawiając się, czy jej nie jest jej zimno,bo się odkryła,a lubię,żeby w nocy w sypialni było chłodno.
A jeszcze się chciałam wypowiedziec na temat body-bo ja zdecydowanie jestem zwolenniczką, Lilce od początku zakładałam body-po pierwsze nie zwija się, nie martwię się, czy pod śpioszkami czy innym ubrankiem nie ma pozwijanego kaftanika np, a poza tym jest jej ciepło w plecki. A z przebieraniem pieluchy nie ma żadnego problemu-rozpina się w kroku, podwija i normalnie przebiera. Także zdecydowanie za, już sobie nabyłam takie siedmiopaki body w Primarku dla Krasnoludka, bo tego dużo zużywam.

ja tez jestem zwolenniczką body, mam kilka sztuk po szymonie ale sa troche "ztargane" ale zakupiłam juz kilka sztuk w lumku super bieluśkie z krótkim rękawkiem z dobrej bawełenki i w róznych rozmiarkach, bo to się znasza.
zabrałam się za dopieranie garderoby dla maluszka, poprzebierałam te po szymonie i te z darów co sie nie nadaje to do pieca na energię, a resztrę piorę (wyprasuję później - bo nie lubię prasować),
Zastanawiam się czy nie kupić dzidzi pościeli nowej bo te trzy zmiany po szymonie to sa ciągle w użyciu do przedszkola, a taka nowiusia dla maleńkiej dziewczynki to by ładnie na początek w sypialni wyglądała

Ja muszę zainwestować w nowe łóżeczko, bo Kuba ze swojego jeszcze korzysta, tyle że już w formie tapczaniku (jego łóżeczko miało możliwość przerobienia). Kupię zwykłe standardowe 120x60 z wyjmowanymi szczebelkami, bo jak już Kuba podrośnie a jego malutki brat/siostra wyrosną z łóżeczka to chyba fundniemy im łóżko piętrowe :)

Materac najlepszy z jednej strony piankowy a z drugiej - kokosowy. Już dwa lata Kubi na nim śpi i jeszcze żadnego wgniecenia nie ma (od urodzenia dziecko układa się na tej twardszej stronie). Od urodzenia spał na takiej bardzo płaskiej poduszce i nic się złego nie działo. Długo przykrywałam go zwykłym kocykiem albo rozłożonym rożkiem i też było OK. Dopiero po kilku miesiącach (w zimie) zaczęłam go przykrywać kołderką.

Oczywiście pościel też muszę dokupić, bo Kuba ze swojej ciągle korzysta, a poza tym jego łóżeczko ma rozmiar 140x70, a teraz nie chcę kupować takiego dużego łóżeczka, bo mam problem z miejscem w mieszkanku.

Na pewno kupię nowy przewijak na łóżeczko, bo Kubuś swój już zdewastował ale korzystał z niego rok z okładem (a raczej ja z niego korzystałam w celu przewinięcia, ubrania, wysuszenia po kąpieli itp.) Przy ograniczonej powierzchni mojego mieszkania był to zbawczy wynalazek i zawsze wszystko miałam pod ręką.

Jeśli chodzi o body to też uważam, że są bardzo wygodne, ale w pierwszych dniach życia Kuby, kiedy jeszcze był kikut pępowiny, to kaftaniki bardziej zdawały egzamin (łatwy dostęp, możliwość wietrzenia, mniejsze narażenie na zabrudzenie trudną a wręcz niemożliwą do sprania piochtaniną, czy też fioletem). Jak tylko kikut się zagoił to oczywiście do łask wróciły body i królują po dziś dzień w garderobie synka.

Maraniko - masz rację, żadnych pluszaków, jaśków, tasiemek w łóżeczku noworodka czy niemowlaczka być nie powinno. Śpiworki dla maluszków... hmm... Nawet nie zastanawiałam się nad możliwością osunięcia się dziecka i podduszenia... Co prawda pierwszy śpiworek zastosowałam u Kuby, gdy miał 6 m-cy ale nigdy niczego takiego nie zaobserwowałam. Choć śpiworek był kupiony dużo na wyrost (rozmiar 98), przed osunięciem chroniły ramiona wsunięte w ramiączka. Chyba gorsze są ciężkie kołderki, które mogą się wsunąć na główkę i dziecko nie będzie samo w stanie się wydostać. Dlatego nie ważne czym się przykryje, byleby było to lekkie i przewiewne. Tak myślę. Poza tym zespół nagłej śmierci noworodków zależy od wielu czynników, a głównym powodem jest podobno bezdech u maluszków. Za niebezpieczny uznaje się bezdech trwający dłużej niż 21 sekund. Są dzieci do niego predysponowane, np. wcześniaki, dzieci mam palących w ciąży itp. Niewiele więcej wiadomo o nagłej śmierci noworodków, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność.

Superowy jest ten wątek ja tu pobieram pierwsze lekcje ;-) ;-) jak to dobrze mieć tu doświadczone mamy piszcie jak najwięcej ja tu czytam i koduje co później kupować:-) :-) .

No wszystko się zgadza dziewczyny poza tym, że nie są to moje rady;-) tylko lekarza zasłyszane w programie dla przyszłych rodziców. A co do śpiworków to nie tylko fakt osunięcia (to chyba gdy jest źle dobrany rozmiar jak zauważyła Aina), ale właśnie przede wszystkim przegrzania w takim śpiworku prowadzącego do nagłej śmierci łóżeczkowej. Dlatego ten akurat sugerował kołderkę, bo dziecko rozkopując się np. nie robi tego bo ma taki odruch a dlatego, że jest mu za gorąco i w ten sposób reguluje temperaturę. Więc tak jak któraś z Was pisze, kołderka nie powinna być ciężka, tylko lekka, aby malec mógł się z niej łatwiej wydostać w razie nakrycia główki. No i słusznie jak pisze Atruviell niewiele wiadomo jeszcze o nagłej śmierci noworodków choć na pewno jest pewna grupa maluszków bardziej na nią narażona i są to właśnie wcześniaki, dzieci mam palących bądź pijących, dzieci w domów gdzie pali się papierosy (nawet osoby postronne) i jeszcze kilka innych, ale już nie pamiętam dokładnie. Zapamiętałam za to jeszcze jedną rzecz, że najwięcej przypadków odnotowuje się w okresie od 2-6 miesiąca i w tym właśnie okresie dzieci są na nią najbardziej narażone.

reklama
Ja znalazłam w necie taką wyprawkę. Jako że jestem zielona to może doświadczone mamy rzuca okiem na wyprawkę i podzielą się z nami swoim doświadczeniem?

WYPRAWKA DLA NIEMOWLAKA:​
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)​
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku​
• 4 bawełniane pajacyki​
• 2 cieplejsze pajacyki​
• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)​
• 5 par śpioszków​
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych​
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu​
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą​
•​
gruba czapka, szaliczek i rękawiczki