reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Mnie tez polozne mowily, zeby sudokrem uzywac rzadko, bo ma cynk i wysusza. Do dupki to przemywam mu rumiankiem i posypuję mąką ziemniaczaną. Czasem posmaruję taka maścią robioną w aptece, pediatra nam przepisała, bo mały non stop ma podrażnioną dupkę :baffled: Przewijam go często, wietrzymy i lipa :-(

Do pielęgnacji mam serię AA Oceanic, ale raz - dwa razy w tygodniu kąpiemy go w Oliatum. Po Oliatum skórka jest najfajniejsza, ale nie jestem pewna - czy można go stosować codziennie?

reklama
Ja do kapieli uzywam kosmetykow Nivea. Plyn do kąpieli z oliwką i oliwka o konsystencji balsamu. Dla mnie rewelacja.
Do twarzy kremik Penaten z filtrem przydaje sie na spacerki.
Pupencje od poczatku smarujemy bepanthenem i sie sprawdza, Jaś nie ma żadnych odparzeń. Używamy pampersów i chusteczek Huggies. Mialam tez 1 paczke pieluch Huggies ale to był niewypal. Prawie poł paczki wyrzucilam bo napy się nie kleiły.

Ja uzywam do pupy przy kazdym przewijaniu masc Linomag (Macius ma caly czas pupcie gladka jak "pupcia niemowlecia":-D), do kapieli szampon Nivea, mydelko Nivea i oliwka Nivea (nie smaruje nia Maciusia po kapieli tylko dolewam do wody, ten sam efekt, mniej krzyku). Procz tego mamy tez krem Bepanthen,ale rzadko go uzywamy.

U nas tez sie smoczki nie sprawdzily,ale moze pozniej. Nie sprawdzil sie tez ochraniacz na lozeczko,bo nie widze i nie moge poglaskac synka przez szczebelki.

Używamy pampersów i chusteczek Huggies. Mialam tez 1 paczke pieluch Huggies ale to był niewypal. Prawie poł paczki wyrzucilam bo napy się nie kleiły.

A ja wlasnie nie lubie chusteczek Huggies,bo sa za grube i nie przyjemne w dotyku. Dobre i tanie sa chusteczki Dada z Biedronki i chusteczki Carrefoura(maja sliczny zapach).

Carioca - na ulotce Emulsji do kąpieli Oilatum napisano:

"Kąpiele dla niemowląt: Do wypełnionej wodą wanienki dodać 1/2-2 nakrętki emulsji Oilatum. Obmyć delikatnie dziecko wodą. Osuszyć skórę ręcznikiem."

Nie ma żadnych restrykcji czy ograniczeń w stosowaniu Emulsji, chyba że pojawią się ślady reakcji uczuleniowej (ale tak może się stać przy każdym płynie do kąpieli dla niemowląt). Ja stosuję 1/2 nakrętki do każdej kąpieli. Skórka zrobiła się super mięciutka i nawilżona.

Kamila - jeśli chodzi o Huggies'y te standardowe, to rzeczywiście są nie najlepsze. Ale ja przy Kubie dość długo stosowałam Huggies Super Flex i świetnie się sprawdzały, głównie dlatego, że wówczas były jedynymi pieluszkami, które miały rozciągliwe paski przy zapięciach, rozciągliwy tył pieluszki (dzięki czemu lepiej przylegała do plecków) i szerokie rzepy (które mogłam wiele razy odklejać i przyklejać), a przy tym bardzo chłonne i dobrze wyprofilowane. Kuba nie miał w nich żadnych odparzeń, ale niestety szybko wyrósł z największego dostępnego wówczas na rynku rozmiaru. Natomiast Pampersy dopiero niedawno wprowadziły pieluchy z "robaczkiem", czyli te z rozciągliwymi boczkami. I wtedy też wróciły do łask. Teraz przy Tymku używam Pampersów New Baby rozm. 2 i są OK (rozm. 1 przydał się tylko przez 2 tygodnie i została mi cała paczka, którą dostałam w prezencie od kuzynostwa). Jeśli chodzi o chusteczki nawilżane - Huggies są bardzo dobre, natomiast uważam, że Pampersy są do niczego. Ja używam kupowanych w Niemczech Baby Love Sensitive i na razie nie zauważyłam żadnych reakcji uczuleniowych. Koszt 1 paczki to 1,25 Euro czyli nie całe 5 zł. Natomiast za najlepsze na świecie chusteczki uważam Nivea Soft & Care, tyle że diabelnie drogie. W ogóle uważam, że kosmetyki Nivea są jedynymi z najlepszych na rynku (niestety w niemieckiej drogerii, gdzie najczęściej robię zakupy nie prowadzą tej marki, a w Polsce staram się kosmetyków nie kupować).

Majandra - fajne są te chusteczki Dada biedronkowe, ale np. mój Kuba po jakimś czasie dostał od nich uczulenia na pupie:-:)-:)-( i musiałam z nich zrezygnować. Przerzuciliśmy się na niemieckie Baby Love albo te z Rossmanna - bardzo podobne do tych z Niemiec. Za to pieluchy Dada Komfort są bardzo fajne, aktualnie kupuję je jeszcze dla Kuby na noc i na spacer. Niestety, już wyrasta z największego rozmiaru. Muszę sprawdzić te chusteczki z Carrefour'a.

Atru - a czy jak sie kapie w Oliatum to mozna uzywac mydelka i szamponu? Czy to sie "gryzie" ze soba?

Ja testuje teraz pieluchy, bo szukam ekonomicznego rozwiazania, ale chyba najlepsze sa pampersy., ta siateczka wyściełająca ładnie separuje od siuśków i kupki. Rosman bordowy jest podobny, tylko te falbaneczki na nogawkach lekko podrazniają udka Stasia, Tesco granatowe nie mają tej siateczki wyściełającej i kupka słabo wsiąka, Bella miały tą siateczkę i w mniejszyh rozmiarach najbardziej mi odpowiadały, ale kupiłam rozmiar 5-9 kg i nie ma tej siateczki :-(a szkoda, za to mają delikatne falbaneczki.

Przy Oilatum nie stosuje się mydeł ani płynów do kąpania bo emulsja ma właściwości myjące. Co do szamponu to chyba można umyć główkę innym preparatem, bo widziałam np. szampon z serii Oilatum. Czyli emulsja nie nadaje się do mycia głowy.

reklama
Do góry