reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Ruda-iza jeśli chodzi o nosidełko to oglądałam kiedyś program w tv, gdzie fizjoterapeuta odradzał używanie nosidła. Ponoć to nie jest dobre ani dla mamy ani dla maluszka. Jesli już to można go używać w jakiś wyjątkowych sytuacjach i tylko przez chwilę, np. gdy masz zajęte ręce a musisz wyjść z maluszkiem do auta.

reklama
Słyszałam, że w chuście można od urodzenia, tylko w pozycji leżącej. Ja bym jej używała początkowo jako środka "transportu" pośredniego, np. w sytuacji, kiedy musiałabym z dwojgiem dzieci zejść do samochodu (mąż w tym czasie znosiłby wózek). Dopiero wiosną stanowiłaby podstawowy środek lokomocji dla Tymka w chwilach, kiedy np. nie miałabym możliwości wyjść z wózkiem. Widziałam w tych chustach roczne, a nawet starsze dzieci. Pytałam, jak znosi się ciężar takich dużych maluchów, ale wszystkie napotkane użytkowniczki twierdzą, że mimo, iż ich dzieci ważą już sporo ponad 10 kg to nosi się je dobrze i nie odczuwa się zbytniego obciążenia.
Kiedy Kuba był mały to kupiłam takie proste nosidło dla dzieci od 3 m-ca życia. Niestety nie ponosiłam w nim synka zbyt długo bo nosidło miało ograniczenie wagowe 10 kg a Kuba 10 kg miał w wieku 7-8 m-cy.

Dziewczyny, a co kupic do wozka? jakas poduszeczke i koldre czy spiworek? Pewnie juz o tym pisalyscie,ale nie chce mi sie teraz szukac,a jutro maz jedzie po te najwieksze rzeczy jak wozek,lozeczko,przewijak i wanienka

A ja na początek będę kładała maluszka do wózka w rożku i przykryje kocykiem (kupiliśmy taki mięciutki) a na zimę kupię jakis kombinezon no jak będzie bardzo zimno to również kocyk.

Mąż wczoraj skręcił łóżeczko teraz się wietrzy ale mam pytanie odnośnie materacyka którą stroną kładziemy najpierw ? Mam materacyk gryczano -kokosowy?

Majandra - do wózka polecam śpiworek rozsuwany na całej długości, niekoniecznie bardzo ocieplany, bo przecież i tak w chłodne dni ubiera się dziecko w kombinezon. Tyle że to już na późniejsze jesienne dni. Póki temperatura ok. 20 st. Celsjusza to wystarczy - tak jak pisze Nuśka - rożek + ew. kocyk.

Materacyk kładzie się noworodkowi i młodszym niemowlętom zawsze twardszą stroną do góry. W przypadku piankowo-kokosowych - kokosową stroną. Ale nie wiem, czy kokos jest twardszy od warstwy gryczanej.

Dziewczyny jakie rodzaje rozkow wybralyscie,myslalam ze ten zakup bedzie najlatwiejszy ale z teo co widze to na allegro sa jakies rozmiary...Poza tym wybralyscie te z wkladami czy bez? :eek: W tych usztywnianych chyba lepiej sie trzyma dzieciaczka...No i jeszcze rodzaje usztywnienia... pianka,kokos czy co?:eek::sorry2:

Aneczka-ja właśnie dziś kupiłam rożek zapinany na rzepy. Ma wkładkę kokosową, którą można wyjmować, myślę, że dla noworodków takie usztywnienie jest wazne. Jesli chodzi o rozmiar, to był tylko jeden, ale myślę że spokojnie starczy na dłuższy czas.

reklama
Do góry