reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania i odpowiedzi

z jedzeniem nie pomogę, bo u nas tylko cyc.... no od wczoraj marchewa:-D:-D

w nocy mamy maks 21 stopni, Wojtek śpi w pajacu pod rozłożonym rożkiem bez poduszki....

Nadalka, co to znaczy "probuje sama stać"??:szok::szok::szok:

Kosinka, ja walczę w jednym pokoju z pleśnią! Nie mam pojęcia dlaczego to cholerstwo ciągle wyłazi i to tylko w tym jednym pokoju. Wilgotnośc w granicach 50-60%

reklama
Aniu-aneczko

Co do butelek to ja przez pierwsze 2 miesiące wyparzalam.

Co do temperatury - u mnie zimny chów 16-18 stopni (angielskich - gdzie ja przy 10 stopniach na polu chodziłam w polarze) w nocy i Joschka ma body k.r. + pajac + spiworek (czasem lekki kocyk i skarpetki na dłońki)

co do karmienia....
Moj schemat wprowadzany to:
2-3am mleko ( ile wypije tyle jego?)
jak budzi sie o 3-4am woda
o 6-8am mleko 60-90ml
8-10am 70ml mleka i na tym kaszka (bobovita jabłko lub minima)
12-1pm jabłko 100-110ml + 2 miarki baby rice + 2 1/2 miarki mleka
okolo 3pm marchewka/ziemniak/dynia 90-110 + 3 miarki mleka czasem zje tylko pól.
7-8pm mleko 60-90ml lub kaszka (jak na śniadanie) - zje różnie...
11-12pm mleko 60-90ml a czasem nic.

i moje pytanie... Odnośnie tego schematu... Jak Joschka może ważyć ponad 7kg jak prawie nic nie je...?

edit : literowe błędy

Ostatnia edycja:
Pytanko 1. Czy nadal wyparzacie butle ?
Pytanko 2. Jak i ile jedzą wasze dzieci? mam na myśli te, które jedzą już posiłki stałe. Chce sobie porównać schemat żywienia. I ile zjadają.
Pytanko 3. Pod czym śpią teraz jak jest mróz wasze dzieci i czy grzejecie w sypialniach, w których śpią dzieci?

Ad.1 - myjemy w zmywarce lub w gorącej wodzie - wyparzamy sporadycznie
Ad.2 - cycujemy się + ok 12-13 obiadek
ad.3 - Nadia śpi w body z krótkim rękawkiem lub pajacu (tylko) pod kołdrą lub kocykiem w zależności od temperatury w domu (ze względu na wynajem ciężko jest nam wyregulować temperaturę w domu - raz palą na maksa (27 st - wtedy otwieramy okno w kuchni) a raz tak na "pół gwizdka" (+21 st) i dlatego grzejniki mam otwarte na maksa jak skręcimy na 4 lub 3 to są po prostu zimne - my mamy jeszcze ten minus że nie mamy drzwi w pokojach więc to 80m2 to taka cała otwarta przestrzeń jest)

Nadalka, co to znaczy "probuje sama stać"??:szok::szok::szok:

jak ją przewijałam i brałam z przewijaka to najpierw za rączki żeby usiadła i dopiero biorę ją pod pachy, a ostatnio jak biorę ją za ręce to ona od razu zapiera się sztywnymi nogami i na sztywno wstaje.
wczoraj przy asekuracji moich rąk w odległości od niej 0,5mc stała sama przez sekundę może, ale ona zaraz robi nogi jak żabka i sobie skacze jak żabka :-D

Młody mi się za ręce do siadu podnosi i siedzi z podparciem z przodu jak gorylek:-) Pozwolić mu czy to za wcześnie i obciąża kręgosłup?

Hehe:-) Nadalka to nasze chyba jakoś podobnie się rozwijają :-D moja też tak się wypina żeby stac, ciągle robi mostek jak leży, ostatnio siedzenie na kolanach też jest beee tylko wypina bioderka i chce stac.

Ostatnia edycja:
Aniu
1) my się dokarmiamy, bytle wyparzamy sporadycznie głównie myjemy gorąca woda i płyn z nuka
2) u nas cyc na żądanie ok 13-14 obiadek(popchany mleczkiem) i ok 16-17 jabłuszko
3) Weronika śpi w pajacach pod grubym kocem, my niestety już grzejemy bo inaczej masakrycznie zimno, tak mamy temp ok 21-22
Kołdrę dopiero planujemy zakupić

i tu teraz nasze pytanie jakie macie kołdry, bo wybór ogromny, przedział cenowy od 22 do ponad 200 zł , wypełnienia przeróżne i nie wiem co wybrać, my osobiście mamy kołdry wypelnione puch+pierz, ponieważ mała lezy czasem z nami wiem, że nie ma uczulenia

reklama
Mi te drewniane krzesełka wydają się trochę za niskie, ale największą wadą dla mnie jest brak regulacji położenia tacki. Zależy na czymCi najbardziej w krzesełku zależy. Też się nad nim zastanawiałam, ale w końcu kupiłam plastikowe regulowane. Najbardziej do mnie przemawia antylopka z ikei, jak już dziecko dobrze siedzi, ale teściowa postawiła veto, bo to u niej w kuchni stoi ;)

Do góry