reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania i odpowiedzi

Z tą wilgocią to u nas dziwne, bo to już nasza 4 zima będzie w tym mieszkaniu i zawsze było za sucho ok 20%wigotności. Tapety od początku mamy winylowe ścieralne wszędzie, szczelność okien jest bardzo wątpliwa, niby plastikowe, ale dosć stare i od nich ciągnie. W tym roku podłączyli nam to centralne(wcześniej paliliśmy sami) no i niby leci cały czas, ale jalubie mieć ok 22st no i wilotność dużo większa, raz była nawet na poziomie 80%:szok:, tak przeważnie ok 60% jest. Mam nadzieje, że jak zaczeni sie mocniej palić to problem zniknie, zobaczymy. Metylan kupiony i już zaczyna sie coś skraplać.

Aniu
1-butelki wyparzam raz na jakiś czas, ale myte są zawsze w baaardzo gorącej wodzie.
2- u Nas nadal pierś więc z rozszezaniem diety nie szalejemy. Jemy tylko jeden posiłek oprócz piersi i jest to albo obiadek, albo desetek albo kaszka. Wieczorem podawaliśmy zasze butle z kleikiem, ale od kiedy je obiadek to już nie chce butli i wystarcza mu pierś, więc na chama nie cisnę. Jutro idzeimy na szczepienie to zobacze co lekarka powie i mozę wprowadzimy więcej posiłków stałych.
3- w sypialni nie mamy więcej niż 22st, kaloryfer najwyżej jest letni, jak jest za ciepło to mikrouchył robie. Mały śpi w pajacu przykryty kołderką, czasem w tym śpiworku bez rękawów.

Kate nie pomogę. Zastanowie się nad pieluszkami wielorazowymi ale tak ok roku, mysle że sprawdzą sie przy odpieluchowywaniu:tak:.

reklama
Ania No mój przesypia całą noc więc jak się obudzi to muszę mu dać mleko (ma przerwę w jedzeniu 12-13h).
No bardzo podobnie karmisz więc myślę, że nasze dzieciaczki mają dobrą dietę i jest ok ;-)

Ja nie wyparzam butli. Robiłam może to kilka razy, a tak to zawsze myje w gorącej wodzie.

Moja je tak.
6-7 120ml mleka z kaszką manną
10-11 mleko lub kaszka owocowa 100-120ml
ok 12 obiadek, jednego dnia mięsko drugiego same warzywa. Jutro będzie rybka. Zjada ok 130g czyli mały słoiczek lub połowę dużego.

Ok 16 100-120ml mleka
18 pół małego słoiczka deserku-owocka to wychodzi ok 70g.

Po 20 180-200ml mleka.

W między czasie dopajam herbatką.

W pokoju grzejemy ale żeby nie było za gorąco. Mała śpi pod kołderką.

Nadalko moja je cały jeden duży słoiczek albo mały plus pół dużego odkąd wyszły jej ząbki i apetyt wrócił:)A w nocy dziś 180 ml zjadła. Głodomorek. Może dlatego, ze dużo na macie leży i ruchu ma sporo

już dajecie mięsko i rybę? ja poczekam na pewno do 7 miesiąca, nie palę się poza tym do śmierdzących kup :-D

nie grzejemy jeszcze nigdzie, w domu 22 st., wolałabym mieć mniej

mamy za dobrze ocieplony blok i wszędzie sasiadów, zwykle mamy 1200 zł zwrotu za grzanie

śpi w pajacu i spiworku bez rękawów

Nasza mała też bardzo aktywna. Potrafi chwilę ładnie siedzieć bez podparcia i już próbuje sama stać. :) nie dawno jeszcze jadła pół . Od jakichś 7 dni je całe. Ale ma na sobie trochę zapasu więc może dlatego mniej je:)

Butlę myję w zmywarce:tak:
Schematu jedzeniowego nie będe pisać, bo nieraz cyc jest nawt po kaszce czy obiadku (zupce).
Wojtas spi w pajacu bawełnianym, jesli w śpiworku to cieńszy kocyk, jesli bez kocyk grubszy. Kołyska stoi niedaleko okna, w temp na niani wskazuje 21-22 stopnie.

Doszłam do wniosku, że małej za ciężko pod kołdrą i chyba za ciepło.Ja mam 22 bez grzania, ale mnie zimno w nocy a śpie pod grubą kołdrą , to najzimniejszy nasz pokój. Ja zmarźlak więc sobie włączam ogrzewanie. Zobaczymy dziś. Zabrałam też poduszkę i dałam znowu kocyk. Narazie śpi pięknie

reklama
Do góry